Russisk mystik og digital elektronik. Danske sommerfestivaler med ny musik
Ide seneste år har Numus Festivalen lidt af åndenød og gik sidste forår i totalt koma. Forhåbentlig vil festivalen fremover være et sikkert varsel for forår og lysegrønne bøgeskove. Når dette blad er på gaden, er festivalen ved at klinge ud. Vi vender tilbage med en rapport i næste nummer. Der er nok at diskutere: Numus Festivalen fokuserer i år på den nyeste musiks polarisering omkring henholdsvis skrupelløs enkelhed og yderliggående kompleksitet. På et symposium d. 30. april bliver der med overskriften "The Dying of the Light" lagt op til debat om tendenserne i den nyeste musik og sat spørgsmålstegn ved, hvorvidt der er tale om en løsning på den moderne konflikt eller en forværring af krisen.
Ny Musik i Suså
Som kunstnerisk leder af festivalen Ny Musik i Suså beviste komponisten Hans-Henrik Nordstrøm sidste sommer, at det godt kan lade sig gøre at lave en festival langt ude på landet og udelukkende med ny dansk kompositionsmusik. 272 tilhørere mødte op til festivalens ialt fire koncerter, og arrangørerne var godt tilfredse med at konstatere, at størstedelen af tilhørerne kom fra lokalområdet Sorø-Ringsted-Suså-Næstved. Så det er med stor fortrøstning, at Hans-Henrik Nordstrøm går festivalens fremtid i møde.
Festsalen på Susåskolen i Skelby viste sig sidste år at fungere akustisk yderst tilfredsstillende som koncertsal, så den vil også i år danne ramme om Ny Musik i Suså, når festivalen løber af stabelen i weekenden d. 20.-21. august. Som sidste år er Suså-festivalens helt enkle mål i løbet af fire koncerter at præsentere ny dansk musik, som både den kyndige og ukyndige tilhører kan komme og lytte til.
Janus Ensemblet fra Århus åbner festivalen lørdag eftermiddag med værker af Svend Nielsen og Per Nørgård samt uropførelser af Peter Bruun og Wayne Siegel. Ved samme koncert spiller også violinisten Bodil Rørbech, der er hjemme fra sit flerårige ophold i USA, og harpenisten Tine Rehling. De vil opføre værker af Ib Nørholm og Jörgen Jersild og uropføre et bestillingsværk af Hans-Henrik Nordstrøm, Spejlinger II. Athelas og Lin Ensemble spiller under Flemming Windekildes ledelse lørdag aften Anders Nordentofts Entgegen, Niels Rosing-Schows .. sous les râles de vent d'Est, Pelle Gudmundsen-Holmgreens Trafik (uropføres på Numus i år) og uropfører et nyt værk af Lars Hegaard.
Nordstrøms Spejlninger I er et bestillingsværk komponeret til Ensemble Nord i 1992, og det er med på programmet, når Ensemble Nord giver koncert søndag formiddag. Poul Ruders Star-Prelude and Love Fuge, Per Nørgårds Lin samt uropførelser af Knud Riishøjgård og Mogens Christensen er også på programmet.
Universitetskoret Lille Muko, dirigeret af Jesper Grove Jørgensen, afslutter festivalen med en koncert søndag kl. 14, hvor de bl.a. synger Vagn Holmboes Laudate Dominum, Jan Maegaards 3 Edith Södergran-sange og Per Nørgårds første Wölfli-værk, Wie ein kind.
Lerchenborg Musikdage
Lerchenborg Musikdage, der er gået over til at være en biennale begivenhed, finder i år sted i dagene d. 21.- 24. juli. Med temaet "Ny finsk, russisk og dansk musik i flere generationer" kommer festivalen til at stå i fin forlængelse af Lerchenborg Musikdage 1992, hvor den russiske komponist Edison Denisov sammen med fem unge SNG-komponister gæstede Lerchenborg under temaet "Det nye Rusland, dets naboer og os".
