Olof Olsson.

Mikrofonens magt

Går folk op i, hvordan mikrofoner lyder? Eller bruger de bare dem, alle andre bruger? Styrer mikrofoner i virkeligheden verden? Lyt Dybt besøger den svensk-hollandske performancekunstner Olof Olsson til en snak om mikrofonens magt. I programmet lytter vi desuden til gode råd fra Bing Crosby, genoplever Donald Trumps og Bill Clintons dårligste mikrofondage, dyrker Kim Jong-uns fede mikrofonstil og lytter til en enkelt jazzplade optaget i en dagligstue i New Jersey med en stor, tysk rørmikrofon.
Podcast: Lyt Dybt
  • Annonce

    Man skal høre meget

Afsnittet kan også høres i din foretrukne podcast-app (søg på Lyt Dybt) eller via SoundCloud.

2018’s første udgave af Lyt Dybt handler om mikrofonens magt. For selvom en mikrofons primære opgave selvfølgelig er at opfange og videregive lyd, så kan man også godt undersøge en hel del andre aspekter ved en mikrofon – f.eks. hvilken værdighed den bliver ført med, hvilken attitude den bliver holdt med, hvor mange mikrofoner, man har foran sig, når man taler, og hvordan man vælger at bruge dem. Det er nemlig langt fra ligegyldigt, hvilken mikrofon, der bliver stillet foran en, når man skal tale eller synge.

Nye vilkår
Vi ser også på, hvad mikrofonens opfindelse har gjort ved verden. Mikrofonens indtog ændrede nemlig for eftertiden vilkårene for stemmer af alle slags – talere, sangere, skuespillere, politikere, journalister osv. og gjorde det muligt for én person – med sin stemme – at kommunikere til mange mennesker samtidig. Den banede vejen for radiomediet, den tilføjede lyd til film, og den havde kæmpe indflydelse på, hvordan man producerede musik og sang.

Mikrofonstil
»Hvis du er en østeuropæisk diktator, der vil være med i klubben, så er det altså en Sennheiser MD-421, du skal bruge. Det er ligesom med cowboybukser mere end et frit valg. Du bruger bare det alle de andre bruger«, forklarer vores gæst Olof Olsson.

Så hvilke mikrofoner anvender den frie verdens ledere, og hvilke eller hvor mange mikrofoner anvender præsidenterne i kommunistiske stater?

Alt det og meget mere kan du høre om i dette program, hvor mikrofonen bliver givet til mikrofonen!

Omtalt i artiklen