Lyt Dybt

Lyt Dybt er et podcastmagasin om lyd og lytning skabt i samarbejde mellem Seismograf og The Lake Radio. De to værter Jan Høgh Stricker og Rasmus Cleve Christensen forsøger at åbne ørerne for kunsten, for historien og for omverdenen, når de i hver episode opstøver nye emner eller møder mennesker, der omgiver sig med lyd på forskellige måder. De bevæger sig gennem lydoptagelser, eksperimenterende musikformer, lydkunst, ny kompositionsmusik, musikalsk tænkning og alt det derimellem, der kan vække deres og lytterens soniske bevidsthed.
Projektet er støttet af Sonning Fonden, Dansk Komponist Forening, DJBFA's 
Produktionspulje og KODA's Kulturelle Midler.

Abonner via iTunes

30. Juni 2018

Ekstralytning: »Ånd« af Ying-Hsueh Chen

Den allersidste ekstralytning, det sidste værk og den sidste udånding fra Lyt Dybt bærer titlen »Ånd« og er skabt specifikt til podcasten af slagtøjsspilleren Ying-Hsueh Chen ud af 15 forskellige menneskers åndedræt. Værket afrunder vores rejse rundt i alle mulige lydlige og musikalske fænomener ved at søge tilbage til det menneskeligt universelle og til kroppens eget rytmiske og lydlige univers. Ying-Hsueh Chen betegner det selv som et stykke kunstnerisk, erotisk og spirituel musik. Værket er blevet til med støtte fra Statens Kunstfond.

22. Juni 2018

I begyndelsen var rytmen

Det allersidste afsnit af Lyt Dybt handler om den mest basale af alle rytmer – nemlig åndedrættet. Det er podcastens sidste store udånding efter at have leveret lydfagligt tankegods i snart to år. Gæst i studiet er slagtøjsspiller, performer og tænker Ying-Hsueh Chen, der har skabt et semierotisk værk, som udelukkende består af lyden af mennesker, der trækker vejret.

26. Maj 2018

Ekstralytning: Danske båndamatører

Lyt Dybt præsenterer en ekstralytning spækket med danske båndamatørværker fra 1960-70’erne, krydret med lidt arkivguf fra tidens radioudsendelser om emnet. Den fulde trackliste kan findes på bit.ly/2INcBpE.

19. Maj 2018

Jeg er båndamatør

Unge mænd, der manipulerede med optagede lyde på spolebåndoptageren hjemme på drengeværelset i 1950-60-70’erne. Den danske båndamatørbevægelse gemmer på et overhørt og glemt stykke dansk lyd- og musikhistorie. Mød Ole Steen Petersen og Jesper Hendze, der var og er båndamatører.

3. Maj 2018

Ekstralytning: Niels Lyhne Løkkegaards 1. Symfoni, 1. sats

Kan en symfoni bestå udelukkende af ord? Lyt Dybt udfordrer dig til at tage et par gode hovedtelefoner på, sætte dig i en rar lænestol, lukke øjnene, åbne fantasien op og lytte til 1. sats af Niels Lyhne Løkkegards 1. Symfoni i G-dur, der udelukkende består af beskrivelser af musik skrevet som bog. Oplæsning af Andrea Novel.

21. april 2018

Forestillet lyd

Kan en komponist skabe værker, som lytteren selv skal forestille sig? Kan en symfoni bestå udelukkende af sprog? Hvornår eksisterer den som lyd? Lyt Dybt stiller spørgsmålene sammen med komponisten Niels Lyhne Løkkegaard, der arbejder med at skabe musik for det indre øre.

3. april 2018

Ekstralytning: Musik efter Murens fald

Musikskribenten og forfatteren til bogen »Music after the Fall: Modern composition and culture since 1989« Tim Rutherford-Johnson har skabt et mixtape til Lyt Dybt med kunstmusik fra de seneste tre årtier – blandt andet af Simon Steen-Andersen, Louise Alenius, Chaya Czernowin, Liza Lim og Jennifer Walshe. Den fulde trackliste kan findes på bit.ly/2GPxE9i.