Hovednavnet på Lerchenborg Musikdage i år er én af de nulevende russiske komponister, der har fået størst opmærksomhed i Vesten, nemlig den 63-årige Sofia Gubaidulina, hvis musik er både indadvendt og seriøs, men også ironisk og omgærdet af religiøsitet og mystik. Under Lerchenborg Musikdage opfører Den Danske Kvartet Gubaidulinas 2. og 3. strygekvartet, kammerorkestret Avanti fra Finland opfører Concordanza, Lin Ensemble spiller Dots, Lines, Zigzag og Geir Dragsvoll opfører De Profundis, som er et soloværk for accordeon, et instrument Gubaidulina yderst originalt har inddraget i mange af sine værker. Men der bliver også mulighed for at møde den halvt tatariske komponist med de mørke dragende øjne i egen person, når Gubaidulina ligesom de øvrige komponister, der deltager i Lerchenborg Musikdage, afholder et to timer langt seminar om sin komponistvirksomhed og måske uundgåeligt kommer ind på de politiske omstændigheder, der i 1991 fik hende til at forlade Rusland.
En anden kvindelig russisk komponist, man kan glæde sig til at møde under Lerchenborg Musikdage, er den 44-årige Elena Firsova. Også hun forlod Rusland i 1991 og har siden været bosat i England, hvor hun har høstet stor anerkendelse bl.a. for orkesterværker bestilt til Proms. Det var med den 3. strygekvartet, Misterioso, fra 1980, skrevet til minde om Stravinskij, at Elena Firsova for alvor slog igennem internationalt. På Lerchenborg Musikdage vil Misterioso nu for første gang blive opført i Danmark.
Elena Firsova var i Moskva elev af Edison Denisov; men hun er også influeret af Sofia Gubaidulina, i hvis partiturer hun har opdaget interessante muligheder for at arbejde med lyden og klangen i sig selv. Og de to kvindelige komponister har også en fællesnævner i deres kredsen om mystik.
Den tredie kvindelige russiske gæst, man kan møde på Lerchenborg, er den unge, og for det danske publikum helt ukendte, komponist Katia Tchemberdji.
Finland er repræsenteret af dels de to komponister Magnus Lindberg og Veli-Matti Puumala og dels af kammerorkestret Avanti og Toimi-ensemblet. Lindberg spiller selv klaver og keyboards i sidstnævnte ensemble, der inkluderer live-electronics, når ensemblet på afslutningskoncerten bl.a. opfører musik af Lindberg. Netop gennem sin brug af elektroniske hjælpemidler har Magnus Lindberg overskredet grænser for instrumentbehandlingen i et orkester og har i en alder af 36 år internationalt profileret sig skarpt inden for den ny musik med opførelser i mange lande.
Den 28-årige landsmand Veli-Matti Puumala fik sit store gennembrud på Helsinki Biennalen sidste år, hvor en hel koncert var helliget hans værker og gav anledning til at spå ham en fremtid som en af finsk musiks frontfigurer. Puumala har indtil videre stort set ikke vovet sig ud i brugen af elektroniske hjælpemidler; men i hans yderst varierede brug af de akustiske instrumenters klangmuligheder, hans fantasifulde orkestrering og hans sans for detaljer bevæger han sig i et utroligt rigt klangunivers.
Mest karakteristisk for Puumala er dog hans kompakte former. Ved en stringent disponering af materialet formår han at opbygge store dramatiske spændingskurver inden for de ganske korte tidsforløb, hans værker strækker sig over. Og det er oftere 5 end 10 minutter. Puumala hælder ofte til den serielle tankegang, uden dog at have skrevet strengt serielle værker, og han foretrækker selv slet og ret at blive betegnet som modernist.
Et af Puumalas mest bemærkelsesværdige værker, trilogien Scroscio, Verso, Ghirlande, komponeret 1990-92, blev opført af Avanti på Helsinki Biennalen. Samme kammerorkester opfører nu under Lerchenborg Musikdage Ghirlande, der er instrumenteret som Schönbergs Pierrot Lunaire og med sine 11 minutters spilletid hører til et af Puumalas længere værker.
