Fra Jungle-barok til Københavner-Suiter

Af
| DMT Årgang 68 (1993-1994) nr. 02 - side 57-61

Artiklen er indscannet fra det trykte magasin; der tages forbehold for fejl

  • Annonce

    Man skal høre meget

Ny musik i efteråret


Af Vibeke Wern

DUT og Danmarks Radio

DUT lagde flot ud i august med festivalen Musiana 93 (i samarbejde med Danmarks Radio, DIEM og Louisiana). Foreningen fortsætter samarbejdet med Danmarks Radio i efteråret, nu med ansatspunkt i en nordisk koncertserie.

DUT's nordiske koncertserie er bygget op af moduler bestående af minikoncerter af 40 minutters varighed, der finder sted søndag eftermiddag kl. 14 og den følgende mandag aften kl. 20.30 i Radiohusets Studie 2, hvor unge nordiske solister opfører værker af nordiske komponister.

Den nyligt afsluttede Ung Nordisk Solistbiennale i Stockholm viste, at de nordiske lande har unge solister med stjernepotentiale. Hvornår får UT-foreningerne øje på den unge danske cellist Troels Svane Hermansen? I Stockholm spillede han bl.a. Hans Abrahamsens værk Storm og Stille og Alfred Schnittkes monumentale Sonate for cello og klaver. Sidstnævnte med den helt igennem grådkvalte stemme, som ligger gemt i Schnittkes musik.

DUT's første modul finder sted søndag den 17. og mandag den 18. okt. Søndag er der klavertrioer på programmet af Jouni Kaipainen og Kuno Kjærbye Kristensen (uropførelse), og mandag uropføres Jouni Kaipainens sonate for cello og klaver samt Kuno Kjærbye Kristensens solosonate for violin. De medvirkende musikere i første modul er Øssur Bæk, Matthias Beyer og Kirsten Andersen.

I andet modul uropfører oboisten Helén Jahren søndag den 21. nov. tre værker for solo-obo af henholdsvis Bent Sørensen, Atli Heimir Sveinsson og Henrik Colding-Jør-gensen, og klarinettisten Kari Kriikko uropfører et nyt værk for soloklarinet af Karsten Fundal. Mandag aften, den 22. nov., spiller Sofia Claro værker for soloharpe af Axel Borup-Jørgensen og Svend Hvidtfelt Nielsen (uropførelse). De tre solister i andet modul har også alle et værk af Berio på programmet.

Danmarks Radio arrangerer også selv mandagskoncerter med ny musik i Studie 2 i løbet af efteråret. Lin Ensemblet med gæsterne Christina Åstrand på violin, Kerstein Thiele på fløjte og Poul Borum som recitator opførte i september Poul Ruders' Vox in Rama, Per Nørgårds November Præludium samt George Crumbs Eleven Echoes of Autumn.

Mandag den 4. okt. kl. 20.30 uropfører The Rascher Saxophone Quartet, der har hjemsted i Tyskland, Per Nørgårds Roads to Ixtlan og spiller endvidere værker af Xenakis, Hindemith og Christobal Halffter, sidstnævnte kendt som en af Spaniens hovedrepræsentanter for den Darmstadt-inspirerede avantgarde i 1960'erne.

Athelas Ensemblet med Bodil Rørbech som solist har både en dansk og en engelsk uropførelse på programmet mandag den 11. okt. kl. 20.30, nemlig Ib Nørholms Træernes Skønhed og hvordan den opretholdes og Philip Wilbys An Imaged Fable. Endvidere spiller Athelas En-

semblet på denne dansk-engelske aften et nyt værk af Magnus Robb samt Poul Ruders' Four Dances in One Movement, hvori de forskellige elementer, bl.a. afrikanske rytmer, samles i én fælles struktur.

Det er glædeligt, at der er mulighed for at høre ny musik i Radiohusets Studie 2, for den ny musik må siges at have trange kår i Radiohusets Koncertsal dette efterår. Som optakt til Radiosymfoniorkestrets turnékoncert, Europamusicale, i München den 22. okt. spiller Radiosymfoniorkestret onsdag den 20. okt. i Radiohusets Koncertsal Per Nørgårds 4. Symfoni, Indisk rosenhave og kinesisk heksesø, som også er titlen på den bog, som den schweiziske kunstner Adolf Wölfli planlagde at lave i 1912 på det sindssygehospital, hvor han var anbragt til sin død i 1930. Det er Wölflis syn på verden som en konstant skiften mellem idyl og katastrofe, Per Nørgård realiserer i sin 4. Symfoni. Men selv om Nørgårds 4. Symfoni hører til de vægtige nordiske symfoniske værker, er det skuffende, at den får lov til at stå som eneste nyere symfoniske værk på Radiosymfoniorkestrets efterårs-pr ogr am.

