‘3 korte’ fra forsker i audiokultur og radioæstetik Jacob Kreutzfeldt

13. Maj 2015

I en serie af mini-interviews spørger Seismograf/DMT forskellige aktører på musik- og lydkunst- og lydkulturscenen til aktuelle anbefalinger af værker eller events. Denne gang har vi taget fat i Adjunkt på Københavns Universitet, Jacob Kreutzfeldt. Kreutzfeldt forsker blandt andet i radiohistorie og –æstetik, audiokultur og urbanitet. Her anbefaler han en række forskellige lydoplevelser, der er tæt knyttet til hans eget forskningsfelt:

1) Hvilken aktuel event, performance, koncert eller lignende vil du gerne anbefale til andre?
Jeg vil anbefale folk at gå til en af Københavns Radiobiografs arrangementer i Gloria Bio. Folkene bag radiobiografen er super dygtige til at finde radioperler og til at trække dygtige producenter ind i biografmørket. Med Radiobiografen har den velproducerede lydfortælling fået en opmærksomhed, som vi ikke har set længe i Danmark. Jeg vil selvfølgelig også anbefale folk at lytte til nogen af de ganske fantastiske podcasts, der blomstrer i Danmark for tiden: Third Ear er efterhånden blevet en institution, og de producerer radio af virkelig høj kvalitet. Men der opstår et væld af nye initiativer lige nu: Kunsten.nu har en fin serie om lydkunst, Bylyd er en podcast om byen og menneskerne i den og GhettoBlaster er en lokalradio fra det Ydre Nørrebro i København.

2) Hvorfor er dette værk/denne event særlig?
Det særlige ved radiobiografens arrangementer er, at de understreger, hvor godt radio fungerer, når man giver sig tid til at fordybe sig – og oven i købet gør det sammen med andre mennesker. Det med fordybelse kan man jo også få ved at lytte til nogle af DR’s kanaler eller til Radio 24syv. Men der er ikke så meget plads til den slags radio inden for rammerne af det man kalder ‘en moderne medieinstitution’. Samtidig laver radiobiografen det skægge historiske twist at radiolytning nu pludselig også bliver noget, der finder sted kollektivt – igen. I radioens ungdom stod apparatet midt i stuen, og familien lyttede andægtigt sammen. Sidenhen er radiolytning blevet mere og mere individuel. Radiobiografen gør noget uventet ved radiomediet, og jeg synes det er spændende at se, hvorhen det udvikler sig. 

3) Hvad arbejder du selv med lige nu?
På det seneste har jeg brugt noget tid på at arrangere en workshop om radio, arkiver og erindring. Det er en del af et forskningsprojekt, jeg deltager i, hvor vi kigger på radio i et tværnationalt perspektiv. Projektet hedder Transnational Radio Encounters og samler radioforskere, -arkiver og -producenter. Det er interessant at se, hvordan radio nu ikke længere er noget, der knytter sig til nationen, men indgår i en meget større historie om udvekslinger på tværs af grænser.

Jeg har derudover udgivet en antologi om radio i en dansk kontekst, “Radioverdener”, hedder den. Bogen er det første eksempel på, hvad der kan komme ud af det, når en samling forskere får on-line adgang til dansk radiohistorie. 

Læs mere om Københavns Radiobiograf her og få mere information om antologien Radioverdener her