Seis-guiden: Dokuopera, radiobio, lydmuseer, ekstremorgel

Det Kgl. Teater viser italiensk-dansk dokumentaropera. Musikhuset Aarhus udsætter sit orgel for helt nye impulser. Radiobiografen indtager København. Og meget mere!
Af
25. Marts 2019
– det skal du holde øje med i de kommende uger
  • Annonce

    Annoncér hos Seismograf

Dokuopera. Fat mod! Hvis du tilhører gruppen af dokumentarfans, der bliver ramt af tungsind hvert år i slutningen af marts, når filmfestivalen CPH Dox er forbi, så er der godt nyt. Den italienske komponist Mauro Patricelli, der har boet i København siden 2007, står bag den nye »dokumentaropera« Skattegraveren om ingen ringere end Evald Tang Kristensen – folkemindesamleren, der bl.a. optog en række lokale folkeviser i begyndelsen af 1900-tallet med den nyopfundne fonograf. (Takkelloftet, Kbh., 2.-6. apr.)

Ekstremorgel. Den orgelgale komponist Morten Ladehoff kaster sig over det 16 tons tunge orgel i Musikhuset Aarhus og tvinger det ud i de alleryderste registre, når han uropfører to nye værker – sin egen Cont. Act og Nicolai Worsaaes Krabbeln, Buß und Reu – og desuden præsenterer Ligetis gruopvækkende Volumina og Berios Fa-Si(Ons. 27. mar. kl. 17.)

Enkelt. »Jo ældre jeg bliver, desto mere klart står det for mig, at enkelhed er en dyd.« 70-årige Poul Ruders, der netop har udgivet selvbiografien Har man hørt så galt, afslutter sin akkordeontrilogi med det 25 minutter lange værk Sound and Simplicity, som uropføres af DR Symfoniorkestret og Bjarke Mogensen. Syv satser, hvor det enkle efter sigende spiller en hovedrolle for komponisten, der tidligere i karrieren har stået bag nogle af de mest spektakulære danske orkesterværker. (DR Koncerthuset, Kbh., tor. 4. apr. kl. 19.30.)

Radiobio. Københavns Radiobiograf Festival er tilbage. Årets udgave – som indtil videre ikke har Ghita Nørby på programmet – lægger ud med tre liveopførte lydværker, der balancerer fiktion og dokumentar samt fortællende radio og lydkunst. Siden følger foredrag om lyddesign, intimitet og interviewteknik – og selvfølgelig en masse lytning rundtom i byen. (Kbh., 11.-14. apr.)

Modspil. Hvilken proces er det egentlig, der udfolder sig, når en komponist skriver et værk til en specifik musiker i dag? Det har akkordeonprofessor Geir Draugsvoll arbejdet med at undersøge og dokumentere over de seneste tre år i det kunstneriske udviklingsprojekt Collaborative Spaces, som tager sit udgangspunkt i russiske Sofia Gubaidulinas Fachwerk skrevet til Draugsvoll samt strygeorkester og perkussion – et værk, som han siden uropførelsen i 2009 har opført mere end tyve gange i tæt samarbejde med komponisten. (DKDM, ons. 10. apr. kl. 17.)

Ligetikvartetten. Kammermusikfestivalen Equinox har i år besøg af britiske Ligeti Quartet, som indleder festivalen med en workshopkoncert, hvor de opfører værker af københavnske komponiststuderende. I løbet af Equinox vil der desuden være mulighed for at høre Steve Reichs ikoniske Holocaust-kvartet Different Trains og uddrag af Hans Abrahamsens Strygekvartet nr. 1. (Kbh., 28. mar. – 7. apr.)

Lydmuseer. Lyden er for alvor kommet på museum inden for de seneste år. Både som værker i sig selv og som akkompagnement til kulturhistoriske udstillinger. Men det er stadig forholdsvis nyt territorium, og forskere og lydkunstnere inviterer derfor til symposium på Lunds Universitet for at folde lydmuseernes potentialer og problemstillinger ud for hinanden og for interesserede gæster. Seismografs Sanne Krogh Groth introducerer. (Tir. 9. apr. kl. 14.)