Og så er det jul igen, når Radioen den 18. og 19. december holder julekoncert, hvor musik for kor og orgel af Ib Nørholm har sneget sig ind blandt Oliver og andre musicals.

Louisiana

Louisiana danner ramme om flere og flere musikalske aktiviteter og lagde så sent som i august måned i år hus og have til den nye Musiana-festival, som det er hensigten skal fortsætte i de kommende år. Og arrangementer med ny musik fortsætter i Louisianas koncertsal i løbet af dette efterår. I september var der mulighed for at høre noget så specielt som strubesang, da sangerinden Sainkho fra den tidligere republik Sibirien optrådte sammen med Irene Becker på synthesizer, flygel og percussion.

Irene Becker er også med blandt junglefolket, når det nye Statsen-semble New Jungle Orchestra under ledelse af Pierre Dørge giver koncert den 3. nov. kl. 19.30.

Ny vin på gamle flasker kalder Niels Viggo Bentzon kompositions-måden til sine fire nye Københavner-Suiter, hvor senbarokke former overholdes, mens indholdet løsrives fra 1700-tallets musik. Ved en slags jubilæumskoncert for 50-året for Niels Viggo Bentzons debut fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium uropfører komponisten selv Københavner-Suiter på Louisiana onsdag den 24. november kl.19.30. Det er komponeret i forlængelse af 12-bindsværket Det tempererede klaver, hvoraf flere afsnit er blevet ur-opført på Louisiana.

Sjællands Symfoniorkester

Pezzi Sinfonici, opus 109 fra 1957, er et relativt tidligt opus blandt Niels Viggo Bentzons nu 572 opusnumre. Værket er på programmet, når Sjællænderne under ledelse af Okko Kamu den 27., 28. og 29. okt. kl. 19.30 spiller i henholdsvis Baltoppen, på Holbæk Seminarium og i Tivolis Koncertsal.

Den unge estiske dirigent Paavo Järvi står i spidsen for Sjællands Symfoniorkester fra den 23. til 26. nov. i Greve, København, Hvidovre og Slagelse, hvor koncerterne kl. 19.30 indledes med Fratres for kammerensemble af landsmanden Arvo Pärt. Ud over renaissance musik og den ortodokse kirkes musik har Arvo Part beskæftiget sig meget med klokkers komplekse og overtonerige klange, og han har i mange værker arbejdet med et klok-keklangsprincip, som bygger på idéen om en lyd, der på én gang er både statisk og flydende. Mest berømt er Fratres, der oprindeligt er skrevet for gamle instrumenter, men eksisterer i mange forskellige versioner.

Den store polske komponist Lutoslawskis 80 års fødselsdag markerede Sjællands Symfoniorkester i forårssæsonen med korværket Trois Poèmes d'Henri Michaux, og her i efteråret fejrer orkestret endnu engang 80-året for komponistens fødsel ved at opføre hans Cellokoncert fra 1970, som oprindeligt var et bestillingsværk fra Msti-slav Rostropovich. Solisten ved koncerterne den 9., 10. og 11. dec. er Rostropovichs elev David Geringas. Cellokoncerten hører til den periode, hvor Lutoslawski begynder at kombinere nøje fastlagt og friere noteret musik i sine partiturer.

SKRÆP og AV-ART

Komponistforumet SKRÆP har nu eksisteret i 5 år og har for nylig fået udgivet sin første CD, der med musik af syv af forumets medlemmer præsenterer spændvidden for det eksperimentale musikforum.

Den 26. sep. var der på Statens Museum for Kunst mulighed for at stifte bekendtskab med nogle af personerne fra SKRÆP's faste kerne, nemlig Christer Irgens-Møller, Pere Oliver Jørgens, Jørgen Teller, Ewa Jacobsson og trioen Dørge-Becker-Carlsen, og endvidere ved denne lejlighed Peter Friis Nielsen og fra England Evan Parker.

På Ny Carlsberg Glyptotek kan man den 31. okt. høre Guitartrioen 1+2 bestående af Leif Hesselberg, Maria Camitz og Lars Henning Jensen opføre værker af Pierre Dørge, Christer Irgens-Møller, Jørgen Teller, Niels Winther og gæsten Kasper Søeborg Ohlsen.