Fra de hjemlige himmelstrøg er der programsat værker af Poul Rovsing Olsen, Svend Hvidtfelt Nielsen, Poul Ruders, Karl Aage Rasmussen, Ib Nørholm og uropførelser af Mogens Winkel Holm, Anders Brødsgaard, Bent Sørensen, Axel Borup-Jørgensen, Anders Nordentoft og Palle Mikkelborg/Gert Sørensen. Og når Palle Mikkelborg, trompet og Gert Sørensen, slagtøj, giver koncert, er også Janov Janovskis Haiku for soloslagtøj, der var bestilt hos komponisten fra Usbekistan til uropførelse på Lerchenborg Musikdage 1992, på programmet. Nu forhåbentlig rettet til så det er praktisk muligt for Gert Sørensen at opføre værket.
ICMC
Den årlige konference ICMC, International Computer Music Conference, der er det betydeligste internationale forum for computermusik og musikteknologi, finder i år for første gang siden 1990 sted i Europa, nærmere bestemt i Aarhus. Her er DIEM, Dansk Institut for Elektroakustisk Musik, i Musikhuset Aarhus vært for konferencen, der afholdes fra 12. - 17. september og således ligger i umiddelbar forlængelse af Aarhus Festuge.
Som optakt til den egentlige konference afholdes d. 12. og 13. september fire workshops med overskrifterne "Introduktion til digital signalbehandling", "Kyma-systemet - grafisk software til komposition og signalbehandling", "Computermusikkens æstetik" og "Sammenspil med 'de sidste dages automater'" (om sammenspil med computer). Her kan begyndere bl.a. blive sat ind i nogle af computermusikkens grundbegreber angående digital signal processing. Og i stedet for det sædvanlige spørgsmål om 'hvordan' man laver computermusik, vil æstetik-workshoppen stille spørgsmålet 'hvorfor'.
Temaet for konferencen 1994 er "The Human Touch", gennem hvilket man vil fokusere på live performance og søge at kaste lys over den udvikling, der er igang inden for samspilsmulighederne mellem computer og levende musikere. Ud over debatindlæg, præsentation af diverse videnskabelige forskningsresultater og demonstration af hardware og software, vil både solister, kammerensembler og orkestre opføre værker i samspil med computere.
Et af konferencens hovedoplæg vil komme fra den engelske komponist og forfatter Trevor Wishart, der med sin Vox-cyklus hører til pionererne inden for arbejdet med computere og den menneskelige stemme, og hans nyeste værk for solostemme og computer vil blive opført. Miller Puckette, en af de mange amerikanske komponister der er ansat ved IRCAM i Paris, har udviklet et grafisk programmeringssprog, MAX, til Ircam Signal Processing Workstation og vil stå for et andet af konferencens hovedindlæg.
Den hollandske komponist, performer og instrumentdesigner Michel Waisvisz viser i sin soloforestilling med The Hands et eksempel på performance interface. Hans 'lydhandsker' kan betragtes som et fint stemt instrument, der under fuld kontrol af udøveren reagerer på finger-, hånd- eller armbevægelser, og kan fungere som en nuanceret dirigentstok ved opførelse af computermusik.
Det norske Cikada Ensemble og det danske Athelas Ensemble har begge specialiseret sig i opførelse af værker for akustiske instrumenter i samspil med computere og vil ligesom Aarhus symfoniorkester opføre værker for orkester og computer. Der er i år blevet indsendt over 400 værker til ICMC-kommiteen, og ud af disse vælger den internationale jury ca. 70 værker, som vil blive opført i løbet af konferencens 11 programsatte koncerter. Der har vist sig at være en overvældende interesse for at komponere balletmusik, idet en fjerdedel af de indsendte værker er tænkt som musik til dans. Det bliver koreograferne Anita Saij fra København, Marie Brolin-Tani fra Aarhus og Axel Eckert fra Berlin, der skal lave koreografi til fire udvalgte musikstykker, og det er Den Kongelige Ballet under Peter Schaufuss' kunstneriske ledelse, der leverer danserne.
DIEM har bestilt fem værker hos de nordiske komponister Thorstein Hauksson (Island), Erik Højsgaard (Danmark), Peter Lundén (Sverige) og Cecilie Ore og Rolf Wallin (Norge), der vil blive uropført på ICMC. Og det kommer næppe til at gå stille for sig, når det svenske makkerpar Parmerud og Blomquist står for en koncert med fyrværkeri og computermusik. Ind imellem konferencens mange programpunkter vil der også blive arrangeret rene båndkoncerter.