20.11.18
Jordklodens hastigt stigende kunstige belysning er afsættet for Signe Lykkes debutkoncert. © CC0

Seis-guiden: Snefald, mørkelængsel og høring på Borgen

– det skal du holde øje med de kommende uger

Komponister debuterer i Århus og København, to store ensembler kaster sig over isnende julemusik, og så er der indkaldt til høring om ny musik på selveste Christiansborg.

Mørkelængsel. I Århus debuterer Signe Lykke som komponist fra Det Jyske Musikkonservatorium med et elektronisk funderet værk opkaldt efter en intergalaktisk lys-sensor skabt af Nasa, VIIRS – en opfindelse, som dokumenterer den kunstige belysnings voksende udbredelse på Jorden. Det tresatsede værk opføres af Lykke selv, Anders Bach Pedersen og Lasse Ziegler på elguitar, synthesizers, perkussion, vokal og computer. (Musikhuset Aarhus, tor. 22. nov. kl. 20, info.)

Associationer. Mod øst, i København, debuterer også Finnur Karlsson som komponist. Islændingen har ikke brugt alt for meget af sin studietid på at sætte ord på sin musik – det er i hvert fald et af budskaberne i vores interview med Karlsson – men han har fundet frem til et stilrent, slankt og traditionsbevidst udtryk, som hjemlandets Umbra Ensemble giver fem eksempler på ved debutkoncerten, inklusive et helt nyt, større værk. (Koncertkirken, ons. 21. nov. kl. 19.30, info.)

Høring. De er ikke meget for det, de fleste ensembler og orkestre – ikke ifølge repertoirestatistikkerne, i hvert fald – men nu sætter Dansk Komponistforening igen fokus på, hvordan »vor tids musikhistorie« finder ind i koncertsalene. Det sker med en høring på Christiansborg, hvor oplægsholdere fra England, Tyskland og Sverige skal give gode råd om »publikumsudvikling«, pædagogik og politisk legitimitet. Vil man med ind i løvens hule, skal man huske at tilmelde sig på forhånd. (Christiansborg, tor. 29. nov. kl. 14, info.)

Jul. Athelas Sinfonietta har set sit snit – og det med god grund, synes vi – til at indlede december med en opførelse af Hans Abrahamsens krasbørstigt dalende Schnee (2008) på Nørrebro. Møder man op en time før koncertstart, kan man endda høre Abrahamsen fortælle om musikken. (Koncertkirken, søn. 2. dec. kl. 16, info.) Heller ikke Århus Sinfonietta holder sig tilbage fra en julemarkering – ensemblet tager på minitour med »vægtløs og isnende julemusik« af Juliana Hodkinson, Birgitte Alsted, Allan Gravgaard Madsen, Line Tjørnhøj og Thomas Agerfeldt Olesen. (Randers, Århus, Skive, 1.-3. dec., info.)

Læs også:

Det er ikke, fordi Finnur Karlsson ikke vil tale om sin musik. Men ...
... »det er svært«, som han siger. Musikken lader til at komme fra et sted, hvor sproget ikke har adgang. Lasse D. Hansen har mødt islændingen inden hans debutkoncert som komponist, 20.11.18

Et systematiseret farvel til koncertsalen?
Det storstilede europæiske udviklingsprojekt ‘New Music, New Audiences’ samler 31 europæiske ensembler for at udvikle koncertformen og komme i kontakt med et større publikum. Anja Mølle Lindelof interviewer to af projektets medarbejdere, 13.09.13