Endelig kan man den 21. nov. i Nikolaj Kirke høre musik af og med Martin Klapper, Jindrich Biskup, Niels Winther, Olga Magieres og de to englændere John Butcher og Chris Burn. Endvidere opfører forumets gæst Finn Breddam sammen med to musikere Ture Ya Moya-projektet.

AV-ART tager i efteråret fat på sin 7. sæson, nu i lokaliteter i Viktoriagade 7 på Vesterbro. Her danner Pere Oliver Jørgens den 5. okt. duo med den tjekkiske percussionist Jindrich Biskup, og den 12. oktober spiller den engelske Barkkvartet improvisationsmusik bl.a. i stil med punk- og funkmusik. Carl Bergstrøm Nielsen, Claus Bech Nielsen, Henrik Rasmussen og Bodil Wellendorf udgør Intuitiv Musikgruppe, der tirsdag den 26. okt. uropfører værker af bl. a. Irene Becker, Niels Viggo Bentzon og Bendt Viinholt Nielsen. Tirsdag den 4. nov. spiller bassisten Peter Friis Nielsen sammen med guitaristen Hasse Poulsen, begge musikere, der er ihærdige forkæmpere for den improviserede musik. Hasse Poulsen er aktuel med en ny cd, som kan anbefales: The sound of choice ensemble — Hasse Poulsen, Jens Hørsving og Lars Juul, Olufsen Records).

Den herboende tjekkiske impro-visationsmusiker Martin Klapper, hvis instrumentarium er alle mulige slags lydfrembringende legetøj, giver den 18. nov. koncert sammen med den østrigske basunist Randu Malfatti. Og endelig kan man den 23. nov. høre den engelske duo Butcher/Burns med henholdsvis John Butcher på piano og Chris Burns på saxofon. Alle AV-ART's koncerter begynder kl. 21.

Birkerød

Foreningen Ny Musik i Birkerød arrangerer den 3. okt. kl. 15 på Tofte-vangsskolen en portrætkoncert med komponisterne Ejnar Kan ding og Klaus Ib Jørgensen, hvor der vil blive uropført værker af de to komponister. Ved koncerten medvirker Rosalind Bevan, klaver og Svend Winsløv, cello, foruden Trio Armando og en blæserkvintet fra Konservatoriet. Og den 10. oktober kan man kl. 19.30 på Birkerød Bibliotek høre et foredrag af Carl Bergstrøm Nielsen om emnet Grafisk notation i ny dansk musik.

Morten Rossen og Heidi Hansen, harmonika, Helge Dyremose, slagtøj og Inger Guldbrandt Jensen, cello, medvirker ved en koncert på Birkerød Bibliotek den 7. nov. kl. 15, hvor de blandt andet vil spille musik af Per Nørgård og den polske komponist Przybylski.

FUT m.fl.

Hele Skandinavien er repræsenteret, når Musikhøst 93 løber af stabelen fra den 17. til 21. nov. (tid og sted: se annonce fra FUT i sidste nummer af DMT). Temaet for dette års FUT-festival for ny musik er ""Musik af 3+2 nordiske komponister"", hvor de tre hovednavne er den norske komponist Arne Nordheim, den svenske komponist Anders Eliasson og danske Pelle Gudmundsen-Holmgreen.

I tilgift til højst forskellige værker af disse tre store nordiske komponister, præsenteres publikum endvidere for et mindre antal værker af komponisterne Svend Hvidt-felt Nielsen og Jesper Hendze, der begge for nylig har haft opsigtsvækkende debuter. De tre hoved-komponister præsenteres også ved hvert sit seminar på Kunstmuseet i løbet af festivalen.

Traditionen tro er Odense Symfoniorkester involveret i FUT's Musikhøst, i år ved koncerten i Carl Nielsen Salen den 18. nov., hvor Søren K. Hansen dirigerer orkesterværker af festivalens tre hovednavne. Arne Nordheim præsenteres med sin cellokoncert Tenebrae, og solist i koncerten er den 31-årige Thorleif Thedéen, der er nyudnævnt professor ved Det kgl. danske Musikkonservatorium. Slagtøjsspilleren John Syberg er ved denne koncert, som en del af sin debut fra solistklassen ved Det fynske Musikkonservatorium i november, solist i Pelle Gudmundsen-Holmgreens slagtøj skoncert Triptykon. Senere samme aften fortsætter John Syberg sin debut med solo-slagtøjs-værker i Carl Nielsen Salen. Anders Eliason præsenteres med sin Symfoni nr.l, der i 1992 indbragte ham Nordisk Råds Musikpris.

