17. Mar
2017
21:00

Niels Hemmingsens Gade 10
1153 København K

AUTOPSIA SVIN / LAST LIZARD / HAJ300

Avantgarde-rock, frenchcore og kompositorisk saxofonspil møder videoværker af lokale og internationale dansere og performancekunstnere.

Programserien Autopsia skaber over fire arrangementer rammerne for en række sanselige møder mellem videodokumentation af performance og komponister, der har til formål at skabe nye lydsider til de udvalgte videoer. I alt vil 12 videoværker blive præsenteret med 12 tilsvarende musikalske genfortolkninger, som opføres live over de fire arrangementer i foråret 2017 på Jazzhouse. I Autopsia ”dissekeres” videoværkernes æstetiske udtryk og formsprog, og dokumentationens begrænsninger udfordres i en undersøgelse af det potentiale, der ligger i oversættelser af sprog inden for kunsten. Andet arrangement præsenterer kropslighed og teatralitet såvel som det animerede og obskurt genkendelige med værker af Gisèle Vienne (FR), Casper-Malte Augusta (DK) og Societas Raffaello Sanzio (IT). Videoerne vil blive akkompagneret af SVINs buldrende og jazzede avantgarde-rock, manisk og kompleks frenchcore fra Stockholm-producer Haj300, samt længselsfulde og akustiske kompositioner fra Alex Zhang Hungtai under aliaset Last Lizard.

Første videoværk på aftenen er dokumentationen af den fransk-østrigske koreograf og dukkemester Gisèle Vienne og belgiske kunstner Etienne Bideau-Reys performance Showroomdummies. Dette værks univers består af bizarre dukke-lignende figurer, der synes hverken helt levende og ej heller døde. Med mekaniske bevægelser og karikeret sensualitet udfolder en fortælling sig, som har til formål at fremhæve det kaos, som den levende krop udløser i det øjeblik, den mødes med det ubesjælede og livløse. Den stiliserede kvindekrop er formet af urolige dynamikker eksisterende i både den erotik og afvisning, der undertiden opstår mellem mennesker. Til dette værk er SVIN inviteret til at give sit bud på "Showroomdummies"’ fremstilling af spændet mellem forestillinger om mennesket og faktiske levende skabninger. Den danske trios uortodokse tilgang til instrumentalmusik er afspejlet i deres lyd, som befinder sig på grænsen af jazz, abstrakt rock, drone-baseret folklore, minimalistisk komposition og fri improvisation. Til anledningen inviterer SVIN en special guest med til at skabe en ny sound score til det tildelte videoværk.

 Midterste værk er skabt af danser og performancekunstner Casper-Malte Augusta og dokumenteret af Sufie Elmgreen. I stykket begiver Casper-Malte sig ind i et legeme, der veksler mellem stadier af fysisk tilstedeværelse og en distance til den fysiske krop. Performancen arbejder med idealer af kroppens obligatoriske kunnen og udforsker samtidig grænserne mellem dans og visuel kunst gennem refleksioner omkring fysisk formåen og den private krops tilstande i det offentlige rum. I Casper-Maltes arbejde udviskes ofte kønnet og betragtninger omkring queer-kroppen og dens diskurs efterlades hos beskueren. Last Lizard (Alex Zhang Hungtais alias) vil opføre en saxofon-baseret komposition til ‘Fernweh’, der oprindeligt blev opført som installation på Kunsthal Møen 44. Titlen er i øvrigt det tyske ord for udlængsel; Hungtais rene musik, som er længselsfuld og poetisk, er resultatet af et kompositorisk arbejde, hvori grænser konstant søges udvisket.

Arrangementet afsluttes med dystopisk, teatralsk fremtidsgyser instrueret af Romeo Castellucci. ‘BN.#05 Bergen’ er femte episode i teaterkollektivet Societas Raffaello Sanzios tre-år lange performancecyclus ‘Tragedia Endogonidia’. Bestående af 11 episoder kommissioneret til 10 byer inddrages i hvert værk historiske levn fra det specifikke sted som del af scenografien. Hvor det endogene refererer til udødelighed og en biologisk evne til uendelig reproduktion, indikerer tragedien den uundgåelige død. Samtlige episoder er mættede af symbolik og myter knyttet til denne genre; særligt for ‘BN.#05 Bergen’ er værkets tekst, som “nedstammer” fra gedebukken, herunder et sæt af fonemer der baserer sig på gedens proteinsekvenser, såvel som dyrets centrale rolle i tragedien. Det organiske og mytiske islæt i Castelluccis skildring af tragedien akkompagneres af den svenske dj og producer HAJ300, hvis maniske og komplekse lyd veksler mellem french-core og gabbermusik.

Under navnet Autopsia undersøges dokumentation af scenekunst og hvordan denne indfanges i videoform. Særligt performance, dans og koreografi er i centrum, når det tværgående projekt undersøger, hvad det vil sige ‘at se med egne øjne’ (den oldgræske oversættelse af Autopsia). Projektet, der er kurateret af Klara Utke Acs og Cecilie Jørck, er en programserie bestående af fire arrangementer, som undersøger samspillet mellem 12 udvalgte videoværker, der dokumenterer koreografi- og danseperformances, og 12 liveoptrædener med en række eksperimenterende lokale såvel som internationale lydkunstnere. En ‘dissekering’ af videoværkernes æstetiske udtryk og formsprog foregår gennem den musikalske fortolkning således at en ny, sanselig kontekst opstår.

Koncertkalenderen produceres i samarbejde med SNYK