Ny musik i sommerlandet

Af
| DMT Årgang 71 (1996-1997) nr. 08 - side 274-278

Artiklen er indscannet fra det trykte magasin; der tages forbehold for fejl

  • Annonce

    Concerto Copenhagen

I weekenden den 24. og 25. august afholdes for femte gang festival for ny dansk kompositionsmusik i Suså. Festivalen, der er blevet kaldt Danmarks korteste festival, præsenterer i år i løbet af to dage ikke mindre end 27 forskellige værker af 18 nulevende komponister. Og der er en række uropførelser på programmet, hvoraf flere er bestillingsværker til Ny Musik i Suså (se også folderen for festivalen, som var indhæftet i sidste nummer af DMT).

På åbningskoncerten lørdag eftermiddag med Storstrøms Kammerensemble, der bliver dirigeret af Giordano Bellincampi, uropføres dels et nyt værk af Karsten Fundal, dels Erik Højsgaards Paysage, der er det tredie værk i Højsgaards række af landskabsbilleder. På den samme eftermiddagskoncert vil man også kunne høre Ny Dansk Saxofonkvartet, og det gælder i det hele taget for alle fire koncerter på Ny Musik i Suså, at der medvirker to forskellige ensembler ved hver koncert.

Slagtøjsspilleren Thomas Sandberg uropfører lørdag aften Klaus Ib Jørgensens Five Studies for Marimba, og sammen med Svend Melby uropfører han Niels Rosing-Schows Ritus I for fløjte og slagtøj. Den slovakiske Moyzes Kvartetten kaster sig på samme koncert ud i både dansk, færøsk og slovakisk musik. Moyzes Kvartetten uropfører nemlig Lars Hegaards Four Visions og spiller Sunleif Rasmussens Strygekvartet nr. 1 samt Juraj Benes Strygekvartet nr. 3. Strygekvartetten fra Bratislava medvirker også ved afslutningskoncerten på Ny Musik i Suså, hvor festivalens kunstneriske leder Hans-Henrik Nordstrøm har sin Strygekvartet nr. 2 på programmet. Hans-Henrik Nordstrøm komponerede sin anden strygekvartet på Færøerne, og den bærer derfor meget naturligt tilnavnet Den færøske.

Færøerne er i centrum, når de unge færøske musikere i Ensemblet Aldubáran søndag formiddag opfører Sunleif Rasmussens Fantasi yvir Tivilsdøtur og Vienne la Nuit af komponisten Kristian Blak, der siden 1974 har været bosat på Færøerne. Det færøske ensemble spiller desuden Ib Nørholms Præludium til min vintermorgen og uropfører Jesper Kochs Funerailles - fantômes d'un temps perdu for violin, horn og klaver.

Det danske ensemble Figura med sangerinden Helene Gjerris har også en uropførelse af Jesper Koch på programmet, nemlig hans Berceuse fra 1997. I 1996 komponerede Svend Hvidtfelt Nielsen Through the Darklands til Figura, der nu uropfører værket i revideret version.

Foruden Moyzes Kvartetten er det danske Duo Denum, der medvirker ved afslutningskoncerten i Suså. Saxofonisten Jeanette Balland og slagtøjsspilleren Christian Utke, der tilsammen udgør Duo Denum, spiller værker af Per Nørgård, Erik Højsgaard og Niels Rosing-Schow.

Sorø Internationale Musikfestival

På Sorø Internationale Musikfestival kan man den 16. juli i Sorø Klosterkirke høre kormusik med The Choir of Ormond College fra Australien, der bl.a. synger Herbert Howells Three Latin Motets og Philip Nunns I Heard The Owl Call My Name. Samme sted kan man den 13. august høre Guitar Trio 1+2 spille Per Nørgårds Hommage a Jacques Tati og Erik Højsgaards Equali, begge værker komponeret til guitartrioen. Og Bent Lorentzens store værk Genesis for kor og orkester får nu sin andenopførelse den 3. september, når Koszalins Filharmoniske Orkester fra Polen sammen med Chorus Soranus og Akademisk Kor opfører Genesis under ledelse af Knud Vad.

