Maj 2013

Musikhistorier – Classic

Med 'Musikhistorier' fejrer Seismograf/DMT Dansk Komponist Forenings 100 års fødselsdag med 5 nyskrevne artikler om komponistmiljøet, komponisternes musik og dens reception. Artiklerne er baseret på genbesøg i DMTs arkiver, hvor 17 af dem er blevet genoptrykt til lejligheden. Du finder disse historiske artikler i Musikhistorier - Classic.

Artikler

Med Fokuset Musikhistorier fejrer Seismograf/DMT Dansk Komponist Forenings 100 års fødselsdag. Fokuset består af to dele: Musikhistorier og Musikhistorier - Classic.

Musikhistorier - Classic er et genbesøg i vores egne arkiver - et dyk ned i fortiden set gennem Dansk Musik Tidsskrift (som Seismograf fusionerede med i 2011). Med et genoptryk af 17 historiske artikler fra DMT fra perioden 1929 til 2004, præsenterer vi 17 konkrete nedslag, øjebliksbilleder, der tegner udviklinger eller særlige udpluk af bestemte tiders musikformidling eller musikdebat.

De historiske tekster er udvalgt af forfatterne til 5 nyskrevne tekster i Fokuset Musikhistorier, som Seismograf/DMT har bestilt i forbindelse med komponistforeningens jubilæum. De nye tekster er skrevet af forfattere, der gennem deres arbejde som historikere, analytikere og formidlere gennem mange år har fulgt ny musik-miljøet på tæt hold - uden selv at deltage som udøvende.

De fem forfattere er Trine Boje Mortensen, der skriver om Per Nørgaard og Pelle Gudmundsen-Holmgreen, og om hvordan de har præget yngre generationer af komponister. Ingeborg Okkels tager pulsen på kønsdebatten i komponistmiljøet inden for ny kompositionsmusik anno 2013. Søren Møller Sørensen ser på debatstof fra tre årtier: 80'erne, 90'erne og 00'erne. Michael Fjeldsøe skriver om, hvordan Dansk Komponistforening positionerede sig i forhold til de danske musiktidsskrifter i de første 50 år af foreningens levetid. Jens Brincker skriver om Dansk Komponist Forenings tidlige år og om samarbejdet med Dansk Musiktidsskrift, der blev etableret under besættelsen. 

Samlet fortæller Fokusets to dele om komponistmiljøet, komponisternes musik, dens reception, samt de debatter og diskurser, der har fulgt dem og stadig følger dem. Samtidig fortælles også nogle af DMTs egne historier – om hvilke betydninger og hvilke skiftende relationer DMT har haft i forhold til komponisterne, og hvordan dette har afspejlet sig i indholdet.

Herunder finder du de 17 historiske artikler, der danner baggrund for de fem nyskrevne. Her kan du besøge eller genbesøge udvalgte artikler fra arkivet og genopleve noget af guldet fra nordens ældste musiktidsskrifts arkiver. Fortiden er her nu! God fornøjelse

Fokuset er redigeret af Sanne Krogh Groth og Rasmus Holmboe
Fotos: Søren Zeuth/Kollaps
Grafik: Signe Lupnov 

Støttet af Dansk Komponist Forening

Seismograf/DMT takker Det Kongelige Bibliotek og biblioteket på Afdeling for Musikvidenskab ved Københavns Universitet, IKK for hjælp til at tilgængeliggøre de historiske artikler.