31. Mar
2017
19:30

Blågårds Plads 6A
2200 København N

Kompas Kollektiv // Launch / DK/UK

Det nystartede Kompas Kollektiv inviterer til launch-koncert. På programmet er værker af bl.a. Steve Martland, David Lang og Jeppe Just Christensen.

Kompas Kollektiv er et nyt internationalt musikerkollektiv etableret og kurateret af den herboende britiske cellist Andrew Power sammen med pianisten Fei Nie, der oprindeligt er fra Kina. Med udgangspunkt i opførelsen af ny musik er de interesseret i at skabe dialog mellem komponister og musikere med fokus på især det danske og britiske musikmiljø.

Udover Andrew Power og Fei Nie består kollektivet af en gruppe musikere, der alle enten er dimittender eller studerende i det højere klasser ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Kompas Kollektiv er en international samling af musikalske kræfter fra bl.a. England, Kina, USA, Italien, Spanien, Finland og Danmark, der alle deler ambitionen om at skabe nye platforme for opførelsen af ny kompositionsmusik. Medlemmerne er alle aktive udøvere med stor koncerterfaring, der bl.a. har arbejdet med Ensemble Modern, Athelas Sinfonietta og IRCAM i Paris.

Grundidéen til kollektivet blev skabt ved en koncert i 2014, da Andrew Power studerede i London. Formålet var ganske enkelt at bringe ligesindede musikere sammen om at spille god musik. Det handlede ikke så meget om at pakke musikken ind i koncepter eller temaer – snarere om at levere en udadvendt og energisk optræden. Da Power flyttede til København i 2015 for at studere på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, fandt han hurtigt sammen med Fei Nei, og sammen begyndte de at arbejde på at udvikle Kompas Kollektiv.

For Andrew Power er det især det københavnske musikmiljøs åbenhed og fraværet af kassetænkning, der gør det interessant at stable Kompas Kollektiv på benene her i byen. Københavns scene for ny kompositionsmusik er god til at rumme diversiteten uden at pådutte de forskellige musikalske udtryk begrænsende prædiktater, og den mentalitet passer perfekt til Kompas Kollektiv.

En af grundtankerne i kollektivet er at udforske relationen mellem komponister og musikere. Der er i dag mange måder, hvorpå et nyt værk kan blive til. Komponister arbejder langtfra kun med noder på et stykke papir. Mange anvender elektronik, og en del indtager også selv scenen for at opføre deres værker. På flere måder finder der en genforhandling af de traditionelle roller sted, der skaber nye rammer for den faglige sparring mellem komponisterne og musikerne. Det er bl.a. denne udveksling, som Kompas ønsker at lave en platform for. Både i London og København sker der mange spændende ting på netop den front. Mange små grupper i de musikalske vækstlag dyrker nye samarbejder både mellem musikere og komponister og eksperimenterer også på tværs af både genrer og udtryksformer. En ambition med Kompas Kollektiv er at kunne indfange disse strømninger og skabe dialog og kreativ udveksling mellem det britiske og det danske miljø.

Det er målet med kollektivets første koncert at præsentere et musikalsk program med masser substans, men uden overintellektualisering. Publikum kan høre værker af bl.a. Bang-on-a-Can-komponisterne David Lang og Michael Gordon, briterne Paul Newland og Steve Martland samt hollandske Louis Andriessen og danske Jeppe Just Christensen. Alle komponister der på hver deres måde kombinerer det uforstilte og ligefremme med lysten og evnen til at udfordre konventionerne

Musikerne er: Andrew Power (cello), Natalie Harris (klarinet), Lauren Wuerth (fløjte), Mathias Klarlund (guitar), Piotr Fronek (guitar), Lorenzo Columbo (slagtøj), Katerina Anagnostidou (slagtøj), Kalle Hakosalo (slagtøj), Fei Nie (klaver), Laura Val (klaver), Oriol Pares (saxofon), Cæcilie Balling (violin).

Program:
David Lang: Cheating Lying Stealing
Paul Newland: Monotonous Forest
Michael Gordon: ACDC
-- pause --
Louis Andriessen: Hout
Jeppe Just Christensen: Neko
Steve Martland: Horses of Instruction 

Koncertkalenderen produceres i samarbejde med SNYK