Oremandsgaard Kammermusikfest

Oremandsgaard Kammermusikfest afholdes på Snitteskolen på Oremandsgaard ved Præstø fra 24. til 31. juli, hvor årets komponist inden for den nye musik er Pelle Gudmundsen-Holmgreen. Værker af komponisten ved festivalen: Strygekvartet nr. 1, Songs Without, Spejlstykker, For Piano, Plateaux pour deux, Antifony-Rag, Double for violin og klaver.

Fanø Musikfestival

Fanø Musikfestival afholdes denne sommer for 16. gang og koncerterne, der alle finder sted i Nordby Kirke, byder på en del nyere musik blandt de klassiske programpunkter. Den fremragende 33-årige engelske pianist Rolf Hind, der bl.a. har uropført værker af Poul Ruders og Bent Sørensen, kan man opleve ved en solokoncert den 22. juli, hvor han bl.a. spiller Karl Aage Rasmussens Barcarole og Simeon Holts Nigredo - værker der begge er skrevet til Rolf Hind. Rolf Hind opfører endvidere Per Nørgårds Achilles and the Tortoise og Remembering.

Det kunne næsten være navnet på et blikkenslagerfirma; men det er nu fire rørbladsblæsere, der siden 1994 har spillet sammen under navnet Kvartetten Danske Rør. Oboisten Peter Halaburt er primarius i blæserkvartetten, der desuden består af Anders Havshøj, klarinet, Per Egholm, saxofon og Gabriella Bergman, fagot. Den 19. august kan man høre de fire blæsere spille værker af Aubert Lemeland, Flemming Wies, Hans-Henrik Nordstrøm, Roger Calmel og Flemming Chr. Hansen. Esbjerg Ensemblet spiller den sidste koncert på Fanø Musikfestival 1997, og de har bl.a. Sjostakovitjs Klaverkvintet, opus 57, Lutoslawskis Dansepræludier og Jean Francais' Blæserkvintet på programmet.

Bornholms Musikfestival

Vilnius Strygekvartet giver den 20. juli koncert i Svanekegården med værker af de tre komponister Sofia Gubaidulina, Peteris Vasks fra Letland og Jeronimas Kacinkasn fra Litauen. I et andet program den 21. juli inkluderer Vilnius Strygekvartet et værk af den litauiske minimalist Mindaugas Urbaitis.

Swietly Klavertrio fra Wien giver koncert i Aa Kirke den 22. juli med musik af den østrigske komponist med det ungarsk klingende navn Jenö Takács på programmet. Den 28. juli er Aa Kirke ramme om en koncert med Storstrøms Kammerensemble, der opfører Jörgen Jersilds Fantasia e canto affettuoso for fløjte, klarinet, cello og harpe. Og dagen efter giver Storstrøms Kammerensemble koncert på Bornholms Kunstmuseum, hvor de spiller Zodiac Trio for fløjte, bratsch og harpe af den walisiske komponist William Mathias samt The Ice Breaking for trompet, fagot og harpe komponeret af ensemblets trompetist Paul Terracini.

Som optakt til årets komponistaften fortæller Tage Nielsen den 6. august på Svanekegården om sit liv som komponist og spiller musikeksempler. Tage Nielsen er til selve komponistaftenen den 7. august i Bornholms Kunstmuseum blevet bedt om at sammensætte programmet med vægt på musik af ham selv, som vil blive opført af Lin Ensemble. Programmet inkluderer Tage Nielsens Tre karakterstykker og en epilog for klaver, Ucelli for klarinet solo, Improvisation og fuga for klarinet, cello og klaver samt uropførelsen af Fantasistykke for cello solo fra 1997. Endvidere opfører Lin Ensemble bl.a. Per Nørgårds trio Spell.

