© Ava Bitter/Shutterstock.com

Seis-guiden: Alt eksploderer!

Athelas Sinfonietta sprænger hul til fortiden, mens konservatorierne mindsker afstanden til offentligheden med en eksplosion af festivaler. Samtidig går Damkapellet i krig for de kvindelige komponister, og Peter Bruun portrætterer dynamittens – og fredsprisens – opfinder.

4
12

Konsbrøl. Den stort iscenesatte åbningskoncert med DR Symfoniorkestret, Neko3 og amerikanske Bang on a Can All-Stars blev ganske vist en kende amputeret med aflysningen af Marcela Lucatellis »RGBW«, men årets Pulsar Festival kan stadig prale af et meget ambitiøst og omfattende program med fokus på musik af helt unge komponister – i år med et helt nyt 3D-lydsystem som en af attraktionerne. (DKDM m.m., Kbh.)

7
8

Kampweekend. Det klassiske musikerkollektiv Damkapellet fejrer sig selv og kvindernes internationale kampdag med en todagesfestival for musik og lydkunst. I Yiran Zhaos »SHH I – Solo for a Head« spilles der direkte på lytteren, mens Guusje Ingen Housz med »A Modern Ceremony« kredser om den kvindelige eksistens i et performanceværk med tilhørende orgel, sangsten og selvbyggede instrumenter af glas. Oplev også samtale med lydkunstner Jenny Gräf Sheppard, filmvisning, improvisation og operauddrag. (Koncertkirken, Kbh.)

12
4

Studiecrawl. De danske musikkonservatorier slår i det hele taget dørene op i disse dage. De kompositionsstuderende ved Det Jyske Musikkonservatorium inviterer til fire dages Panorama (12.-15. marts, Aarhus), elektronmusikere og lydkunstnere fra Syddansk Musikkonservatorium præsenterer den nu seks år gamle Lydknust-festival (14. marts, Esbjerg), og de to DJM-afdelinger i Aalborg og Aarhus bryder med alle genre- og temperamentsskel ved hver sin udgave af Rama Festival 2020 (21. marts, Aalborg; 4. april, Aarhus).

6

Kryptisk. Det ville ikke være Århundredets Festival, hvis ikke man også præsterede at flytte regnskoven til Aarhus. Og det er omtrent, hvad der sker – for en enkelt aften – når Band Ane i samarbejde med Spor Festival omdanner krypten under Vor Frue Kirke til »en musikalsk regnskov« af elektroniske klangflader i et nyt værk af tyve minutters varighed. (Vor Frue Kirke, Aarhus.)

4

Tidstab. Der var engang, hvor det sneede om vinteren. En af de gange var i december 1983, hvor en ung Kristian Rymkier lavede snelygter i Rågeleje, og tidsrejser er udgangspunktet for hans »Chambres d’éclats«, som Athelas Sinfonietta uropfører sammen med værker af Clara Iannotta, Loïc Destremau og Panayiotis Kokoras. (Koncertkirken, Kbh.)

31
5

Sprængfarligt. I dag forbinder vi Alfred Nobel med den fredspris, han skrev ind i sit testamente. Men den svenske opfinder opbyggede sin formue på krig og ødelæggelse, og den konflikt skildrer Peter Bruun i operaen »Dødens købmand«, som Cumulus Teatret uropfører på Det Kongelige Teater med Teit Kanstrup som Nobel samt Stina Schmidt og Frederikke Kampmann som de to kvinder, der prægede hans ligeledes konfliktfyldte privatliv. Figura Ensemble ledsager sangerne på klarinet, kontrabas, akkordeon og slagtøj. (Takkelloftet, Kbh.)

Annonce

Edition s

Annonce

Annoncér hos Seismograf