Hemmelig musik på compact disc. Præsentation af indspilninger i relation til 1st Symposium for Contemporary Music (SCM); Det rytmiske musikkonservatorium, Holmen 19.-22. november 1998.
I forlængelse af min omtale af SCM i DMT nr. 4, 1998-99, vil jeg præsentere en række indspilninger med nogle af de kunstnere, der deltog i konferencen. Der har dog også sneget sig et par udgivelser ind, som har relation til den festival, som SKRÆP afviklede den 3. til 6. december i Den Anden Opera i København, hvor den fri, rytmiske improvisationsmusik igen var på programmet.
Lad mig yderligere, indledningsvis nævne, at denne 'hemmelige musik' også kunne opleves live i Lille Vega den 29. november sidste år. Da spillede Sound of Choice, Takuan og Souk en såkaldt Trippel Katapult Koncert. Koncerten blev nydt af musikernes nærmeste familie og venner og enkelte andre, i alt ca. 30 personer incl. musikerne selv. En ellers fortræffelig koncert, hvor Souk med Kim Kristensen, Birgit Løkke og Thomas Agergaard lover godt nyt inden for området.
CONCERT MOVES. John Butcher, tenor- & sopransax/Phil Durrant, violin/John Russell, akustisk guitar (1995). Random Acoustics; RA 011. Spilletid: 54'.
De tre musikere har dannet fast trio siden 1984 og denne indspilning er et af de betydelige 'forskningsresultater' inden for dette musikområde. John Butcher var en central skikkelse på SCM, både i tale og i toner. Hans udtryk er meget varieret. Hans spil ganske afdæmpet, eftertænksomt. Kunstneren er uddannet i teoretisk fysik. Han opfatter sig ikke som forsker under koncertoptræden, men nok under sine forberedelser. Indspilningen demonstrerer meget fint de traditionelle instrumenters utrolige, udtryksmæssige spændvidde og et sublimt samspil fra to liveoptagelser. Det er ofte vanskeligt at skelne de forskellige instrumenter fra hverandre. Et forhold der underbygger Butchers tese om, at musikken skal stå i centrum - ikke de enkelte instrumenter, eller sagt på en anden måde: Redskabet er ikke øksen, men hånden.
•
YOU FORGET TO ANSWER. Barry Guy, kontrabas/Mats Gustafsson, fluteofon, sopran-, tenor- & barytonsax/Raymond Strid, slagtøj (1996). Maya Recordings; MCD 9601. Spilletid: 54'.
Svenske Mats Gustafsson, der ikke deltog i SCM, er en af de helt centrale skikkelser internationalt i improvisationsmusikken med sit inspirerede og kraftfulde saxofonspil. Alle ønsker at spille med ham, således også Barry Guy. Han er en af de ældre udøvere på området og åbnede SCM's koncertrække i et meget livligt sam-spil med The Sound of Choice. Han behersker alle bassens traditionelle teknikker samt diverse præpareringer fx med anslag på trommestikker og køller presset ind mellem strengene i lighed med de danske guitarister Hasse Poulsen og Peter Friis Nielsen. Der er virkelig knald på de 3! Alle pladens numre er komponeret af Guy.
•
Lines: LINES. Jim Denley, fløjter, altsax, flax og stemme/Axel Dörner, trumpet/Phil Wachsmann, violin, bratsch og elektronik/Marcio Mattos, kontrabas, cello og elektronik, Martin Blume, trommer, slagtøj og omslagstegning (1997). Random Acoustics; RA 022. Spilletid: 59'.
Martin Blume, der deltog i SCM, står for hovedparten af Lines kompositioner. Den har med strygerne Wachsmann og Mattos et stærkt anstrøg af 'klassisk' tone fra partiturmusikken over sig. Uanset den afgrænsning er pladen en af de mest varierede i dette udvalg, bl.a. fordi instrumenterne overalt er genkendelige. Elektronikken virker ikke som et fremmedlegeme, men lægger sig fint i forlængelse af de akustiske instrumenters udtryk.
Blume er meget aktiv i musiklivet i Ruhr-distriktet, bl.a. som arrangør af Bochum-festivalerne, der er en central arena for den improviserede musik.
