uden titel

Af
| DMT Årgang 59 (1984-1985) nr. 02 - side 59-59

Artiklen er indscannet fra det trykte magasin; der tages forbehold for fejl

  • Annonce

    Spor Festival
  • Annonce

    Man skal høre meget

DMT prøver denne gang at indkredse nogle måske mindre kendte skikkelser og emner i dansk musikliv. Den 56-årige pianist og komponist Ilja Bergh har en lang og aktiv karriere bag sig, men ikke mange kender pianisten og hans musik. Det forsøger Anker Fjeld Simonsen at råde bod på med en portrætsamtale. (I næste nummer bringes en fortegnelse over Ilja Berghs værker).

I 1984 har amerikanske koryfæer som Steve Reich og John Cage været på besøg i Danmark, men også en anden farverig, amerikansk musiker/komponist gæstede landet: drømmesangeren, konkylieorkesterlederen, tidsskriftredaktøren, event-mageren, komponisten m. m. Charlie Morrow. Morrow er også leder af The New Wilderness Foundation, der bl. a. iværksætter det årlige globale »solhvervs-radio-projekt« med samsending af koncerter fra klodens forskelligste egne. Ny rituel musik i den teknologiske tidsalder kendetegner mange af Morrows aktiviteter; det beretter han om i dette nummers interview og vi bringer uddrag af hans oplæg til indiansk-inspireret »chanting«.

Musik og ny teknik gav også anledning til aktivitet i Sverige her i efteråret. På Dansk/Svensk Elektronmusik Konference i Landskrona samledes skandinaviske elektronmusikpionerer til debat, koncerter og foredrag, hvoraf vi bringer komponisterne Jan W. Morthensons, Gunner Møller Pedersens og musikhistorikeren Jan Lings. Konferencens danske medarrangør Jesper Beckman rapporterer desuden fra elektronmusikfestivalen i Stockholm. Elektronmusik i Danmark skal vi vende tilbage til i et senere nummer...

Rued Langgaard er inde i varmen nu - langt om længe, og hans 1. Symfoni opførtes fornylig. Svend Ravnkilde har nogle kritiske kommentarer til den opførelse.

Henry-Louis de la Grange er ved at nå til vejs ende med det store Mahler-projekt - biografien, som bliver på hele tre store bind. Knud Martner har læst og orienterer om værket (og han gør det igen i februar, hvor sidste bind udkommer - i forbindelse med åbningen af de la Grange's Mahler-arkiv i Paris).

Rapporter, informationer og koncertoversigt runder dette nummer af.