20. Maj
2017
(Hele dagen)

Rosensgade 11, 8000 Aarhus

Aarhus Unge Tonekunstnere // Operatic Mass Actions

Avatars indtager Aarhus i gratis urban opera

Opera med fiktive karakterer lægger lag på virkeligheden og får dig til at se din by med nye øjne. Aarhus Unge Tonekunstnere står bag gentænkningen af operaen – OMA (Operatic Mass Actions), der foregår rundt i Aarhus den 20. maj under ILT festivalen.

De fleste forbinder opera med en storslået bygning, store klassiske fortællinger og at man skal sidde stille i flere timer. Men sådan bliver det slet ikke, når den urbane opera, OMA slår sig løs rundt omkring i byrummet i Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Forestil dig en gruppe af virtuelle alter egoer, der eksisterer side om side med hverdagslivet på gader og stræder i Aarhus. Det er, hvad du kan opleve fra den 20. maj, når den opsigtsvækkende urbane opera, OMA – Operatic Mass Actions, redefinerer, hvad opera kan være. Rethink Opera-konceptet er præsenteret af coOPERAtion som en del af ILT Festivalen, og den kan opleves helt gratis. Det eneste, det kræver, er at du dukker op med en nysgerrighed på, hvad opera også kan være for en størrelse.

En række af små unikke operaer der kommer helt tæt på

Den urbane opera, OMA er skabt som en vandreforestilling med en række af små unikke operaer, der kan opleves sammen eller enkeltvis. I operaen ’Walking opera’ bliver publikum guidet på en lydvandring gennem gader i Aarhus midtby med høretelefoner på. Det sker til tonerne af Aarhusianerne selv.

I en helt anden miniopera på Non-Space i Rosengade vil publikum opleve ’The Perfect Geek’, en soap-opera/sci-fi fortælling, der tvister det klassiske melodrama og rejser spørgsmål om online kærlighed. 

Kunstnerne er inspireret af den tankegang, som også ligger bag teknologier som virtual reality og augmented reality – hvor man lægger lag oven på virkeligheden og skaber en ekstra dimension af den virkelighed, vi oplever. Lidt som når man med sin smartphone kan finde Pokémons.

Under OMA kan man bruge sit guidemap og opsøge de forskellige steder rundt i Aarhus. Pludselig oplever man, at et stykke af virkeligheden forandrer sig midt foran øjnene på en. Og det er opera, som gør forskellen. I OMA kan publikum komme helt tæt på og nærmest stå på scenen med musikerne. Faktisk vil publikum være tæt nok på, til at kunstnerne vil kunne omsætte deres tilstedeværelse til noder i operaerne. Publikum møder derfor også sig selv, når de møder den urbane operas avatars.

Seks skarpe kunstnere i samarbejde

De seks kunstnere bor i forskellige lande. Derfor har deres møder ofte haft en virtuel karakter. Men i efteråret var de seks kunstnere bag projektet på camp sammen. I ni dage arbejdede de helt tæt sammen. Som en guerilla-gruppe tog de ud i Aarhus byrum og undersøgte både hvad de kunne sammen og hvad de kunne i byens rum.  Denne camp skabte basen for den videre udvikling og samarbejde. Mødet mellem komponister, en visuel kunstner, en violinist, en fotograf og en arkitekt er resulteret i et samlet operaværk, der nærmest er eksploderet ud over byen Aarhus. Der venter publikum en oplevelse udover det sædvanlige. Et mix af kunstneriske udtryk, der skaber en ekstra dimension på både kunsten og virkeligheden.

Om coOPERAtion

coOPERAtion er en lokalt baseret produktions- og udviklingsplatform for opera iværksat af AUT, Aarhus Unge Tonekunstnere i 2012. coOPERAtion udforsker og gentænker opera som en nutidig kunstform. Komponister mødes med musik-, teater- og operaensemble, kunstnere producenter og forskere fra et bredt tværæstetisk felt for at fordybe sig i denne spændende kunstform.

PRAKTISK INFO

Hvor 
Non-Space, Rosengade 11, Aarhus (Mødested og information). Her fra kan man gå til alle locations (se program). 

Hvornår
Den 20. maj kl. 9.00 - 22.00
Den 21. maj er der brunch og samtale om kunst på Godsbanen kl. 10.30 – 13.00

Tidsplan og program (med forbehold for ændringer):
09:00 – 21.00 Mass meditation – installation, non-space, Rosensgade 11

10:30 Erit & Erat - DOKK , Hack Kampmanns Pl. 2, På Balkonen

14:00 The Perfect Geek - non-space, Rosensgade 11

15.00 The Erit, Yogamom and Soldier – Café Jorden, Pustervig Torv

15:30 Walking Opera - non-space, Rosensgade 11,

16:00 The Perfect Geek - non-space, Rosensgade 11

17:00 Walking Opera - non-space, Rosensgade 11

17:30 The Erit, Yogamom and Soldier – Café Jorden /Pustervig

18:00 The Perfect Geek - non-space, Rosensgade 11

18:30 Walking Opera - non-space, Rosensgade 11

19:30 The Erit & Erat - DOKK 1, Hack Kampmanns Pl. 2, på Balkonen

20:30 Soldier & Void – Pustervig Torv

22.00 Ritual - Latinergården, Borggade 6-8-ish

Kunstnerisk facilitator: 
Line Tjørnhøj 

Panel ved brunch den 21. maj
Kunstnerisk facilitator Arnbjörg Maria Danielsen (Island), iscenesætter Holger Bergmann (Tyskland) og performancekunstner Annika B. Lewis og lektor Erik Exe Christoffersen følger processen og deltager ved den afsluttende brunch den 21. maj.

”Rethink Grand Opera – Operatic Mass Actions” produceres i samarbejde med ILT17 Festival, Aarhus Universitets Afdeling for Dramaturgi og platformen Non-space.

----------

Foto øverst: af Ella Marchment, Instagram.

Koncertkalenderen produceres i samarbejde med SNYK