Østen igen

Af
| DMT Årgang 72 (1997-1998) nr. 03 - side 73-73

Artiklen er indscannet fra det trykte magasin; der tages forbehold for fejl

Øst og Vest. Så er den der igen. Historien om kulturerne der mødes eller ikke mødes. Forsøgene på at sammensmelte traditionerne, lære af hinanden, er mange. Der ligger noget grundlæggende sympatisk i at møde andre udtryksformer og lade sig påvirke af indtrykkene fra mødet. Diskussionen om østen i vesten og vice versa er fortsat virksom. I dette nummer bringer vi en serie artikler, som reflekterer over musik fra især Japan og Korea.

I den koreanske komponist Isang Yuns artikel Forskellen mellem asiatisk og vestlig musik, ligger taoismen bag som grundlag for selve tænkningen om musik. Noget der også går igen i japaneren Toru Takemitsus skrifter. Det kommer til udtryk i hans definition af vestlig og østlig musik:

»Vestlig musik er konstrueret af små elementer, på samme måde som I bygger jeres huse af sten. Den enkelte musikalske lyd er som en mursten, som I bygger det musikalske hus med. I skaber jeres musikalske form og rum af funktionelle elementer. ... Jeg er tilfreds med blot at røre ved lydstrømmen omkring mig. Hente lyde ud af strømmen, grave min form ud af den. Og derefter blot observere helheden. Det at komponere, det er at give lydene i strømmen omkring os betydning.«

Takemitsu ønsker at forene den skriftlige praksis (det at komponere) med en holdning til lyden eller klangen. Han ønsker at musikken i stedet for at være skrift og symboler, skal være klingende nærvær.

En anden japansk komponist, Jo Kondo, arbejder med et andet udgangspunkt. Læs mere om i det Juliana Hodkinsons artikel om ny japansk musik. Forfatteren har været i Japan og boet hos en Shinto-præst og hans familie. Opholdet har givet et indblik i traditioner og i brugen og betydningen af historiske instrumenter.

Ikke blot japanske Takemitsu og koreanske Yun reagerer musikalsk i forhold til taoismen, hovednavnet de sidste par år ved Ultima Festivalen, kineseren Tan Dun, har ligefrem skrevet et værk som hedder On Taoism. I år var Japans kultur tema på Ultima Festivalen. DMTs udsendte skriver om udvalgte programpunkter i en imponerende festival med mange lyspunkter.

Efter ISCM Verdensmusikdagene i København i Kulturbyåret skulle foreningen afholde fest og generalforsamling i Seoul 26. september til 3. oktober. Den tyske journalist og redaktør Gisela Gronemeyer var med i Seoul. Hendes indtryk fra festivalen afrunder vores feature om musik fra de fjerne himmelstrøg.