Øvrige medvirkende under Musikhøst 93 er bl.a. kammerensemblet Bonanza fra Stockholm, Lin Ensemble, Rosalind Bevan, Gert Sørensen og Anette og Helge Slaatto.

Festivalens kammermusikværker af Anders Eliasson omfatter dels strygekvartetterne Disegno per Quartetto d Archi og Quartetto d'Archi og endvidere værkerne Disegno per trombone, Disegno for klaver, Disegno per violoncello, Disegno per clarinetto, blæserkvintetten La fièvre og klaverkvartetten Folgiame.

I Odense Domkirke opfører Års Nova korværkerne Trois Poèmes de Samuel Beckett, Konstateringer og Exempler af Pelle Gudmundsen-Holmgreen, og endvidere opføres ved samme koncert Gudmundsen-Holmgreens Mirror III for orgel. Derudover præsenterer festivalen også adskillige kammermusikværker af Gudmundsen-Holmgreen.

Svend Hvidtfelt Nielsen præsenteres med Serenade for klarinet, bratsch, cello, harpe og cembalo, og endvidere uropføres hans Credo for mezzo, klarinet, cello og klaver fra i år. Jesper Hendze skrev i 1992 værket Shine til Jazzgruppe '90, og det opføres på Musikhøst 93 af et bigband bestående af studerende fra Rytmisk Konservatorium i København og Det fynske Musikkonservatorium under ledelse af Helge Albin fra Malmø. Endvidere opføres Jesper Hendzes Sept colonnes for fire tromboner, og hans ny blokfløjte-stykke uropføres. Der bliver lejlighed til at høre mere jazz, når pianisten og komponisten Thomas Clausen spiller ved en sen aftenkoncert.

Udover at medvirke ved Musikhøst 93 har Odense symfoniorkester også ny musik på programmet ved en koncert den 21. okt., hvor orkestret under ledelse af Stefan Sanderling spiller Bo Holtens orkesterværk Caccia fra 1979, i hvilket Holten leger med den gamle tostemmige kanoniske form fra 1400-tal-let. Og den 16. december dirigerer Edward Serov Ib Nørholms Symfoni nr. 2, Isola bellet, der er komponeret i årene 1968-71, og er kulminationen på Nørholms beskæftigelse med collage-teknik.

Kammerensembler

Den tyske komponist Wolfgang Rihm har lavet en hel serie kompositioner med titlen Chiffre, som det københavnske publikum kunne opleve uddrag af for nogle år siden i forbindelse med DR's fremragende feature på komponisten. Esbjerg Ensemble har én af disse Chiffre-kompositioner på programmet, når de i oktober spiller i Ribe Musikforening. Ved samme koncert spilles også Johannes Brahms' Serenade i D-dur bearbejdet af Karl Aage Rasmussen. Når Esbjerg Ensemble den 17. november giver koncert i Esbjerg Kunstpavillon, er programmet Debussys L'Après-midi d'un Faune arrangeret af Eisler, Pierre Boulez's Derive, Anders Nordentofts Zene-vera Sesio, Johan Strauss' Schatzwalzer arrangeret af Anton Webern og Schönbergs Fern orkesterstykker op. 16. Ved en familiekoncert i Ribe den 4. dec. har Esbjerg Ensemble Finn Høffdings Dialoger for obo og klarinet på programmet.

Århus Sinfonietta har foreløbig planlagt to koncerter i efteråret; men med det store beløb Aarhus Sinfonietta er blevet tildelt, er der måske flere koncerter i vente. Ved koncerten i Musikhuset først i november spiller Århus Sinfonietta Ives' 3. Symfoni, Schönbergs Kam-?nerkoncert nr. l, Ruders' Four Dances in One Movement og Birtwistles Ritual Fragments. I december er Christina Åstrand solist ved uropførelsen af Karl Aage Rasmussens Violinkoncert i Musikhuset, og ved samme koncert opfører Aarhus Sinfonietta også Milhauds La Création de Monde, Nordentofts Entgegen samt Ravel/Marthinsens Sonatine.

Aarhus Symfoniorkester

Aarhus Symfoniorkester har hele to nye violinkoncerter på programmet i efteråret. Og koncerterne er skrevet af netop de to danske komponister, der er nomineret til Nordisk Råds Musikpris 1994. Dels uropfører Aarhus Symfoniorkester nemlig den 11. november Bent Sørensens Violinkoncert med Isabelle van Keulen som solist, og dels opføres Poul Ruders' ekspressionistiske Violinkoncert nr. 2 med Hannele Segerstam som solist, når orkestret den 2. dec. spiller i Århus Domkirke under ledelse af Leif Segerstam.

