Gud ved hvad Adorno havde sagt til Verdensmusikdagenes Musik?!
Gud ved hvad Adorno havde sagt til Verdensmusikdagenes Musik?!*
ISCM-festen i Århus er vel overstået. Stor TAK til arrangørerne for dét, det kunne vi godt være bekendt! Dobbeltnummeret her indeholder to rapporter, nogle enquete-svar og lidt presseklip. I næste nummer håber vi at kunne bringe klip fra udenlandske ISCM-rapporter. - Og tak til Karl Aage Rasmussen fordi han midt i det hele også nåede at læse og kommentere oversættelsen af Adornos »Philosophie der neuen Musik« til dansk. (- eller noget der i det mindste ligner dansk. Adornos sværtforståelige tysk er vanskeligt at have med at gøre). Desuden byder vi på ikke færre end tre interviewer: Jan Latham-Koenig, Vagn Holmboe og Poul Rovsing Olsen. Ole Nørlyng skriver om dansk ballet, som der absolut er større og større interesse for hos publikum. Et fænomen, som man forøvrigt også kan iagttage i ny musik. Trine Smith har gravet i Det kongelige danske Musikkonservatoriums arkiver og konstateret at kvinder har haft adgang til undervisning på institutionen siden starten i 1867 - hele 8 år før universitetet blev åbnet for mennesker af dette køn. Og hvad kom der så ud af det? Læs selv om kvindernes valg...
I næste nummer af DMT - som gerne skulle ligge hos læserne sidst i februar focuse-rer vi på Musiknytåret, som bl.a. har Sven-David Sandström som gæst. Den næste større begivenhed er Nordiske Musikdage i København i efteråret. Og a propos: hvorfor ikke lære af Århus at det samler og styrker samværet at være på ét sted. Nok har vi ikke et nyt musikhus i Hovedstaden, men det var måske en ide at bruge et af de gamle, fx Odd Fellow Palæet?
Nummeret vil desuden indeholde artikler af Mogens Andersen og Svend Aaqvist Johansen om Ib Nørholms symfonier, som har sneget sig op på et betydeligt antal. En samtale mellem Boulez og Foucault, et interview med sangeren Joan la Barbara, som gæstede DK i november, og en grundig anmeldelse af Gyldendals Musikhistorie bd. 1-3 og meget mere...
Vor glæde over at have fået en lay-out medarbejder varede kun kort, nu sidder vi igen selv og klipper og klistrer på javla-amatørvis, og det er desværre ikke julepynt. God jul!
Red.
*) måske det samme som han iflg. KÅ Rasmussen sagde om Stravinskys stil, nemlig: «noget efemert fremført med en aplomb så man tror det er substantielt«.