Århus Numus festival 80
23-27 APRIL
""Et foretagende af format...toppen af ny dansk musik på et fad"" kaldte aviserne Aarhus Numus Festival 1979. Og mange fulde huse beviste, at publikum havde samme mening. Den første og største festival for ny dansk musik med danske musikere var på sin to-års fødselsdag allerede fuldt udvokset og landskendt.
I år gælder det alle gode gange tre: Ikke mindre end 13 koncerter og tre filmforevisninger på fem dage, mere end 60 musikværker, 20 aldrig før hørt i Danmark, de fleste, fordi de spilles for første gang nogensinde. Festivalen er i-gen placeret i den sidste uge af april, og placeringen med opløb til en weekend er valgt for også at give det ikke-århusianske publikum en chance.
Som alle ved er NUMUS-varemærket: dansk samtidsmusik spillet af danske musikere. Men musik er mange ting: kammermusik, musikteater, danseteater, orkestermusik, live-electronic, kor, film, jazz, orgel, cabaret, folkemusik, happening, improvisation, opera, musikcirkus, multi-media, digtoplæsning... Det - og mere til - indeholder den kommende NUMUS-festival. Og altsammen så DANSK som muligt: Omkring 20 danske komponister spillet, sunget, danset og ageret af henimod 100 kendte danske udøvende.
Men uden at de internationale klassikere og nyheder er overset: Kagels musikteater endnu en gang (og denne gang bl.a. med musikere, som længe har arbejdet direkte sammen med komponisten, - de tyske multi-guitarister Brück og Ross), alle Weberns sange (efter Schönberg og Berg i 1978 og 1979), Stockhausen, Mes-siaen, Berio, Crumb, Cage etc.
Og væsentlige teaternyheder som bl.a. Maxwell Davies1 spil om klovnen fra Notre Dame (med den engelske gadeklovn Rhubarb), Grubers dæmon-cabaret ""Mr. Frankenstein!"" og Hans Gefors1 Baudelaire-opera med tekst af Lars Forsell.
Andre sammenhænge i årets festival er f.eks. en række uropførelser af den største jydske komponist fra vort århundrede, Rued Langgaard, og en serie eksperimentelle musikfilm produceret af kendte'komponister.
Succes siges at avle succes. Hvis det er rigtigt, lover det godt for AARHUS NUMUS FESTIVAL 1980.
onsdag 23. april kl. 20 Gellerup Scenen
MUSIK OG DANS
Balletter med musik af bl.a. Hans Abra-hamsen, Svend Aaquist Johansen, Ib Nør-holm og Pelle Gudmundsen-Holmgreen. Medv.: balletgrupperne Living Movement og Ann Crosset, Boris Samsing, Susanne Ibstrup,'Poul Erik Vilsbæk, Gert Mortensen, Søren Barfoed oa Lars Malther.
onsdag 23. april kl. 23 Huset, Vester Allé
MUSIK~DUEL ""RYTMISK""/""FOLK""/""KLASSISK""
Medvirkende: konservatoriets workshop for rytmisk musik, Christian Alvad,
Studiegruppen m.fl.
Musik: Berio, Stockhausen og mange flere.
torsdag 24. april kl. 1 Århus Domkirke
KOR OG ORGEL
Marianne Sørensen, Anders Riber, konservatoriets kammerkor dirigeret af Erling Kullberg m.fl. fremfører værker af
Rued Langgaard ** Olivier Messiaen Alfred Janson John Frandsen Pelle Gudmundsen-Holmgreen,
torsdag 24. april kl. 20 Det jydske Musikkonservatorium
KAMMERORKESTERKONCERT
med værker af Rued Langgaard **, Erik Norby, Karl Aage Rasmussen samt H. K. Grubers ""Mr. Frankenstein!"" * .
Medvirkende: Solveig Lumholt, Niels Hemmer Pihl samt NUMUS*-orkestret dirigeret af Karl Aage Rasmussen.
torsdag 24. april kl. 23 Huset, Vester Allé
MIDNATSKONCERT
Birgitte Friboe, Einar Nielsen, Flemming Vistisen, Karl Aage Rasmussen, Studiegruppen m.fl. spiller værker af Per Nørgård **, Svend Nielsen ** , Anne Linnet **, Borup-Jørgensen og George Crumb.
fredag 25. april kl. 13
Århus Kunstmuseum, Vennelystparken
FILMFOREVISNING
Mauricio Kagel: ""LUDWIG VAN""
fredag 25. april kl. 16 Århus Katedralskole
KAMMERMUSIK
fremført af Amalie Malling Henrik Sachsenskjol'd Hanne Holten Karl Petersen Bodil Gurnoes Einar Nielsen
Værker af:
Rued Langgaard
Bo Holten **
Niels Rosing-Schow**
Erik Højsgaard **
Tage Nielsen
Karl Aage Rasmussen**
fredag 25. april kl. 20 Det jydske Musikkonservatorium
KAGELS MUSIKTEATER
I lighed med sidste år er en af NUMUS-koncer-terne helliget værker af Mauricio Kagel.
