’3 korte’ fra festivalleder Bernard Villaume

28. Juni 2015

Seismograf har denne gang stillet ’3 korte’ spørgsmål til festivalleder for Hindsgavl Festival Bernard Villaume.

1) Hvilken aktuel event, performance, koncert eller lignende vil du gerne anbefale til andre?
Årets Hindsgavl Festival i Middelfart er klart en rejse værd. På vanlig vis er vi værter for nye møder mellem kammermusikstjerner fra hele verden, som i Danmark kun kan høres på Hindsgavl, og den ny kompositionsmusik. Stemningen er meget sommerligt afslappet, og både publikum og kunstnere bor på slottet, hvor alt foregår.
I år har vi hele 4 premierer fra danske komponister på programmet, så det er virkelig svært at skulle fremhæve én. Men man går ikke fejl af programmet til mandag d.13. juli, hvor vi både har dansk premiere på Rune Glerups nye værk for klarinetkvintet “Still Leaning Toward this Machine” og besøg af den fremragende franske Diotima-strygekvartet, der bl.a. spiller en sjældent opført strygekvartet af Schönberg med sopranen Juliane Banse.

 2) Hvorfor er dette værk/denne event særlig?
Jeg synes at denne dag på fin vis illustrerer det særlige ved Hindsgavl Festivals musikalske profil, nemlig sammensætningen af den klassiske kammermusik på højeste niveau og ny kompositionsmusik. Vi lokker et klassisk publikum til med internationale stjerner, og opdaterer dem med det nyeste musik, som de burde være interesseret i, men som de ikke opsøger af sig selv.
Klarinetkvintetten er Glerups bud på en opdateret kammermusik, der forener den særlige intimitet ved kammermusikken med elektronik. Og så et lækkert program med ét af de stærkeste internationale strygekvartetter lige nu, der også spiller sen Beethoven. Som dessert kommer Malcolm Martineau og akkompagnerer Juliane i et kort Schönberg-Duparc-Mahler liedprogram. Dét er slet ikke dårligt for en enkelt dag!

3) Hvad arbejder du selv med lige nu?
Udover det åbenlyse, at arbejde med de sidste forberedelser til årets festival, så graver jeg flere og flere dokumenter frem fra festivalens fortid. Jeg har kontaktet en række folk, der har været involveret i festivalen fra 1951-2000, nedskrevet deres beretninger og kopieret programmer, anmeldelser, breve og avisomtaler. Hindsgavl Festival er jo en gammel sag – i år er vi på vores 47. sæson – og i alle de år, har festivalen reflekteret hvad der skete i det klassiske musikmiljø. Der kommer noget løbende, og til næste år laver vi en lille udstilling på festivalen.

Læs mere om festivalen her.