Den eksperimentelle musik i din lomme

Efterhånden findes der inden for lydens og musikkens felt et stort antal interessante og eksperimenterende apps til både telefon og tablets. Kunstneren Jacob Sikker Remin guider her til et en række udvalgte produkter, som på forskellige vis afsøger appens muligheder som nyt digitalt instrument.
Af
7. Januar 2015
Anmeldelse af musik- og lydapps

Da jeg først blev bedt om at anmelde musik apps af Seismograf/DMT, var min umiddelbare reaktion at takke nej. Jeg har generelt et lidt anstrengt forhold til smartphones, apps og den simplificering af computer-paradigmet, som de repræsenterer. Samtidig har jeg kæmpe respekt og interesse for instrumentbygning og design. Det virkede umiddelbart som en opgave jeg kun vil kunne løse som mavesur gammel interaktionsdesigner, der slog i bordet for taktile interfaces og brugere som "rent faktisk gad at øve sig". Men så alligevel… Der er mere end 1.300.000 apps i Apples app store og der er vulgært megen computerkraft og interessante sensorer i en gængs smartphone eller tablet i disse dage. Et sted mellem alle de polerede instant-techno-emulatorer må der være guld.

Efter lidt overvejelse sagde jeg ja. Om ikke andet, så for at lære fjenden lidt bedre at kende.

Jeg har valgt at fortolke "musik apps" i den bredeste forstand. Dvs. apps der centrerer sig omkring lyd generelt; spændende lytte- og optageoplevelser, eksperimentelle interfaces og alternative kompositionsformer. Da der er nok apps at vælge imellem, og for ikke at komme for meget i konflikt førnævnte gammelsure tendenser, har jeg valgt at fokusere på apps, der ikke emulerer workflows fra computeren eller traditionelt musik hardware. I stedet vil jeg se på apps der undersøger smartphonens forskelligheder fra traditionelle instrumenter: Dvs. apps med fokus på bærbarhed/mobilitet, apps der udnytter alternative sensorer, forbindelsen til internettet.

John Cages legendariske værk 4:33 omsat til app

4'33"
=====
Platform: iOS
Pris: 7 kr
Udvikler: Larry Larson
Website: http://johncage.org/4_33.html

I 4'33" man får muligheden for at optage en lyd i tre satser, samlet 4 minutter og 33 sekunder. Når lyden er optaget kan den uploades og deles med andre brugere af appen. Her er det interessante ikke at skabe lyd selv, men hvad der sker mens der optages og det fokus der pludselig kommer på lydene omkring en. Lyde der normalt kategoriseres som uinteressante ikke-lyde, får pludseligt sit eget liv og samtidig kan man opleve tiden, der optages, som utroligt intens (får man et opkald mens man optager eller afbrydes man på anden vis er det bare ærgeligt: så må man starte forfra). Den insisterende rumlighed og lydhørhed versus stress momentet fra den super connectede telefon, som det foregår på, fungerer utroligt godt.

Det er muligt at lytte på andre folks optagelser, og her er det interessant, at vi befinder os i et John Cage univers. Brugerne der har downloadet 4'33" appen er jo klart lydnørder, og har derfor tænkt over hvad der er optaget og hvordan. Om dette går imod John Cage's oprindelige tanker omkring at "the performer makes no intentional sounds for the duration of the piece" er svært at sige. Men interessant er det at lytte på.

Recho
=====
Platform: iOS / Android
Pris: Gratis
Udvikler: Åsmund Sollihøgda og Mads Damsbo
Website: http://www.recho.org/

Recho er en dansk udviklet app, som fokuserer på lydoptagelser og deling af samme. Essentielt for appen er dens brug af GPS- og dermed den geografiske placering af de forskellige lyde. Lyde optaget af andre er synlige i appen, men man skal ret tæt på deres placering i "virkeligheden", før man får lov til at afspille dem. Man skal med andre ord ud og "finde lyden". På den måde fungerer Recho som en god introduktion til geocaching med reallydsoptagelser som belønning.

Lyde der normalt kategoriseres som uinteressante ikke-lyde, får pludseligt sit eget liv og samtidig kan man opleve tiden, der optages, som utroligt intens

En interessant feature er Rechos sociale profil. Det er muligt at sende lydoptagelser til andre Recho brugere, og appen kan således facilitere sociale netværk fokuseret alene på lyd og lokation (og titlerne man giver optagelserne). En interessant mulighed, som jeg desværre ikke har haft tid til at dykke længere ned i, men jeg kan lide ideen omkring lytteklubber, der sender medlemmer på eventyr for at opleve hinandens optagelser.

