Toimii og "Kraft"

Af
| DMT Årgang 63 (1988-1989) nr. 05 - side 198-198

Artiklen er indscannet fra det trykte magasin; der tages forbehold for fejl

  • Annonce

    Annoncér hos Seismograf

Magnus Lindberg: "Action-Situation-Signification" og "Kraft" . Toimii-ensemblet og Sveriges Radios Symfoniorkester, dir.: Esa-Pekka Salonen. Finlandia FACD 372.


Af Jens Brincker

"Toimii" er et af de store navne i ny finsk musik. Det står for et ensembler, i sig selv forveksleligt og karakteristisk, men desuden symbol på det, der er sket musikalsk i 80'erne i Helsinki. Finnerne har deres egen måde at sige det på: »Toimii er en happening,...«, og helt forkert er det ikke. Toimii-ensemblet er nemlig ikke et fast ensemble med et repertoire, men et sammenrend af komponister og musikere fra eliten af ny finsk musik. Hovedpersonerne er komponisterne Magnus Lindberg og Otto Romanowski, der spiller klaver og slagtøj, og musikerne Anssi Karttunen og Esa-Pekka Salonen, hvoraf den første er cellovirtuos med bopæl i Paris og den anden dirigent med Sverige, England, USA og Japan som de vigtigste arbejdsmarker. De mødes én gang om året, indstuderer og indspiller nye værker, hvor improvisation spiller en betydelig rolle.

Toimii-ensemblets debutværk var Magnus Lindbergs "Action-Situation-Signification" fra 1982. Det består af fem elemebnter - hav, regn, ild, vind og jord - som musikerne tager udgangspunkt i. Hvert element udgør en situation karakteriseret af en statisk klang, og musikernes behandling af disse klange, deres aktioner, udgør det signifikante i kompositionen. Resultatet er en musik, der på én gang virker ekstremt eksperimenterende og målrettet. En musik der lukker op for en mængde nye klange, men også formår at styre dem, og derigennem er den et glimrende forstudium til Magnus Lind-bergs prisbelønnede orkesterværk "Kraft", som Toimii-en-semblet og Sveriges Radios Symfoniorkester dirigeret af Esa-Pekka Salonen har indspillet på CD sammen med "Action-Situation-Signification".

Også her er styringen af enorme klangmasser det mest påfaldende træk. Men denne gang er styringen ikke alene opnået gennem komponistens medvirken i ensemblet. Magnus Lindberg har taget computeren til hjælp som kompositions-redskab og har udarbejdet en minutiøst orkesterpartitur til "Kraft". I Finlandias eminente indspilning lyder det som varm og ekspressiv modernisme. Ubønhørlig i sin tekniske struktur og indre logik, men samtidig udtryksfuld og umiddelbart fængslende gennem det overvældende helhedsindtryk. Man forstår godt, at indspilningen af "Kraft" kommer her til landet belæsset med internationale plade- og musikpriser.