•
VINYL + BLECH. Claus Van Bebber, pladespillere/Paul Hubweber, trombone (1998). Udgivet i 20(!) eksemplarer. Spilletid: 74'.
Ja, her er faktisk tale om en hel cd med solostykker for trombone i samspil med Van Bebbers 'vinyl'-manipulationer! Minimalistisk DJ-arbejde med bl.a. trafik- og andre kommunikationsbilyde blandet med sære musikstumper. Hubwebers basun-spil er til gengæld maximalistisk i sit fortættede udtryk. Deres samarbejde giver anledning til en meget varieret oplevelse. Hubweber kommer fra Köln, der er en af hovedstæderne for denne musik. Han medvirkede i SCM bl.a. i samspil med den navnkundige, amerikanske kollega, Jim Staley, hvis spil han helt lever op til. Det er en fin plade, der allerede ved udgivelsen er en sjældenhed nedlagt i blikæske med håndkoloreret booklet og det hele. Jeg vil derfor gerne tilbyde særligt interesserede at opleve musikken på min adresse. Jeg har tlf. +45 22126284, og e-mail: JALL@CULTUR.COM
•
NANCALI. François Houle, klarinet / Benoît Delbeq, klaver og præpareret klaver (1997). Songlines; SGL 1519-2. Spilletid: 61'.
François Houle, hjemmehørende i Vancouver og en stor Poul Ruders-fan, var en af de helt centrale skikkelser på SCM både som debattør og klarinetspiller. Sammen med franske Benoît Delbeq og Lukas Ligeti på trommer gav han en højpotent jazzkoncert på Rytmekons. Her er han og Delbeq i en mere eftertænksom udgave. Den vækker, som mange af de øvrige udvalgte indspilninger, usikkerhed om hvilken musikalsk galakse, de er i færd med at udvide. Så lad os bare sige hele universet. De udnytter begge fuldt ud improvisationsmusikkens særlige teknikker og udtryk, men inkorporerer samtidig passager a la rene, klassiske impressionistiske kompositioner. En smuk kombination.
Foruden at skrive på bogen om Glenn Gould har Houle lige udsendt en cd med musik af den ældre kollega, John Carter, ligeledes på Songlines (SGL 1522-2). Danske kolleger arbejder pt. på at få ham til Danmark igen evt. i forbindelse med NUMUS-festivalen.
•
IMPROVISORS. Jaap Blonk, stemme/Mats Gustafsson, sopran-, tenor- & barytonsax, fløjter og fransk flageolet / Michael Zerang, slagtøj (1996). BVHAAST Records; Kontrans 143. Spilletid: 55'.
Mats Gustafsson detog som nævnt ikke i SCM. Til gengæld optrådte han i den efterfølgende SKRÆP-festival. Han har blandt mange andre indspillet med et andet stort hit på denne festival, den hollandske komponist og stemmekunstner Jaap Blonk.
Blonk er oprindelig inspireret af dadaistiske 'nonsens'-digte fra århundredets begyndelse og andre kaudervælske kompositioner. Han udforsker med konsekvens og humor mundens og det talte sprogs virkemidler uanset oprindelse og betydningsindhold. Han gør alt andet end at synge. Således indgår hans resultater i fin samklang med de tilsvarende udfoldelser på akustiske musikinstrumenter. En vigtig pointe i al denne musik. Den udtrykker sig ikke i solo- eller fællessang, men gennem samtale eller fælles råben og skrigen eller gensidig hvisken og søde ord i øret.
Alle pladens 11 stykker er komponeret af Blonk med titler som: aav, rorr og ohodaani.
Og så til det mere hjemlige:
•
Cockpit Music: THE GREAT DIVIDING RANGE. P.O. Jørgens, trommer og slagtøj/Søren Tarding, elektrisk & akustisk guitar/T.S. Høeg, alt- & sopransax (1996) Ninth World Music; NWM 006 CD. Spilletid: 64'.
Trioen Cockpit Music har eksisteret siden 1978 ( i 21 år!) hér i 23 stykker med titler som: Devil's Post Pile, Spongolite og Interior Highlands. De er et godt dansk bud på ny improvisationsmusik. Det har trioen været siden den debuterede i starten af 80'erne i den punkede afdeling. P.O. Jørgens er dansk veteran i at slå på legetøj og andet støjende og optrådte som sådan på SKRÆP-festivalen. T.S. Høeg har også (som Pierre Dørge) rødder i SKRÆP. Han er dog rykket over i den nystiftede komponistforening, Score, der endvidere samler komponister som Per Nørgård og Dan Marmorstein, så tingene hænger fint sammen.