22. Marts 2018

Det bedste fra kjole, hvidt, messing og træ

Kjole og hvidt er noget klassiske musikere har på, når de spiller på instrumenter af bl.a. messing og træ. Men hvor er traditionen i dag – hvordan lyder samtidens kompositionsmusik, og hvad er dens forhold til den ældgamle tradition? Louise Alenius og Simon Steen-Andersen tilhører en generation af komponister, der låner fra, bygger videre på og hacker den klassiske musiktradition med smadrede instrumenter, videosamples, intimkor, dødslejekoncerter og ja, lidt messing og træ ...

2. Marts 2018

Lyt Dybt ekstralytning: Orgel-mixtape

Pipeorgler, stueorgler, kirkeorgler, papirorgler og elektroniske orgler. Orgelmusik kommer i mange forklædninger. Lyt Dybt er stolte af at præsentere dette mixtape med optagelser af samtidige danske kunstnere og komponister, der arbejder med orgel og orgellyd såsom Morten Svenstrup, Sandra Boss, Michael Mørkholt og Ragnhild May. Den fulde trackliste kan findes på bit.ly/2oLm0B3.

17. Februar 2018

Organisten og orgelbyggeren

Orglet er et skægt instrument. Over to tusind år på bagen og et tungt kristen religiøst åg. Men orglet er ikke længere så støvet. Det bliver pillet fra hinanden, dekonstrueret, genopdaget og sat ind i nye, musikalske sammenhænge. Lyt Dybt besøger organisten Christian Rønn og orgelbyggeren Ea Borre, der begge modarbejder deres oprindelige metier og forsøger at gå til det gamle instrument på utraditionelle måder.

13. Januar 2018

Mikrofonens magt

Går folk op i, hvordan mikrofoner lyder? Eller bruger de bare dem, de andre bruger? Styrer mikrofoner i virkeligheden verden? Mød performancekunstneren Olof Olsson, lyt til gode råd fra Bing Crosby, genoplev Donald Trumps og Bill Clintons dårligste mikrofondage, dyrk Kim Jong-uns fede mikrofonstil og hør en enkelt jazzplade optaget i en dagligstue i New Jersey med en stor, tysk rørmikrofon – vi undersøger mikrofonens magt!

20. december 2017

Ekstralytning: Lydmusik til året er omme

Dragende, bevidsthedsudvidende, musikalske lydoptagelser at lytte dybt til: Tog- og gletsjeroptagelser af Chris Watson, syngende sand af Jacob Kirkegaard, kasinolyd af Adrian Rew, guldsmede af Tucker Martine, haveslange af Jean-Edouard Miclot, maddiker og mudder af Richard Devine, hjemmeoptagelser af Jan Høgh Stricker og diverse uddrag fra Alvin Currans "Natural History", Pierre Mariétans "Rose des vents" og Graham Lambkins "If truth be told".

16. december 2017

Musikken af lyd

Burmesisk insekt-electronica, maritime riter, et sted kaldet "zonen", en løbsk saxofon i Paris' forstæder, et mexicansk spøgelsestog og en syngende ørken; året er omme, og vi giver os hen til de mange rum og klange, der gemmer sig i nogle af de bedste lydoptagelser, der nogensinde er lavet, men som vi ikke har nået i årets løb. Vi lytter til – ikke lyden af musik men – musikken af lyd.

25. november 2017

Ekstralytning: En sonisk tidskapsel

Efter en testtone, der indrammer det hørbare frekvensområde for et typisk menneske, følger en række lyde, som deltagerne på vores workshop har valgt skal repræsentere os over for fremtidige og fremmede civilisationer. Lyt Dybts egen soniske tidskapsel kan høres her så længe denne civilisation og dens internet består – herefter skal den graves frem af den lufttætte og rustfri beholder, som vi gemmer den i. Her bliver den opbevaret de næste forhåbentligt mange hundrede år på en grammofonplade, som kan afspilles mekanisk med den medfølgende pap-pladespiller. Alt dette er gjort muligt med støtte fra Dansk Komponistforening.

