Dansk musik, når det er allerbedst

Kroger Kvartettens indspilning af Per Nørgårds sene strygekvartetter er blandt de vigtigste danske udgivelser nogensinde.
Af
4. Januar 2010
  • Annonce

    Glemte kvindelige komponister
  • Annonce

    Annoncér hos Seismograf

Med Per Nørgårds sene strygekvartetter har Dacapo Records CD-født endnu en central udgivelse i dansk partiturmusiks dokumentationshistorie, som tåler vid international udbredelse. Kroger Kvartetten spiller suverænt og ubesværet og leverer en fantastisk holdindsats samt en slidstærk fortolkning af de fire værker. En meget stor tak til kvartetten skal lyde, fordi de med deres store og grundige engagement inspirerede Nørgård til dette samarbejde! En i virkelig forstand ubetalelig indspilning.

Og Nørgård … tja, er man glad for Bartóks strygekvartetter – som af mange, inklusive undertegnede, ses som en hovedhjørnesten i det 20. århundredes musiklitteratur – så kan man med stor fornøjelse fortsætte her. For det er næsten vildt, at disse kvartetter er komponeret cirka 80 år senere end Bartóks. For eksempel kan fjerdesatsen af 8. strygekvartet ses som en lang, vakker improvisation over Bartóks ligeså smukke indledning på 2. strygekvartets tredjesats.

Jeg opfatter ikke Nørgårds kvartetter som ‘ny musik’, snarere simpelthen som klassisk musik

Jeg opfatter ikke Nørgårds kvartetter som ‘ny musik’, snarere simpelthen som klassisk musik. I den forstand er strygekvartetterne dog gennembrillante og eminent godt skruet sammen. Balance, klangfarve og rum på indspilningen er fine, men det er virkelig ærgerligt, at der er så meget støj på visse satser. Især andensatsen i 7. kvartet er katastrofal, idet støj fra storbyen buldrer uden for optagestudiet. Her burde produceren have brudt indspilningen af og fundet en anden løsning for videre optagelser. Trods dette ryger denne CD ind på min personlige top-ti over vigtigste danske CD’er nogensinde – en CD, jeg glæder mig til at blive helt fortrolig med takt for takt.

Musikernes performance, virtuositet og sound:
Fantastisk holdindsats. Slidstærk fortolkning. Central CD-udgivelse i dansk partiturmusiks dokumentationshistorie.
21/25 point.

Komponistens værk, substans, forløb og udtrykskraft:
Dette er ikke ‘ny musik’, men klassisk musik i traditionen efter Béla Bartók. I den forstand er strygekvartetterne dog helt suveræne og eminent godt skruet sammen.
44/50 point.

Producentens produktion, optagelse, mix og mastering:
Balance, klangfarve og rum på indspilningen er fine, men det er virkelig ærgerligt, at der er så meget støj på visse satser.
17/25 point.

I alt 82/100 point.

Albumcover. © Dacapo Records
Albummet blev udgivet i juni 2008. © Dacapo Records

Opdateret 29. april 2020 med ny korrektur og nyt layout.