16. Nov
2017
19:00

Absalonsgade 5
1658 København

VESTER VOV VOV // LOTTE ANKER FRIE IMPROVISATIONER

Ny film giver portræt af den danske saxofonist Lotte Anker og skildrer miljøet indenfor improvisationsmusik og free jazz

LOTTE ANKER – FRIE IMPROVISATIONER er et portræt af den danske saxofonist Lotte Anker og hendes improviserede musik. Hun har siden århundredskiftet været blandt Danmarks førende jazzmusikere, og hun turnerer over hele verden fra New York til Hanoi.

Instruktøren Christian Braad Thomsen har fulgt Lotte Anker med et kamerahold gennem de sidste 10 år og filmet hende sammen med en række af de betydeligste musikere inden for fri improvisation og freeform jazz, deriblandt pianisten Marilyn Crispell, guitaristen Fred Frith, pianisten Craig Taborn, trompetisten Herb Robertson og trommeslagerne Gerald Cleaver og Paul Lovens – samt den tyske trombonist Johannes Bauer, hvis sidste filmoptræden det blev. Filmen er tilegnet hans minde.

Ind imellem kommenterer Lotte Anker og de øvrige musikere deres improviserede musikform, som er uden fastlagte parametre som tema eller akkordfølge. Musikken starter hver gang i nulpunktet. Craig Taborn fortæller, at udgangspunktet stilheden. Den ene musiker starter med en tilfældig tone, som får en af de øvrige musikere til at svare en anden tone, hvorpå musikken er i gang, men båret af en længsel tilbage til stilheden! Han nævner den klassiske avantgardist John Cage som inspirationskilde. For Herb Robertson er forfatteren Samuel Beckett en evig inspiration i jagten efter det sprængte sprog. Lotte Anker forklarer selv, at inden for improviseret musik kan man egentlig ikke begå fejl. Alle toner er i princippet rigtige ud fra Brian Enos ord: ”Du skal bruge dine fejl, som om de var en skjult hensigt.

"Der findes ingen danske film om improvisationsmusik og free jazz – og mig bekendt heller ingen udenlandske, der kommer så bredt rundt som denne.", Christian Braad Thomsen. 

Koncertkalenderen produceres i samarbejde med SNYK