Først og fremmest kender vi ham dog i forbindelsen 'dane t.s. hawk and his great mongo dilmuns', hvor man også finder Søren Tarding på det seneste opus, DEATHDISCO2000. Her er tale om noget så sjældent som en stadig grænsesøgende institution, der snart fejrer 25 års jubilæum. Utroligt forfriskende!
•
The Sound of Choice Ensemble: TRIPLE EXPOSURE. Jens Hørsving, trumpet/Hasse Poulsen, guitar/Lars Juul, trommer og slagtøj (1992). Oluf-sen Records; DOCD 5185. Spilletid: 49'.
Sound of Choice: SOUND OF CHOICE. Lars Juul, trommer, slagtøj og lerkrukke/Hasse Poulsen, elektrisk & akustisk guitar, klokker og sang/Thomas Sandberg, slagtøj og forsang/Frederik Lundin, tenor- & sopransax, fløjter, elektronik og sang/Lars Møller, tenorsax, fløjter og indisk obo (1995). AV-ART Records; AACD 1001. Spilletid: 62'.
Sound of Choice: DYNAMICS. Besætning som ovenfor på mange flere instrumenter m.v. (1998) AV-ART; AACD1006. Spilletid: 62'.
Jeg har medtaget alle tre Sound of Choice-indspilninger, selv om nogle af disse kreationer ikke er nye for DMTs læsere. Dette fordi Hasse Poulsen i dag har markeret sig som en af de helt centrale skikkelser i den præsenterede musik og i det internationale miljø omkring den. Hvor gruppens øvrige medlemmer også er engageret i mere traditionelle jazz-sammenhænge, må Poulsen i dag betegnes som en virkelig specialist på området.
Han er medstifter af AV-ART og bosat i Paris.
Allerede på Triple Exposure, der ellers er en god gang Miles Davis-jazz/rock, er han så småt på vej ud ad nye stier, som han senere flittigt har betrådt.
På 'Sound of Choice' springer vi til gengæld over mindelser om Per Nørgårds trommer og Pierre Dørges stemmer, helt ind i det sælsomme univers, som denne improviserede musik udgør. Den har i denne udgave stadig godt fat i jazz'en udover i indisk/arabisk lyd samt i en god portion humor.
Humoren findes fortsat på Dynamics, især på vokal- og slagtøjssiden. Poulsen maltrakterer nu udvalgt køkken- og legetøj på gulvet med udvalgt køkken- og legetøj eller med fødderne, når han ikke (mal)trakterer sine guitarer med det. Sandberg slår på alt inden for rækkevidde incl. medbragte flyttekasser, kagedåser, bildele og et andet udvalg af køkkentøj, hvis han da ikke smider rundt med det! Men dæmonien, desperationen og en flittig brug af stemmer og elektroniske effekter præger også lydbilledet. Forbindelsen til jazz'en er ganske fjern nu.
Sound of Choice har med denne cd i høj grad fundet deres egen galakse i det musikalske univers. Der tale om en helt central udgivelse.
•
INFINITE BLUENESS. Lotte Anker, tenor- & sopransax/Peter Friis Nielsen, elbas/Hasse Poulsen, elektrisk & akustisk guitar (1995) AV-ART; AACD 1003. Spilletid: 55'.
Med Peter Friis Nielsen har vi at gøre med en anden specialist i dette univers. Sammen med Mats Gustafsson og P.O. Jørgens afsluttede han SKRÆP's december-festival med et brag af en koncert. Og han medvirkede i SCM sammen med bl.a. John Butcher og Martin Blume. Hér kan der virkelig høres en specialindspilning med specialguitarister på meget højt plan, men det er tillige en fornøjelse at opleve Lotte Anker i dette samspil, selvom hun er langt væk hjemmefra.
Denne sidste skive i rækken er et godt sted at begynde, skulle man have lyst til at bevæge sig ind i den hemmelige musiks forunderlige verden.
God rejse!