06. Dec
2017
18:45

Gothersgade 55
1123 København

JORD / STUMFILM MED levende MUSIK

Mesteren af den analoge synthesizer, tyske Thomas Lehn, gæster Danmark og fremfører stumfilmskoncert med guitarist Mark Solborg

Du kan forevente en enestående musik- og filmoplevelse, når mesteren af den analoge synthesizer, tyske Thomas Lehn, gæster Danmark. Lehn har optrådt og udgivet plader med mange af den europæiske avantgardemusiks store navne, bl.a. Marcus Schmickler, Keith Rowe, John Butcher, Phil Minton og Axel Dörner. Han er også del af det elektroniske orkester M.I.M.E.O. og free impro-bandet Konk Pack. I Cinemateket bliver han flankeret af guitarist Mark Solborg, når han fremfører live-musik til det store naturepos, ’Jord’.

JORD (RESTAURERET VERSION)/ZEMLYA
Instruktør: Aleksandr Dovzhenko

'Jord' er Aleksandr Dovzhenkos hovedværk. Filmen indledes med en af filmhistoriens mest bevægende dødsscener, da en gammel bedstefar i den milde sommerregn tager sin afsked med livet – en meningsfuld afsked, hvor han er omgivet af såvel sine sønner som jordens afgrøder. Filmens hovedspor fortæller om en gruppe ukrainske bønder, der slår sig sammen i et kollektiv for at få købt en traktor. Den stedlige storbonde, en reaktionær kulak, sætter sig imod og skyder koldblodigt bøndernes leder ned.

Nyd især de dristige billedbeskæringer og klipperytmen, som er håndteret med samme kontrol og variation som musikken i en symfonis satser. Og så er der motiverne! Menneskeansigter, marker i flor, frodige æblegrene. Alting synes sært besjælet, når Dovzhenkos kamera hviler på det. Det har ligefrem fået nogen til at kalde hans filmkunst "panteistisk" (dvs. at Gud er i alt) – det siger noget om skønheden i billederne. Lyrisk-mytologisk er måske en mere dækkende betegnelse for hensigten bag - ud over at filmen har sig egen patriotiske agenda og indskriver sig i den russiske montagefilms superliga. Den restaurerede digitale version af filmen er venligst udlånt af National Oleksandr Dovzenko Centre og State Film Agency of Ukraine.

Medvirkende: Stepan Shkurat, Semyon Svashenko, Julia Solntseva, Yelena Maksimova

Originaltitel: Zemlya
Ukraine, 1930
DCP, 84 min.
Engelske undertekster

Koncertkalenderen produceres i samarbejde med SNYK

LINKS