25. Aug
2017
17:00

Institut for Samtidskunst
Overgaden Neden Vandet 17
1414 København K

Cph Art Week // Jacob Kirkegaard og Niels Lyhne Løkkegaard

'Vestindiske Forestillinger' - ny lydinstallation om Danmarks tidligere slavekoloni

I 2017 markeres 100-året for frasalget af Danmarks tidligere slavekoloni: De Dansk Vestindiske Øer. I den anledning har Jacob Kirkegaard og Niels Lyhne Løkkegaard skabt en lydinstallation, der gennem lydoptagelser fra øerne skildrer forestillingen om dette såkaldte tabte paradis.

Udstillingen Vestindiske Forestillinger har fernisering d. 25. august kl. 17-20 og kan opleves den 26. august – 22. oktober.

De to lydkunstnere og komponister Jacob Kirkegaard og Niels Lyhne Løkkegaard er hver især kendt for at omsætte lyd til et materiale, der har værkkarakter og en kropslig dimension, som kan opleves af lytteren med mere end blot øret. Jacob Kirkegaards praksis omhandler akustiske fænomener, som oftest enten er overhørte eller uhørlige for det menneskelige øre. Via brugen af diverse sensorer og optagemetoder udfoldes materialet til kompositioner, rum, billed- og lydværker. Niels Lyhne Løkkegaard arbejder i sin praksis med mangedobling af lyd som en metode til at få lyden til at overskride sig selv for derefter at genopstå i en ny form. Derudover arbejder han med skabelsen af imaginære musikværker, som lytteren må forestille sig for det indre øre. Sammen er de to kunstnere fulgt i turistkatalogernes fodspor til de tidligere danske Jomfruøer, og udstillingen Vestindiske Forestillinger lydliggør således en bid af dansk postkolonial bevidsthed anno 2017.

I en tid, hvor en mere reflekteret bevidsthed om Danmarks fortid som kolonimagt vinder indpas, formidler danske rejseselskaber fortsat en romantisk forestilling om Danmarks tidligere koloni. Mens man for længst har erstattet fx Tysk Sydvestafrika med Namibia og Fransk Indokina med Vietnam – og dermed har givet landene noget af deres identitet igen – bruges benævnelsen Dansk Vestindien stadig i Danmark. Hvert år drager ca. 10.000 danske turister over Atlanterhavet for at opleve dette sted. Men hvad er det egentlig, der lokker os danske turister: Er det klimaet, maden og strandene? Eller er det forestillingen om “det tabte paradis”? Nostalgien efter noget, som kunne have været dansk i dag, hvis bare det dog ikke var blevet solgt.

Jacob Kirkegaard (f. 1975) tog afgang fra Mediekunstakademiet i Köln i 2006. Hans lydværker udgives af pladeselskaber som Touch (UK), Posh Isolation (DK), Von Archives (F) og Important Records (USA). Kirkegaard har præsenteret sine værker på en lang række anerkendte udstillingsplatforme, festivaller og konferencer i verden, fx MoMA og Issue Project Room & The Stone i NYC, KW & Transmediale i Berlin, Mori Art Museum og Aichi Triennale i Japan samt på Louisiana og ARoS i Danmark.

Niels Lyhne Løkkegaard (f. 1979) er uddannet fra Rytmisk Musikkonservatorium og Kunstakademiets Arkitektskole. Han har en længere række værker og udgivelser bag sig i krydsfeltet mellem eksperimentalmusik og lydkunst. Heriblandt skabte han i 2013 lydsiden til MoMA’s René Magritte-udstilling The Mystery of the Ordinary. Senest har han skabt den anmelderroste værkserie SOUND X SOUND. Lyhne Løkkegaard er derudover stifter af den kuratoriske non-event Curatorium – fortællingen om en lydfestival, der aldrig finder sted.

Cph Art Week : Sound & Vision
Under titlen SOUND & VISION sætter Cph Art Week fokus på de kunstneriske krydsfelter mellem lyd og billede. Kunstugen og de mange deltagende kunstinstitutioner vil se nærmere på den del af samtidskunsten, der integrerer lyd og musik som konkret kunstnerisk materiale, men også på de kunstnere, som finder inspiration i deres billedskabelse gennem lyd- og musikuniverser. Programmet vil både finde inspiration i de naturlige og menneskeskabte lyde, det analoge og digitale, det konceptuelle og det populære, det støjende, melodiøse og poetiske. SOUND & VISION undersøger, hvordan vi gennem kunstens sammensætninger af billede, lyd og musik skaber og fortolker vor tids kulturelle og sociale identiteter.

Koncertkalenderen produceres i samarbejde med SNYK