Medvirkende bl.a. de tyske guitarister Wilhelm Brück og Theodor Ross, Erik Kaitoft, Einar Nielsen, Bodil Gurnoes og Studiegruppen.
fredag 25. april kl. 23 Huset, Vester Allé
NYE INSTRUMENTER: NY MUSIK - ET LIVE-ELECTRONIC SHOW
Medvirkende:
Don Buchla og Ami Radunskaya. (i samarbejde med Dansk Elektronmusik Selskab)
lørdag 26. april kl. 13
Århus Kunstmuseum, Vennelystparken
FILMFOREVISNING
John Cage : ""WGBH""
** uropførelse * 1. gang i Danmark
lørdag 26. april kl. 16 Helsingør Teater
DIGT OG MUSIK
Inger Christensen læser egne digte med musik af Ole Buck** , Sten Pade, Hans Abrahamsen, Anne Linnet og Ib Nørholm. Medvirkende: Søren Barfoed, Hanne Holten, Sofia Claro, Carsten Rasmussen, Susanne Ibstrup m.fl. Dirigent: Svend Aoquist Johansen.
lørdag 26. april kl. 20
Det jydske Musikkonservatorium
MUSIKTEATER
med værker af Beckett*, Parac* *, Rued Langgaard** samt Hans Ge f ors1 ""Digteren og glarmesteren"" (tekst: Lars Forsell)**. Medvirkende: Poul Elming, Troels Kold, Niels Pihl, Bodil Gümoes og The Elsinore Players dirigeret af Karl Aage Rasmussen. Instruktion: Hans Rosenkvist. Scenografi: Annett Birch
lørdag 26. april kl. 2. Huset, Vester Allé
FOLKEMUSIK OG ""FOLKEMUSIK""
Dansk folkemusik og musik af Axel Borup-Jørgensen**, Wayne Siegel** og Ib Nør-holm.
Medvirkende: Folkemusikhuset Hogager m.fl.
søndag 27. april kl. 16 Århus katedralskole
ANTON WEBERN
Samtlige lieder af Anton Webern fremføres af Dorthe Steengaard, Bodil Gumoes, Poul Elming, Erik Kaitoft samt instrumentalensemble.
søndag 27. april kl. 13 Århus Kunstmuseum, Vennelystparken
FILMFOREVISNING
Fritz Weiland:
""Begleitszene zu einer lichtspielmusik""
(Schönberg)
søndag 27. april kl. 20
Det jydske Musikkonservatorium
MUSIKTEATER
med Peter Maxwell Davies1 ""Klovnen fra
Notre Dame"". Desuden værker af Yngve
Trede og Rovsing Olsen.
Medvirkende: klovnen Rhubarb, Per
Johansen og Musica Danica under ledelse af Lars Grunth.
Rhys Chatham er født i New York City 1952 og han har hånd om musikken på The Kitchen (Center for video, musik og dans), en vigtig institution for experimental musik i New York. Det var The Kitchen som arrangerede New Music, New York med 53 deltagende komponister som jeg rapporterede om i DMT nr. l sept. 1979. Jeg interviewer ham på en bar i Soho en uges tid efter festivalens slutning og en del ord er forsvundet i slaget. Men det, jeg har taget med, er ordret gengivet, eftersom jeg mener, der siges så meget mellem de hårde fakta. Chatham har studeret komposition bl.a. med Morton Subotnick og La Monte Young. Han begyndte som klassisk fløjtenist, men det er arbejdet med at stemme cembaloer for William Dowd og Rosalyn Tureck som gav ham impulsen til at arbejde med overtoner. Hans komposition Guitar Trio for tre elguitarer og trommesæt, arbejder med overtoner. Der står mere om stykket i DMT nr. l, hvor Soho scenen også præsenteres mere udførligt.