18. november 2017

Lyden af planeten Jorden III

I det tredje og sidste afsnit af serien om fænomenet Voyager Golden Records møder vi Andrea Zarza Canova fra British Library Sound Archive, som har skrevet en instruktion til, hvordan man konstruerer en sonisk tidskapsel. Hun hjælper os med den svære disciplin det er at sætte sig i en fremtidig lytters sted og blive turist i sit eget lydlandskab. Som hun forklarer, handler tidskapsler – heriblandt guldpladerne som NASA sendte ud – mindst lige så meget om os selv, som de handler om den fremtid og de fremmede, som modtager dem.

10. november 2017

Ekstralytning: "Dynamics of Fluids in Porous Media" af Andreas Führer

Lyt til Andreas Führers talende, syngende værk "Dynamics of Fluids in Porous Media", som vi undersøgte og hørte skitser af i det seneste afsnit af podcasten. Det beskæftiger sig med musicals og med momentet, hvor lydene produceret i munden på de medvirkende forlader talens univers og indtræder i sangens. Værket er blevet til med støtte fra Statens Kunstfond.

21. Oktober 2017

Væskers bevægelse i porøse objekter

Andreas Führer har en grundlæggende undren over et meget centralt moment i musicals: Hvad sker der lige dér, hvor folk holder op med at tale og i stedet bryder ud i sang? Spørgsmålet er genstand for hans værk "Dynamics of fluids in porous media" og for dette program, hvor vi besøger ham i en lille flække lidt uden for Silkeborg. Undervejs overgiver vi os til Führers univers og tankegang, til 30’er-musicalen "The Wizard of Oz" og til den amerikanske komponist Robert Ashley, som spøger lidt i kulissen.

22. september 2017

Ekstralytning: Æterløjer

Støjen på en kortbølgeradio er lyden af alle de radiobølger, der flyver rundt i atmosfæren og zigzagger mellem jordens overflade og himmelrummet over os. Det er radiosignaler udsat for meteorologiske omstændigheder, lyden af energiers påvirkning og atmosfærens modulationer af stemmer og musik. Lyt Dybts to værter har til denne ekstralytning anvendt den digitale kortbølgeradio Wide-band WebSDR fra Universitetet i Twente som et sfærisk instrument og skabt en lille kollage af noget af alt dét, der svæver i æteren.

16. september 2017

Virtuel transmission

Information sendt med lysets hast; samhørighed overalt på kloden; kommunikation der ændrer virkeligheden – som teknologier har radioen og internettet meget tilfælles. De er begge massemedier, som har været med til at gøre verden til et mindre sted, og i nyere tid er der sket en sammensmeltning, som har udviklet begge medier i nye retninger. Vi besøger utopiske øjeblikke i radiohistorien samt en række online radiofænomener og eksperimenter udi virtuel transmission.

19. august 2017

Tellus mixtape

Tellus Audio Cassette Magazine var fra 1983-1993 en af de mest interessante platforme for den lydkunst, der kom ud fra New Yorks pulserende kunstmiljø. Igennem ti år bidrog billedekunstnere, dansere, teaterinstruktører, forfattere og komponister med små værker, der blev distribueret på tematisk kuraterede kassettebånd. Lyt Dybt har lyttet samtlige 27 kassettebånd igennem og bringer her uddrag i form af et mixtape.

4. Juli 2017

Ekstralytning: Kosmisk kærlighed

Den sidste ekstralytning i Lyt Dybts første sæson er et appendiks til det sidste afsnit, hvor Jacob Lillemose valgte, hvilke lyde han ville sende ud i verdensrummet. B-siden til lyden af menneskets destruktion er et kosmisk kærlighedsbudskab i form af Bernie Krauses optagelser af rislende vand og fuglekvidder, musik af J.D. Emmanuel, Tangerine Dream, Popol Vuh og Vangelis samt lydene af mennesker og dyr, der parrer sig.

17. Juni 2017

Lyden af planeten Jorden II

I dette andet afsnit om fænomenet The Voyager Golden Records dykker vi dybere ned i idéen bag de to guld-LP'er, som blev sendt ud i rummet i 1977. Med bl.a. lyden af atomreaktorer og naturen i forandring hjælper kurator, katastrofe-tænker og NASA-buff Jacob Lillemose os til en række etiske overvejelser omkring repræsentationen af Planeten Jorden i en tid, hvor menneskets indflydelse på økosystemet synes altafgørende for klodens fremtid.

