© Andreas Johnsen

Nye sansende musikformidlere på Roskilde Festival 

Musikmagasinet Seismograf og musikalske filantroper fra Resonerende Rum inviterer nye sansende musikformidlere på Roskilde Festival 2024. 
Af
1. Juli 2024
  • Annonce

    Kunstpauser

 

Normalt, når kunstnere har spillet, anmelder en enkelt professionel kritiker musikken til publikum. Nu ændrer Seismograf på det traditionelle økosystem ved at invitere Resonerende Rums og projektet Om:tale ombord. 20 nye, sansende og sensitive musiklyttere vil formidle lyden af Roskilde Festival. Ambitionen bag Om:tale er at give Seismografs læsere andre vinkler på musikken samt at invitere »om:talere« med på en festival, hvor de ikke plejer at føle sig velkomne og kan deltage.

To erfarne og forskelligartede kulturaktører i et win-win samarbejdsprojekt! 

Statens Kunstfond har udpeget Resonerende Rum til et såkaldt »specialensemble«. Den slags plejer udelukkende at bestå af professionelle musikere, men Resonerende Rum har udvidet ensemblet med deres improvisationsfællesskaber, som består af sårbare og/eller marginaliserede borgere. Et af disse fællesskaber er i Roskilde og henvender sig til brugere af byens åbne væresteder.

»Det giver mening at skabe musik med de her skønne og særligt sansende mennesker, for de giver musikken et andet perspektiv,« fortæller Lars Greve, der er stifter af Resonerende Rum og har optrådt som musiker på Roskilde Festival adskillige gange.

Improvisationsfællesskaberne er skabt og ledet af Lis Raabjerg Kruse: »Hvis vi vil tage vores sårbare medborgere alvorligt, er det ikke tilstrækkeligt, at de oplever kunsten – de skal også være med til at skabe den. De skal ikke kun lytte og se – de skal også høres og ses. Derfor laver vi Om:tale.« 

Seismograf skriver om den nyeste musik og lydkunst. »Vi vil selvfølgelig have, at flere møder det smalle, men vi ved, at det kan være svært at introducere det nye og skæve for første gang – især live. Magasinet er derfor nysgerrig efter at udvikle fremtidens musikformidling, så vi vil meget gerne lægge platform til anderledes sansende lyttere,« siger redaktør Andreo Michaelo Mielczarek. Han henter publikumsudvikler og redaktør Nanna C. Rohweder ind som garant for, at alle parter i projektet kan mødes igen næste år og fortsætte, hvor de slap.    

Resonerende Rum og improfællesskabet i Roskilde begyndte at mødes tre måneder før festivalen, hvor de primært har spillet sammen. For når man ikke før har beskæftiget sig med den skabende musik – og man måske slet ikke engang har været på festival før – så skal der øves, tales og mærkes efter for at blive klar til at kunne sætte ord på de store musikoplevelser, der venter forude. 

Om:talerne, som kommer til at rumme video og billeder, kommer løbende på Seismografs Instagram 4. og 5. juli.