Så er det sagt

Af
| DMT Årgang 74 (1999-2000) nr. 07 - side 253-253

Artiklen er indscannet fra det trykte magasin; der tages forbehold for fejl

  • Annonce

    Concerto Copenhagen

Den danske tone

Danske komponister var længe om at gøre sig gældende sammenlignet med digtere og malere. Alligevel vil jeg hævde, at dansk musik findes. Hermed mener jeg følgende minimale påstande. Det er musik skabt i Danmark, som ofte er mindre genial end udenlandsk musik. Men som det netop fordi den er dansk, giver en særlig mening for danskere at høre. Jeg tør næsten ikke bruge ordet kulturarv. Desuden vil jeg hævde, at der findes en dansk tone. Dvs. at der findes musik, som lytteren kan høre er dansk, selv om han ikke ved det.

Kultursociolog Jean Fischer i Information den 22.3.2000

Leksikalt

Üsic, Metaf, turkisk musikforskara och pedagog (1878 27/10-1914 12/2), presenterade 1912 sina idéer om relationen mellan skäggväxt och skäggform och musikalisk kreativitet, där han bl.a. hävdade att den "turkiska musikens" popularitet i Frankrike på 1700-t. var en "den maskulina konstens" seger över ett "effeminerat samhälle". Det står numera helt klart att verket var avsett som en drift med dåtida turk. musikvetenskap, men det togs på allvar och kom att helt ödelägge Ü:s karriär som seriös forskara. Hans stud. (1904-05) av olika former av stimulantias och socialt samlivs inverkan på musiken och musiklivet ledde till misstanken att "skäggteorin" var en drogfantasi.

Litt: G. Karaboglu, M.Ü., 1948 (turk.).

Sohlmans musiklexicon (bd. 5, side 865)

Symfonisk præcisering

En række nordiske radio- og tv-stationer - herunder Danmarks Radio - ventes at give sine lyttere og seere oplevelsen med, når Færøernes første symfoni 'Oceanic Days', komponeret af den prisbelønnede færing Sunleif Rasmussen, har premiere ved et af de største arrangementer nogensinde i Nordens Hus på Færøerne. Premieren finder sted i Tórshavn fredag aften 31. marts, og det bliver Islands Symfoniorkester, bestående af 89 musikere, der skal fremføre værket. Sunleif Rasmussens symfoni er et storslået og specielt værk. Bl.a. benytter komponisten tre og fire instrumenter ved hvert slag, hvor orkestre normalt plejer at klare sig med to. Dertil er sammensætningen og opsætningen speciel. Blandt andet sidder to sæt pauker bag tilhørerne, og to af musikerne i symfoniorkestret bruger synthesizere.

Politiken (Ritzau)

Så fik vi dén

Musikvidenskabeligt Institut er gået i forrådnelse og der er nok af grunde til det, men selv hvis der ikke var det, ville der stadig kun være den samme løsning på M.I.s problemer:

Spræng lortet i luften og lad de stakkels efterladte studerende gå ud og blive håndværkere, sportsstjerner, TV-værter, flere nynazistiske folketingsmedlemmer eller endog musikere (selv endnu en der opfører Per Nørgårds udgydelser er vel bedre end endnu en der skriver artikel efter artikel om ham til DMT). Dette ville sikkert være bedre både dem og for verden i almindelighed...

Skær kræftbylden væk, hæld gift i termitboet. Spræng M.I. i luften, fyld det med tonsvis af trotyl og lad braget fra eksplosionen (dette prægtige destruktive festfyrværkeri) blive det mest musikalske der nogen sinde er kommet ud af dette sted!

Bomben (københavnsk undergrundsblad, med base på Musikvidenskadeligt Institut).

En gammel nyhed

Det jyske musikkonservatoriums Tage Nielsen (40) fortæller til Ausida Musik, at Ministeriet for kuldurelle andragender i samarbejde med Danmarks Radio-TV-diffusions Mogens Andersen (392) har bevilget hver 10.000 rigsdaler til gennemførelse af et kompositionsseminar under ledelse af Moses Pergament.

Ausida Musik, DMT nr. 1, 1969.