30. Maj 2017

Ekstralytning: STEIM-musik

Musik spillet hos STEIM eller på STEIM-instrumenter: Michel Waiswisz (MW) – Dutch hop (finale); MW – One for the road; MW – Crackle revisited; Steve Lacy, Michel Waisvisz m.fl. – Snips; Jon Rose – Ooops; MW – Archaic symphony; Laetitia Sonami – Has-Had; Jon Rose – Peanut; Jon Rose – The real blow; Andi Otto – uddrag af koncert i København; MW – The hands; MW – Archaic symphony; MW – Dutch hop (finale); MW – Dutch hop (ouverture).

19. Maj 2017

Elektro-instrumental musik

Hvad skete der, da den hollandske frijazz mødte de provokerende elektronmusikere i 1960'ernes Amsterdam? Den tyske cellist m.m. Andi Otto fortæller historien om Studio for Electro-Instrumental Music (STEIM), hvor man siden 1969 har fokuseret på at udvikle alternative tilgange til at skabe elektronisk musik og instrumenter med udgangspunkt i fysisk interaktion og den menneskelige krop – en sprælsk musik milevidt fra en computerfixeret, maskinel æstetik.

15. Maj 2017

Ekstralytning: Lydens vugge mixtape

Et udvalg af nogle af de tidligste danske lydoptagelser: Lydprøve på basklarinet; William Pio – Kærligheds magt; Viggo Lindstrøm taler i telefon med tre af sine roller; Augusta Lütken – Ave Maria; sejlsætning på flådeskib; George W. Johnson – The laughing song; Peder Brinch – Alt så trækker vi trøjen af; Christen Sørensen Thomaskjær – Om morgenen så tidlig; Ingeniørregimentets Musikkorps – Det er så yndigt at følges ad; Anna Norrie – Killebukken; Brødrene Variali – Toreadorens sang. Lyt til hele Ruben-samlingen på bit.ly/2qIl1oL.

26. april 2017

Lydens vugge

I 1860 lykkedes det den parisiske bogtrykker Édouard-Léon Scott de Martinville at aftegne lydvibrationer i et stykke pap sværtet til med kul. Dermed var lydoptagelsen født, og andre og bedre teknologier kom senere til. Men hvad optog man i de allertidligste år, og hvad er stadig tilgængeligt i dag? Lyt Dybt har besøg af musikhistoriker Steen Kaargaard Nielsen, som snart er aktuel med en bog om dengang lydoptagelsen kom til København i 1889.

18. Marts 2017

Hverdagens lydlandskaber

Lydforsker og -entusiast Ingeborg Okkels beskæftiger sig med, hvordan lyd og lyttevaner påvirker os i vores hverdag. Hun ser det som sin opgave at få sat gang i bevidstheden om alle de lyde, som omgiver os. Liv og larm, støj og stilhed; hvad gør de ved os, og hvordan kan vi arbejde med dem bevidst? Lyt Dybt har taget mikrofonen med ud i felten for at lytte nærmere på byens mange lydrum.

1. Marts 2017

Ekstralytning: "Maskinel Terapi" af Sandra Boss og Jonas Olesen

De danske komponister og lydkunstnere Sandra Boss og Jonas Olesen har skabt værket "Maskinel Terapi", der baserer sig på en række telefonsvarerbånd fundet i genbrugsbutikker, storskrald, loppemarkeder og dødsboer og giver et intimt indblik i en dybt privat sfære, som ikke har været tiltænkt at skulle høres af andre end de samtalende. Disse optagelser danner et kor af stemmer, der er musikalsk sammenvævet med materiale fra telefonsvarenes særegne lydverden af klik, brum og biplyde. Værket er blevet til med støtte fra Statens Kunstfond.

18. Februar 2017

På sporet af den tabte teknologi

Vi møder komponisterne og lydkunstnerne Sandra Boss og Jonas Olesen i deres kælderstudie på Nørrebro, som er fyldt med gamle maskiner, der gemmer på helt særegne lyduniverser. Telefonsvarere, lommecomputere, skivediktafoner og høretestmaskiner er nogle af de mere eller mindre uddøde apparater, som Boss og Olesen anvender til at skabe musik – en musik, der emmer af tabt teknologi og uddøde lyde.

