Et galleri i lyd

15. august 2016

En ny udstillingsplatform er dukket op på nettet. ilyd hedder den, for den udstiller værker i netop lyd; ikke billeder eller rum.

"Værket er flyttet ud af udstillingsrummet, og i stedet kan lytteren høre det hjemme i egne omgivelser, som når man hører radio eller musik. På den måde kan lydværkerne på ilyd.nu høres og genhøres på lytterens egne præmisser i et uformelt rum", lyder det fra Dyveke Bredsdorff, der er én af initiativtagerne til ilyd.nu.

Men det intime og uformelle udstillingsrum til trods, fastholder platformen stadig en kuratering lig den, man kender fra almen galleripraksis med skiftende udstillinger, der afløser hinanden.

"De månedlige udstillinger fungerer ligesom det fysiske udstillingsrum, hvor værkerne bliver sat op og taget ned. Den primære grund til det er, at vi ikke vil bede kunstnerne om at forære os deres værker. Vi beder dem om at lave et værk og udstille det på siden, men det er deres værk", forklarer Dyveke Bredsdorff.

Rent visuelt er hjemmesiden meget sparsom. Fokus er bevidst lagt på lyden. Men kunstnerne, som udstilles, er visuelle kunstnere, der normalt laver skulpturer, video, maleri, tekst, performance osv.

"ilyd undersøger, hvordan en praksis bestående af billeder bytter plads med et materiale, der kun kan høres og ikke ses. Det er interessant, hvordan lyd modsat billede, flytter fokus fra øjet til øret, og afstanden mellem lytteren og kunstneren formindskes", siger Dyveke Bredsdorff.

En ny visuel kunstner kastes hver måned ud i at skabe et lydværk til ilyd.nu. I august måned er det den danske billedkunstner Martha Hviid, som udstilles, og i september kan vi se (eller rettere lytte) frem til et værk af Louise Uth Pedersen, der tidligere bl.a. har arbejdet med fotografi.

Lyt mere på ilyd.nu.