Seis-guiden: Næste generation og spidsede ører

Nye kuld af komponister inviterer indenfor på konservatorierne, Sandra Boss forsvarer sin afhandling om teknologisk stemning af hørelsen, og to nye bøger zoomer ind på Else Marie Pade og Fuzzy.
Af
27. Februar 2019
– begivenheder, du skal holde øje med de kommende uger

Næste generation. Hvad er bedre end én komponistfestival i marts? To! I år falder de århusianske og de københavnske konservatoriers festivaler, Panorama og Pulsar, i hvert fald sammen. Panorama byder på nye værker for vinglas og hammer såvel som sinfonietta og elektronik, inkl. værktitler som Six Videos of Alt-Right Propaganda but each time a millennial gets offended the distortion increases by 4%. Og hos Pulsar risikerer man under temaet oversættelse at løbe ind i alt fra morsemusik, dukketeater og elektroakustik til genopdagede instrumentalværker af Else Marie Pade. (Musikhuset Aarhus, 6.-9. mar. hhv. DKDM, Kbh., 6.-14. mar.)

Spidse ører. Vi er vant til at stemme instrumenter som guitarer og klaverer. Men hvad med øret? Sound studies-miljøet fokuserer gerne på lytning i sin forskning, men komponist Sandra Boss foreslår i sin ph.d.-afhandling Tuning the Ear et fokus på hørelsen, som ellers ofte betragtes som en ‘neutral’ forudsætning for at lytte. Boss er nu klar til at forsvare sin afhandling, som også inkluderer tre lydkunstværker med udgangspunkt i teknologier, der historisk set er blevet brugt til at diagnosticere, normalisere eller optimere hørelsen. (Aarhus Universitet, tor. 7. mar. kl. 12.30.)

Eftermæler. Siden Else Marie Pades død i 2016 er adskillige flyttekasser og plastikposer med hidtil ukendte masterbånd, noder og skitser dukket op. Henrik Marstal har haft adgang til materialet og er klar til at opdatere fortællingen om komponisten i sin nye bog Else Marie Pade. Også Fuzzy er bogaktuel i anledning af sin 80-års fødselsdag: I Efterklang fortæller Tore Leifer og komponisten selv om tiden som elev hos Per Nørgård og livet på konservatorierne i Århus og København. (Pade-release: DKDM, man. 11. mar. kl. 21.15.)

Og så er der jo også … Figura Festspiele med musik af bl.a. Peter Bruun, Sarah Nemtsov og Matias Vestergård Hansen (Møstings Hus, Kbh., 1.-2. mar.). Solokoncerter med den intuitive musiks kraftcenter Carl Bergstrøm-Nielsen (5 E, Kbh., 4./11./18. mar.). Hy Festival med bl.a. Puce Mary, Jørgen Teller og Lars Lundehave Hansen (Mayhem, Kbh., lør. 9. mar. kl. 20.30.). Og Borealis Festival i Bergen med værker af bl.a. Juliana Hodkinson og Jennifer Walshe på plakaten (6.-10. mar.).