Foran et generalprogram

Af
| DMT Årgang 35 (1960) nr. 04 - side 157-157

Artiklen er indscannet fra det trykte magasin; der tages forbehold for fejl

  • Annonce

    Annoncér hos Seismograf

Foran et generalprogram

Når disse linier læses, er de Nordiska Musikdagar 1960 i Stockholm under afvikling. På 5 koncerter repræsenteres 28 komponister fra Finland, Island, Norge, Sverige og Danmark (se DM april), men den musikalske salgsudstilling sætter vel næppe samme fart og farve på byen som købestævnet S:t Eriks-Mässan - höstens stora händelse med sina 300.000 besökare, var av 150.000 är från landsorten och utlandet.

Om bølgerne iøvrigt vil gå så højt, at små skvæt fra nord vil skabe samme andedamsrøre som dønningerne fra internationale manifestationer i det sydlige naboland, må den nærmeste tid vise. Endnu kan vel traditionalister og avant-gardister mødes ved konferencebordet, ligesom den lille danske musikdebat heller ikke har kastet større skygger over det generalprogram, som Det unge Tonekunstnerselskab har under udarbejdelse. Serien af international ny musik på Statens Museum for Kunst vil blive fortsat med 8 søndagskoncerter, der præsenterer Webern og hans nachfolge med gæstespil af Kyndel-kvartetten som åbningen i et program af Weberns op. 5 og op. 28, suppleret med Bergs lyriske suite. Schönbergs 3. og 4. strygekvartet følger formentlig senere på sæsonen i denne række, hvor man ellers vil møde værker af Berzo, Castiglioni, Huber, Messiaen og S chai samt uropførelser af vor egen Berg, Holmgreen, Maegaard, Nielsen og Nørholm m.fl.

DUT på Louisiana har for denne sæson planer om Stockhausens »Kontakte« i forbindelse med et gæstespil af Tudor og Caskel samt uropførelsen af Holmboes kammeropera »Kniven«. Hos Thorvaldsen er det tanken at præsentere nye værker af Christiansen, Nørgaard, Jørgensen og Zacharias foruden et program med værker af Bentzon, og et nyt samarbejde indledes med Hirschprungs samling omkring Back, Bjerre, Block, Burkhard, Godron, Koppel, Larsen, Lidholm, Masseus, Riisager, Staempfli, Várese og Weis m.v. I samarbejde med Studenterforeningen arrangeres diskussionsaftner med bl.a. Pousseur, og der kan ventes elektroniske værker af Pade og Plaetner.

Alt dette - og Collegium Musicum med - vil snart ligge klart i sæsonfolderen, og dertil kommer forhåbninger angående et praktisk samarbejde med »Fylkingen« i Stockholm og »Ny Musikk« i Oslo - ikke med nogen sekterisk skandinavisme på programmet. . .

DUT s kontor står åbent -for indmeldelser, jvnf. side 176!