Dansk Udbryder Opera indtager Rønne Theater den 10. august, hvor Andy Papes opera Houdini den Store med tekst af Erik Clausen vil blive opført under ledelse af Svend Aaquist. Operaen har tidligere været opført på Det Kgl. Teater og er blevet vist i TV. De medvirkende musikere vil inden operaen spille Sofia Gubaidulinas De profundis for accordeon solo og Andy Papes Marrrrimba for marimba solo.

Lille Sydfynsk Orgelfestival

I Ollerup Kirke afholdes Lille Sydfynsk Orgelfestival fra den 28. juli til den 7. august. Den 31. juli spiller organisten Hanne Kuhlmann Einar Englunds Passacaglia fra 1971 og Tore Bjørn Larsens passacaglia fra 1991 med titlen Nestor. Knud Vad opfører den 4. august Flor Peeters Sinfonia per Organo, opus 48. Den 7. august er der tre værker af Niels Viggo Bentzon på programmet, når organisten Tore Bjørn Larsen giver koncert sammen med violinisten Pia Terndrup Jensen, nemlig Sonate, opus 330, nr. 2 for violin solo, Adagio, opus 414 for violin og orgel samt fem inventioner for orgel fra 21 Inventions, opus 458.

Sensommerkoncerter på Johannes Larsen Museet

Sensommerkoncerter på Johannes Larsen Museet i Kerteminde finder sted fra 7. til 28. september. Per Salo spiller klavermusik af bl.a. Per Nørgård den 7. september, hvor følgende værker af Nørgård er på programmet: Animals in Concert, Two Pieces for Piano, Without Jealousy, Tortoise Tango, Light of a Night, Paul meets Bird. Den 14. september spiller violinisten Helge Slaatto og kontrabassisten Frank Reinecke ny musik for violin og kontrabas. De uropfører dels Bernt Cassberg Eversens Åbning, dels et stykke for violin og kontrabas af Nicolai Slaatto.

Endvidere spiller de Isang Yuns Together fra 1990. Den 21. september spiller pianisten Yoko Fog Urata Intermezzo und Capriccio for venstre hånd af Josepf Dichter og Josef Dichlers Variationer over en sang af Foster. Endelig synger Kammerkoret Carmina den 28. september tre madrigaler af Jörgen Jersild samt Poul Ruders Preghiera semplice under ledelse af Peter Hanke.

Århus Festuge

Sydamerika er det overordnede tema for Århus Festuge, der finder sted fra den 29. august til den 7. september. I Musikhuset kan man den 4. september høre den brasilianske komponist og musiker Egberto Gismonti sammen med Aarhus Symfoniorkester og Ars Nova i et program for trio, kor og symfoniorkester.

Den argentinske komponist Ariel Ramirez' populære Misa Criolla bliver opført i Aarhus Domkirke den 7. september af Den jyske Operas kor, Aarhus Symfoniorkester og to brasilianske solister, dirigeret af Luetro Rodriques.

Musikpædagogen Michael Bojesen har sat fem kærlighedsdigte af den chilenske lyriker Pablo Neruda i musik i sit nye værk Kærlighedssonetter for kor, som uropføres den 31. august. Der er tango og argentinsk kammermusik på programmet, når bandoneonspilleren Alicia Petronilla Rosario giver koncert sammen med den danske tenor Mads Elung Jensen, den unge, argentinske komponist Jorge Horst og et ensemble fra Det jydske Musikkonservatorium den 4. september.

Det var studerende fra Det jydske Musikkonservatorium, der i 1994 dannede strygekvartetten Aros, som den 3. september uropfører et værk af Per Nørgård og endvidere spiller værker af Henryk Gorecki, Bo Gunge, Vagn Holmboe og Aulis Sallinen.