Yellofier
=========
Platform: iOS / Android
Pris: 19 kr
Udvikler: Boris Blank / Håkan Lidbo
Website: http://www.yellofier.com/

En app som placerer sig interessant imellem lydoptagelse og "auto-techno sekvensering" er Yellofier. Konceptet er simpelt, men effektivt og underholdende: man kan optage lyd med telefonen, denne lyd analyseres så af appen og slices i 8 samples, som efterfølgende kan sekvenseres i et 16 step 4x4 grid. Hver enkelt step kan assignes en effekt, som har 4 presets. 2 optagelser og 4 spor er rigeligt til at kreere komplekse beats, og kombinationen af stram sekvensering og mere løs sample håndtering giver hurtigt sjove og til tider virkelig gode resultater. Appen indeholder også en del preset lyde, som er mere eller mindre kønsløs standard techno, men muligheden for at kunne skifte mellem en 'sample' bank og brugeroptagelser, imens rytmerne kører, giver tit overraskende resultater. Appen tilpasser automatisk lydniveau på optagelserne, og det er således muligt at komme helt tæt på små knitrende, støjende universer – hvis omgivelserne er til det – ligesom det også fungerer at optage støjende og overstyrede lydkilder. Den lille kondensator mikrofon i telefonen fungerer her overraskende godt som all round lydoptager.

Når først lydene er i telefonen, kan man generere rytmer selv, eller man kan eksperimentere med at lade programmet selv foreslå rytmestrukturer og effekter automatisk. Det er temmelig intelligent og man kan således få hæderlige beats ud af at optage på slump og trykke en masse randomize. For undertegnede føles det meget moderne og dejligt forkert at lave musik på den måde.

 Droneo appens karakteristiske, spiralformede interface.Droneo
======
Platform: iOS
Pris: 19 kr
Udvikler: Henry Lowengard
Website: http://www.jhhl.net/iPhone/Droneo/

Droneo giver muligheden for at arbejde i dybden med droner. Appen har 8 stemmer, som man kan vælge en klang til. Derefter kan man vælge de tonale afstande imellem disse. Man kan således forholde sig til 12 -tone-systemet hvis man vil, men man kan også bevæge sig ud i skæve intervaller og mikrotonale variationer. Appen giver derefter mulighed for at udvikle disse tonale mønstre grafisk over tid i et trippet spiral interface. Skellet mellem toner, klang og akkorder forsvinder og flyder over hinanden, og det er i det hele taget meget lærerigt og ekstremt meditativt at sidde og skrue op og ned for forskellige frekvenser og se hvad der fungerer. Appen kommer med en masse pre-optagede lyde, både analoge og syntetiserede, som man kan vælge som grundlæggende lydkilde. Så der er rigeligt med sonisk materiale til lang tids udforskning.

Laver man en drone, som man godt kan lide, kan man vælge at eksportere sit output til wave-filer, og programmet har også audio bus support, så man kan route sin lyd fra droneo til andre musik apps. Settings kan eksporteres og importeres fra et åbent filformat, hvilket gør det muligt at scripte egne drone kompositioner proceduralt vha. af f.eks. MAX/MSP eller anden form for programmeringssprog.

Virtuoso
========
Platform: iOS
Pris: 7 kr
Udvikler: Anders Monrad
Website: http://www.andersmonrad.dk/virtuoso/

I Virtuoso er der blevet taget nogle radikale valgt ift inputs: appen forholder sig således til, om man holder 1, 2, 3, 4 eller 5 fingre på skærmen og skifter mellem forskellige syntese former, alt efter hvor mange fingre man har på skærmen (additiv, fysisk modellering, FM, subtraktiv og granular). Måden man kontrollerer appen er således vha. acellerometeret i telefonen, og man skal simpelthen "spille" på den ved at dreje og bevæge telefonen. Man skal dreje telefonen meget for at komme omkring alle lydene, og dette giver sjove og performative resultater, når folk spiller. Men det er stadig farligt at performe for vildt med sin skrøbelige iPhone, og det betyder, at man som oftest vil ende i en situation, hvor man bruger små bevægelser og finmotorik til at kontrollere et interface, der egentlig er mere ekspressivt og kropsligt. Appen er statisk i sin filtrering af bruger inputs, dvs. den tilpasser sig ikke til brugerens temperament, hvilket ellers kunne være en spændende dialog at indgå i. Desværre betyder dette, at appen ret hurtigt føles udtømt for sonisk materiale, og Virtuoso ender med at fremstå som en interessant funktions prototype/skitse, frem for en færdig app.

