Ny profil for DUT

Af
| DMT Årgang 63 (1988-1989) nr. 01 - side 11-11

Artiklen er indscannet fra det trykte magasin; der tages forbehold for fejl

AUT, DUT og FUT - NY PROFIL FOR DUT

»Der er behov for en virkelig veltilrettelagt konceríserie i København. En serie koncerter der formidler ee speciel, ny musikkultur. Ikke institutionernes eller musikernes behov for ny musik.«

Komponisten Steen Pade, der sammen med Hans Abraham-sen har tilrettelagt Det unge Toneklunstselskabs nye sæson, er ikke i tvivl om DUT's uundværlighed i det københavnske musikliv.

»Der bliver spillet mere ny musik i Danmark nu end for nogle år siden, men ikke nok og ikke med tilstrækkeligt perspektiv. Danmarks Radios "Radiokoncerter" præsenterer mange nye værker, men ofte bærer programmerne præg af institutionens alsidighedskrav og kompromisser mellem hensyn til kulturelle udvekslinger, komponister og ensembler som har 'krav på' at komme i radioen osv. DUT er i kraft af bevillingerne fra Statens Musikråd forpligtet til ikke at tage den slags hensyn. Vort eneste hensyn er til ungdommen i dansk kompositionsmusik. Til de helt unge komponister, som ikke bliver spillet andre steder og som har krav på at blive præsenteret i en attraktiv sammenhæng.«

Den attraktive sammenhæng prøver DUT nu at skabe ved at tilrettelægge sæsonens koncerter i blokke. Første "blok" foregår fem søndage i oktober og præsenterer udenlandske nyheder fra to generationer: Mellemgenerationen med Tristan Murail, Unsuk Chin og Kaia Sariaho, og den ældre generation med Xenakis, Steve Reich og Morton Feldman.

»Hver koncert er bygget op om en æstetisk hovedlinje: F.eks. amerikansk minimalisme repræsenteret ved Reich og Feldman, og de danske værker er flettet ind mellem de udenlandske, så både inspirationen fra udlandet og den danske tradition demonstreres.«

Ikke alene bloksystemet er nyt for DUTs koncertvirksomhed, men også omgivelserne. Den ny DUT-sæson foregår på Christianshavn i arkitekturcentret Gammel Dok:

»Konservatoriets sal er for trist, kedelig og støvet til koncerter med ny musik. Vi har i Garnmel Dok fundet et miljø der også æstetisk repræsenterer noget nyt, og et miljø hvor publikum kan sidde ned i pausen, snakke og få en kop kaffe, i stedet for at hænge på en trappeafsats.«

»Betydningen af miljøet er en af de ting, det københavnske musikliv kan lære af Århus. Miljøet i Musikhuset Aarhus betyder meget for den ny musik. Det lærte Hans Abrahamsen og jeg i de år, hvor vi ledede NUMUS-festerne, og den lære prøver vi at overføre til DUT og København. Om så Gammel Dok netop er stedet - akustisk og med hensyn til beliggenhed - vil først vise sig, når vi har prøvet det en sæson. Men der er ingen tvivl om, at DUT skal stå for noget særligt i det københavnske musikliv. Noget særligt med hensyn til programmer, med hensyn til den unge æstetik, og med hensyn til miljø.«

Se folderen fra DUT på midtersiderne.

Jeb