Presselabyrinten

Af
| DMT Årgang 42 (1967) nr. 06 - side 125-125

Artiklen er indscannet fra det trykte magasin; der tages forbehold for fejl

  • Annonce

    Annoncér hos Seismograf

Presselabyrinten

Til belysning af debatten omkring Per Nørgaards Labyrinten og dens fiasko bringer dmt her klip fra den skandinaviske presses blandede modtagelse af værket.

Jens Brincker, BT:

»Labyrinten« er et dårligt værk. Et rodet værk uden scenisk logik. Et værk, hvis musik nogle steder er overlæsset indtil det uforståelige, andre steder er arm indtil det pinlige. Et værk, hvis tekst er godtkøbsfilo-sofi og banaliteter. Et værk hvis tonesprog og tendens er forældet efter fire års venten ...

Jan Jacoby, Information:

En blanding af kvalme og dyb nedslåethed tog langsomt men sikkert til, efterhånden som værket skred frem, og det blev stadig klarere, at denne udgydelse fra en komponist, der ikke uden grund har været anset som begavet, simpelthen er ringere, end man i sin vildeste fantasi kan forestille sig.

Torben Meyer, Berlingske Aftenavis:

Tilhørerne sidder midt i brødrene Nørgårds og Dantes Inferno og får det hele slynget i både ansigt og ryg, fra alle sider, så man føler sig helt uhyggelig til mode.

Robert Naur, Politiken:

Tilbage sidder anmelderen med den forbandede byrde at skulle fastslå alle gode hensigters forlis. Hellere havde man løjet sig fra det.

Poul Nielsen, Berlingske Tidende:

... mildt sagt et besynderligt, ubeskriveligt produkt. Lidt hårdere sagt et sammensurium af høje prætentioner, gøgleri anvendt som noget, der skal ligne eksperimenter med musikteatret, avantgardistiske virkemidler og sært altmodisch virkende surrealisme i sujettet samt først og sidst en dramatisk spændingsbue, der fusede af som en våd kineser.

Hans Voigt, Aktuelt:

Almindeligheder søges spundet ind i et tryllevæv af menneskelig engagement og modernistisk psykologi ... Men samtidig lyser »Labyrinten« af ukyndighed og uvidenhed om teatret som medium. Den var utilstræk-

kelig styret, organiseret - og dimensioneret - rent kunstnerisk.

Gregers Dirckinck-Holmfeld, Ekstrabladet:

Jeg kan ikke rigtig være med på holdet (...)

Sandsynligvis er den skrevet og tænkt for et publikum, der ikke sidder med hele posen fuld af ideer om hvordan opera skal være - det er nok karakteristisk at jo mindre operavante de mennesker, jeg har talt med forestillingen om, var, jo mere spændende har de syntes det var, det, der foregik.

UHa-Britt Edberg, Svenska Dagbladet:

Dar finns många lysende detaljer i en helhet som inte går at rycka sonder. Vad vore har musiken utan det sceniska skeendet, de rullande speglarne med sina baksidor av psykedeliska målningar, utan kontrolleren ... en roande, upplevelserik och mycket skickligt ge-nomförd förestälning.

Folke Hähnel, Dagens Nyheter:

»Labyrinten« är otvivelaktigt ett av de intressantaste experiment som visats på operascen i Norden, och eftersom dekoratören Harvey Cropper og regissören Lars Runsten på ett lysande satt förvaltar stoffet borde ett gästspel med heia föreställningen i Stockholm vara en självfallen sak.

Arne Nordheim, Dagbladet:

Stigningen mot sluten er i det hele tatt operaens de-sidert best komponerte avsnitt, og i ordets og tonernes mikstur ser man omrisset av Per Nørgård som en betydelig musikkdramatiker.

Hans Ästrand, Kvällsposten:

Norgård har skrivit den mest spännande dánská ope-ran i den pånyttfodelse som börjar tå upp kampen med Stockholms, men det är en operalabyrint med både »Utgång« og »Reservutgång« redan på scenen och fier Ariadne-trådar att följa i andra riktingar.