Phonopaper
==========
Platform: iOS + Android
Pris: Gratis
Developer: Alexander Zolotov
Website: http://warmplace.ru/soft/phonopaper/

Phonopaper bygger på principper fra den russiske fotoelektroniske ANS synthesizer. ANS synthesizeren fungerer visuelt, den afspiller grafiske repræsentationer af lyd/spektrogrammer: Billedet bliver et partitur, der afspilles fra venstre mod højre, frekvenserne det spilles er dybe i bunden af billedet og lyse i toppen af billedet. Phonopaper kan fungere som oversætter mellem de to medier, og kan således bruge kameraet i telefonen/tablet og afspille lyden af skyggerne på din radiator eller en selfie, eller man kan eksperimentere med at tegne sine egne lyde i hånden. Man kan også indspille lyde med mikrofonen og generere grafiske partiturer, som igen kan afspilles vha kameraet.

Et typisk billede fra kameraet indeholder megen grafisk information og lydene bliver hurtigt meget komplekse og støjende. Efter lidt brug af appen begyndte jeg at lede efter simple grafiske scenarier og rekvisitter, som jeg kunne afspille. Objekter, som havde "gode lyde" i kraft af deres form blev arrangeret for at skabe små kompositioner, og kunne moduleres ved at bevæge kameravinklen eller objekterne.

Alexander Zolotov er en interessant udvikler, som har lavet flere interessante apps til både iOS, Android og Linux.  Bl.a. bør nævnes Sunvox og PixiVisor, som læseren selv kan undersøge.

Phonopaper afspiller grafiske repræsentationer af lyd/

Apps som "rigtige" musikinstrumenter?
Smartphones er dyre og samtidig skrøbelige. Og jeg har issues med dem. Derfor har jeg aldrig investeret i hvad folk ville kalde en "hæderlig telefon". Smartphones har en livscyklus på ca. 18 måneder, hvilket gør at man billigt eller gratis kan få aflagte maskiner ca. 2 år efter, at de var fremtidens hotteste gadgets. Det er i høj grad sådan jeg har skaffet mig selv telefoner gennem den sidste tid, og denne artikel er mærket af denne strategi: De anmeldte apps er testet på en lånt iPhone 4 med flækket skærm og en lånt Lenovo Yoga Tablet med flækket skærm: Standard smart devices, som de er flest. Dette betyder, at jeg ikke har været i stand til at anmelde de mere krævende apps, som udvikles til hurtigere telefoner eller kun til iPad. Det er ærgeligt, da nogen af dem ser særdeles spændende ud. Det drejer sig bl.a. om TC-11 og Brian Eno's Generative Music serie.

Smartphones er dyre og samtidig skrøbelige. Og jeg har issues med dem. Derfor har jeg aldrig investeret i hvad folk ville kalde en "hæderlig telefon".

Til gengæld giver det nogle interessante perspektiver for de apps, der kan køre på tilnærmelsesvis uddateret hardware i dag. Man kunne nemlig sagtens forestille sig, at dedikere hele devices til en enkelt app i sit setup, og nogle af de anmeldte apps er så dybe og komplekse, at man sagtens kunne forestille at bruge dem på lige fod med "rigtige" effektpedaler eller musikinstrumenter.

Det er stadig iOS, der har de fleste og de mest seriøse musik apps. Men det er godt at se, at flere udviklere er kommet med på Android vognen, da prisen på Android hardware er så billig, som det er tilfældet, og fordi hardwaren, der understøtter Android, er interessant. Kikker man f.eks. på embedded hardware, som Hardkernel's Odroid, og hvor hidsigt meget processorkraft man får for ca. 500kr, kunne det være fantastisk at dedikere hele devices til enkelte apps. Pakket ind i en robust kasse kunne disse maskiner udvikle sig til at være virkelig seriøse instrumenter.

Hvis jeg skal konkludere på mine oplevelser som app anmelder, må jeg sige, at der er en del apps, der har været en decideret fornøjelse at bruge, samt at jeg har produceret nye lyde og rytmer, som jeg ikke tror, at jeg på nogen måde ville have lavet, havde det ikke været for den iPhone jeg lånte en gang i december 2014.

De mere "seriøse" musik apps til iPad, ser også virkelig spændende ud, og er klart noget jeg gerne ville dykke videre ned i. Om jeg er villig til at betale nypris for mit eget device er en anden snak. Så ind til videre vil jeg nok begynde at kikke efter brugte tablets, nu når mit lånte gear skal tilbage til deres respektive ejere.