kritik

Ny ekspressionisme i verdensklasse

Af
23. Februar 2010
Klaus Ib Jørgensen, Moonpain

Annonce

Njord Biennale 2020

Annonce

Annoncér hos Seismograf

Klaus Ib Jørgensen har skabt et virtuost og komplekst univers, hvor ekstreme dynamikker (fff vs. ppp) igen og igen står overfor hinanden… som var dette udtryk det naturligste i verden.

Jeg spekulerer på hvad Moon-pain mon ville have gjort ved mig, hvis jeg havde hørt værket som 17-årig i en af mine nihilistiske stunder. Måske ville den have taget ved mig… som 'Den unge Werthers lidelser' gjorde ved unge mennesker for lidt over 200 år siden? Moon-pain-udgivelsen er en voldsom følelsesudladning, men en smuk en af slagsen, fordi stykkerne ganske enkelt bare er så enormt godt skruet sammen. Kompositionerne har trods deres store kontrastrighed en overbevisende fremaddrivende gestik. Men det er for min del ikke hverdagskost at skulle svinge sine følelser op til dette leje. Om 'ny ekspressionisme' som stil har gang på jord anno 2010 er en smagssag. Jeg har stor sympati for ideen om en medrivende musik.

Såvel ensemble-spil som produktion er helt fremragende!

Hvis man leder efter baggrundsmusik, er denne cd en af dem der egner sig allerdårligst til formålet. Til gengæld synes jeg at Moon-pain er noget af det bedste danske kammermusik skrevet i nyere tid.

Musikernes performance og virtuositet og sound:
21/25 point

Komponistens værk, substans, forløb og udtrykskraft:
35/50 point

Producentens produktion, optagelse, mix og mastering:
21/25 point

I alt 77/100 point

Omtalt i artiklen