Aarhus Symfoniorkester byder på mere ny nordisk musik, når orkestret den 13. okt. spiller Pelle Gudmundsen-Holmgreens Concerto grosso, der er komponeret for strygekvartet og symfonisk ensemble. ""Vivaldi på Safari, Spike Jones i Gibs"" har Gudmundsen-Holmgreen selv sagt om værket, og jungle-barok er hans kodeord til Concerto grosso, der er skrevet til Kronos Kvartetten og kombinerer det rå med det raffinerede. I Aarhus er det Kontra Kvartetten, der spiller sammen med Aarhus Symfoniorkester.

Solister fra Aarhus Symfoniorkester opfører den 15. okt. i Helsingør Theater Knudåge Riisagers Sinfonietta, og samme sted opføres den 19. nov. Denisovs Klavertrio. Eri Klas står i spidsen for Aarhus Symfoniorkester den 7. okt., hvor Arvo Parts Symfoni nr. l er på programmet.

AUT

AUT's efterårsprogram er allerede under fuld afvikling. I slutningen af august gav den skotske sopran Frances Lynch, der specielt interesserer sig for at blande sin stemme med elektronisk frembragte lyde, koncert. Og i september stod AUT for en offentlig høring i Musikhuset om NUMUS og den Ny Musiks vilkår. Niels Viggo Bentzon sidder ved flyglet i Helsingør Theater den 3. okt., hvor han spiller nyere kompositioner.

Portrætkoncerten af Mogens Christensen på Det Jydske Musikkonservatorium den 4. nov. er også komponistens debutkoncert. Mogens Christensen har tidligere taget diplomeksamen i komposition ved konservatoriet i Århus og har netop afsluttet solistklasse i København hos Ib Nørholm. Værkerne Ange Silencieux, 3 Sarvig-sange, De Khazariske Spejle, Trio for klarinet, cello og klaver og The Fancyer's Delight er alle uropførelser, og endvidere opføres The Tale of Adam Ruhani for to klaverer. (Se også artikel om komponisten andetsteds i dette nummer, red.).

Tukutu Kahh... er navnet på Århus' nyeste kammerensemble. Ensemblets speciale er ny musik, og på AUT-koncerten den 14. nov. spiller Tukutu Kahh... André Jolivets Suite en concert og uropfører værker af Peter Bruun og Erik Bach. Et andet ungt ensemble, Ensemble 2000, bliver den 18. nov. udvidet til en sinfonietta for at uropføre værker af Peter Bruun og Lasse Laursen. Ved samme koncert er Jesper Buhl solist i Peter Maxwell Davies' gribende, dramatiske værk om Georg d. Ill's galskab, Eight Songs for a Mad King.

Aalborg og Randers

Både Aalborg Symfoniorkester og Randers Byorkester har ny nordisk musik på efterårsprogrammet. Den norske komponist Olav Anton Thommessen fik sidste år ved Ultima-festivalen i Oslo uropført værket Skærmet af stængler, og dette værk havde Aalborg Symfoniorkester på programmet i september måned. Ligeledes i september opførte Aalborg Symfoniorkester ved en fælles koncert med Aarhus Symfoniorkester Axel Borup-Jørgensens Marin.

Og Ole Schmidt dirigerer den 11. nov. i Symfonien sin egen musik til Th. Dreyers film Jeanne d'Arc, hvor solisterne Ingelise Suppli, sopran, og Erling Møldrup, guitar, medvirker.

Komponisten og trompetisten Jens Winther har lavet 13 lydbilleder om Randers for kammerorkester, kor og big band. Musikmaleriet, der er skrevet specielt til Randers, uropføres den 13. okt. af Randers Big Band, Randers Byorkester og Set. Peders Koncertkor under ledelse af Ole Koch Hansen og med Jens Winther selv som solist.

Når medlemmer af Randers Byorkester den 14. nov. spiller kammerkoncert i Værket, er Trio for violin, horn og piano fra 1954 af englænderen Lennox Berkely på programmet. Ved den samme koncert spilles også Vagn Holmboes Kvintet for fløjte, obo, klarinet, violin og bratsch.

(billedtekst s.58:)
Udsnit af Wölflis Skt. Laurentz-Tinder, 1909. Per Nørgårds Wölfli-inspirerede 4. Symfoni opføres af Radiosymfoniorkestret den 20. okt. i Radiohuset og den 22. okt. i Prijizregententheater, München.