Vendsyssel Festival

Vendsyssel Festival strækker sig fra 8. juli til 15. august. I denne periode afholdes over 60 koncerter fortrinsvis i landsdelens kirker, men også på slotte, herregårde og kunstmuseer. Det er en festival med vægt på den klassiske musik, og den ny musik er fortrinsvis præsenteret ved blandede programmer. Lille Muko opfører Vagn Holmboes Speravi, Copenhagen Chamber Brass har værker af Erik Bach og Vagn Holmboe på programmet og også Coro Misto synger musik af Holmboe. Birgitte Frieboe og Duo Danica spiller flere koncerter på Vendsyssel Festival med værker af Tage Nielsen, Jesper Madsen og Bo Grønbech; og ved en koncert med fløjtenisten Niels Schultz Hansen og organisten Søren Rasmussen kan man høre musik af Erik Norby og Bo Grønbech.

Nordjysk Ensemble holder sig faktisk helt til den nyere musik på deres koncert i Frederikshavn Kunstmuseum den 12. august, hvor de uropfører et værk af Ole Buck og endvidere spiller værker af Erik Bach, Karl Ahrendt, Britten og Martinu. Afslutningskoncerten den 15. august i Abildgaard Kirke er med Kristiansand Kammerorkester, der spiller Fem græske danse af Nikos Skalkottas, Peter Warlocks Capriol Suite, Arne Nordheims Rendevous og Dag Wiréns Serenade for strygere.

Rundt i København

I de sidste dage af maj måned var der gang i den ny musik i København, da Copenhagen International Experimental Music Festival løb af stabelen i Den Anden Opera og i Kulturfabrikken. Selv om det ikke just er den ny kompositionsmusik, der præger sommerens programmer i Tivolis Koncertsal, stikker den dog hovedet frem i ny og næ.

I starten af juni opførte Athelas Sinfonietta Copenhagen - med Rebecca Hirsch som solist - Karl Aage Rasmussens violinkoncert Sinking Through the Dream of Mirror, og der var store roser fra anmelderne til både komponist, ensemble og solist. Ny Dansk Saxofonkvartet spiller den 1. august værker af Per Nørgård, Astor Piazolla, Pelle Gudmunsen-Holmgreen og Butch Lacy i Tivolis Koncertsal, og Keller Kvartetten har den 13. august György Kurtágs strygekvartet Officium Breve på programmet.

Og i dagene 14. til 20. juli danner diverse scener overalt i Tivoli ramme om Copenhagen Choir Festival, der i år dels har temaet Folklore, dels temaet Skandinavisk kormusik på højt niveau. Det svenske Rilke-ensemble og dirigenten Gunnar Eriksson vil præsentere et stort anlagt lydlandskab baseret på nordisk folkemusik og har endvidere en uropførelse af Per Nørgård på programmet.

Kammerkoret Hymnia under ledelse af Flemming Windekilde har også ny kompositionsmusik på programmet. Fra Spanien kommer børnekoret Cor Infantil i Juvenil Sant Cugat, der udover folkemusik synger værker af Rautavaara, Mellnäs og Kostiainen. Og fra Tallinn i Estland kommer et damekor, som bl.a. har moderne estisk musik på programmet.

I Rundetaarns Bibliotekssal bliver den tredie Copenhagen Guitar Festival afholdt fra den 9. til 28. juli. Koncerten den 16. juli er en portrætkoncert af Axel Borup-Jørgensen, hvor bl.a. hans nye værk Entrée for fem guitarer bliver uropført. Endvidere opføres Axel Borup-Jørgensens Sange over Sarvig-tekster, Morceau for sologuitar, Poésies pour la Dame à la Licorne for to guitarer, Tre gammelkinesiske digte for mezzosopran og lut samt Peripeti for guitartrio. Den 18. juli spiller Bjarne Kristensen Hans Werner Henzes Royal Winter Music II og Second Sonata on Shakespearean Characters. Den norske guitarist Njål Vindenes har bl.a. Luciano Berios Sequenza XI på programmet den 20. juli.

Dansk Musik Informations Center (MIC) har udsendt en festival-kalender med adresser og telefonnumre. Kontakt MIC for yderligere oplysninger: Tlf. 33 11 20 66.