21. Januar 2017

Lyden af planeten Jorden

I det første af en serie afsnit, der beskæftiger sig med fænomenet og tanken bag The Voyager Golden Records, møder vi mediearkæolog Jussi Parikka, lektor og lydkunstner Jenny Gräf og forfattersaxofonist T.S. Høeg, idet de får spørgsmålet: Hvilken lyd ville du sende ud i rummet til at repræsentere vores planet, når den engang er borte? Kan vi – med andre ord – lave et fyldestgørende mixtape over menneskeheden? Se indholdet af de oprindelige golden records på bit.ly/24ZYuPR.

17. december 2016

Live på RMC: Optagepraksisser

I denne live-udgave optaget på Rytmisk Musikkonservatorium i København handler det om optagepraksisser – omfangsrige, vedholdende og underholdende optagepraksisser – om Andy Warhols telefonsamtaler; om en mand, der aldrig forlod Manhattan; om en anden mand, der optog det samme bjerg gennem 40 år; om et dværghornugle-mixtape; om en kvinde der komponerer med lydlige rum; om en mand, der optager på sit dødsleje; og om spøgelser, der giver sig til kende mellem båndskrat og radiostøj.

19. november 2016

Under overfladen

Lyd bevæger sig 4,5 gange så effektivt gennem vand som gennem luft. Og modsat manges opfattelse, er lyde under vand meget tydelige og klare. Man er i stand til at høre selv bittesmå detaljer over store afstande. Lyt Dybt dykker derfor ned under overfladen og lægger øret til den forunderlige lydverden, som udspiller sig, når plankton smasker, når pukkelhvaler synger, når isbjerge kælver eller når de tektoniske plader rører på sig. Vi begiver os samtidig ud på en rejse dybere og dybere ind mod jordens rumlende kerne.

1. november 2016

Ekstralytning: Efterårsmeditation

Komponist Morten Svenstrups "Efterårsmeditation" – inspireret af Pauline Oliveros' sonic meditations og sammensat af lytternes bidrag til en meditation for radio. Tak til Randi Schmidt, Signe Høirup Wille-Jørgensen, Anders Hjortdal Andersen og Morten Svenstrup selv. Hør mere om meditationerne i afsnittet om Pauline Oliveros og den dybe lytning, hvor du også kan få instruktionen til den næste meditation i rækken.

15. Oktober 2016

Pauline Oliveros og den dybe lytning

Først spillede hun tuba og valdhorn, siden akkordeon, og i 1960'erne kastede hun sig over elektronisk musik. Men 84-årige Pauline Oliveros' tænkning og praksis breder sig ud over en hel filosofi og levevis centreret omkring lytning. Vi møder Oliveros gennem hendes musik og forskellige arkivklip, og så møder vi danske Morten Svenstrup, der er under oplæring ved Oliveros' Deep Listening Institute og præsenterer lytterne for en særlig lyttemeditation.

28. september 2016

Moondog særudgave

Den amerikanske komponist, musiker og digter Moondog ville være fyldt 100 i år. Lyt Dybt dykker ned i hans sælsomme univers i selskab med komponisterne Anders Holst og Jeppe Zeeberg, der er initiativtagerne bag en to-dages festival med og om Moondogs musik. Udsendelsen blev på The Lake Radio efterfulgt af Gordon Spencers radiodokumentar "Moondog: The Man on the Street" fra 1971, som følger Moondog, mens hans flanerer New Yorks avenuer i 1960'erne. Den kan du lytte til på bit.ly/2kcgMOP.

14. september 2016

Afsnit 0

Afsnit 0 handler om at gå i gang. At begynde fra en begyndelse. Det blanke nodepapir. Dette tematiseres gennem en række lydlige, musikalske og tankemæssige nulpunkter. Vi lytter til et big bang, til hverdagens stilhed, til bogstavet A og til flippede elektroniske klange. Og så gæster pianisten og komponisten Søren Kjærgaard studiet og giver et bud på, hvad man kan lære af John Cage, hvis man gerne vil starte helt forfra.