29.05.17
Foto: Svende Grøn

Nyt musikcenter vil have samtidsmusikken til Thy

Et nystartet musikcenter på den danske vestkyst vil udvikle en international scene og et forskningscenter i Thy, der blandt andet skal samle nogle af verdens førende musikere indenfor klassisk og ny musik.

Landsbyen Vestervig på den forblæste jyske vestkyst tæller 628 indbyggere, en jernalderboplads og nordens største landsbykirke. Det lyder ikke umiddelbart som det mest oplagte sted, at starte et internationalt center for musikalsk scenekunst, men det er netop hvad idémand og projektleder Niels Windfeld Lund vil med Thy Center for Musical Arts (TCMA).

"Vi har et overordnet mål om at udforske den musikalske kulturarv i toner og gøre det nærværende og tilgængeligt for publikum i alle aldre", fortæller Niels Windfeld, der er pensioneret musikprofessor fra Tromsø Universitet og kalder TCMA "et Carnegie Hall i værkstedsformat".

Parallelen til den berømmede koncertsal i New York er ikke tilfældig: Som et af sine første projekter har TCMA indgået et samarbejde med Carnegie Hall og Kronos Quartet om projektet Fifty for the future, hvor den internationalt anerkendte strygekvartet skal udpege 50 komponister til at skrive nye værker til strygekvartet-formatet.

"Hele formålet med Fifty for the future er at skabe nye værker, så strygekvartetter løbende kan udvide deres repertoire med ny musik", forklarer Niels Windfeld, der bl.a. skal bidrage til projektet ved at undervise unge musikere online. Han har tidligere arbejdet sammen med Stanford University, NYU og Metropolitan Opera i New York om lignende projekter.

Udover Fifty for the future skal det nye musikcenter i Thy i 2017 undersøge den Nordiske musikarv via tre musiktræf – næste gang om musik til nordisk digtning den 4. juli.

Læs mere på TCMA's hjemmeside.