ATHELAS Sinfonietta Copenhagen

Af
| DMT Årgang 78 (2003-2004) nr. 01 - side 44-45

Artiklen er indscannet fra det trykte magasin; der tages forbehold for fejl

Tirsdag den 16. sept. kl. 20

Radioshusets Koncertsal

Pre-concert talk kl. 19. Special guests to be announced

György Kurtág: ... quasi una fantasia ... op. 27,1

(1987/88) for klaver solo, fløjte, 2 oboer, klarinet, fagot, horn, trompet, basun, tuba, harpe, slagtøj, celeste, cimbalom, 4 mundharmonikaer, 2 violiner, bratsch, cello, kontrabas

György Kurtág: Jelek (tegn) op. 5

(vers. 1994) for bratsch solo

György Kurtág: Fire Capriccios op. 9

(1970/71, rev. 1997) for sopran solo, fløjte, obo, klarinet, fagot, horn, harpe, slagtøj, klaver, celeste, cimbalom, 2 violiner, bratsch, cello, kontrabas

--- pause ---

György Kurtág: Splinter, op. 6c

(1973) - første gang i Danmark for cimbalom solo

György Kurtág: Hommage à Robert Sch., op. 15d (1990) for klarinet, klaver, bratsch

György Kurtág: ... quasi una fantasia op. 27,1

(1987-88)

Four Capriccios

Poems by István Balint (*1943)

1. (Paris I., Museum of Cluny: The Lady with the Unicorn)

Before touching your unicorn with your fingers do not forget the curtain of the eyes gets soiled, if between your legs, anyway small animals are watching, let's get it over with.

2. (Paris II., The Tower of St. Jacques)

If I could. So unfinished

thorn broken from the sky, incomplete male display just ran out of

If I could. So un ...

3. (Language Lesson) No matter how the cat scratches and screams You tear it from the rug to throw into the shadow of my open umbrella.

A macska az esernyö alatt van.

No matter how the umbrella screams and scratches the rug You tear the cat off to throw into its open shadow.

The cat is under the umbrella.

4. Ars Poetica Very superficially, just about skin deep with things ready to pop out naturally

While under there is the finest spring clockwork of a stinger, you see

I lie on you rich with weird analogies and wonder, how come, despite all this. oversat til engelsk af István Bálint

Den norske sopran Ellen Aagaard

har taget sin diplomeksamen fra Norges Musikk Høgskole i Oslo og har dedikeret sin karriere til opførelsen af vor tids musik. Ellen Aagaard har optrådt på nymusik-festivaler som Autunnale, Ilios, Music Factory og Ultima og arbejdet sammen med fx Bergen Philharmonic Orchestra, Bit20 Ensemble, Nordic Voices med dirigenter som Ari Raasilainen og Jeffrey Milarsky. Hun optræder desuden i en duo sammen med den tyske slagtøjsspiller Dirk Rothbrust og er medlem af den eksperimentelle vokaltrio vonDrei. Hendes arbejde med ny musik har også ledt til samarbejde med en række nulevende komponister, fx Edgar Grana, Gerhard Stäbler, Julio Estrada, Olav Anton Thommessen og Sven Lyder Kahrs, hvoraf flere har skrevet værker specielt til hende.

Pianisten Rolf Hind

er ligeledes specialist i ny musik og omtales af londonske Independent som "the bright young thing of the avant-garde keyboard". Han er født og opvokset i London, og har taget sin uddannelse som pianist dér og i Los Angeles. Rolf Hind har optrådt som solist med fx flere BBC-orkestre, DR Radiosymfoniorkestret og London Sinfonietta, og han er hyppig gæst på ny musikfestivaler rundt om i Europa. Af dirigenter har han bl.a. arbejdet sammen med Simon Rattle og Vladimir Ashkenazy. Flere komponister har skrevet værker specielt til Rolf Hind: Unsuk Chin, Poul Ruders, Bent Sørensen og Simon Holt, og Rolf Hind komponerer også selv. Blandt hans værker findes et partitur til Michael Frayns teaterstykke Copenhagen, og for tiden sidder han med et bestillingsværk til den berømte engelske Huddersfield Festival of Contemporary Music, som også ATHELAS Sinfonietta Copenhagen gentagne gange har gæstet.

Ildikó Vékony, cimbalom,

er ungarsk statsborger og har sin uddannelse fra Franz Liszt Musikakademiet i Budapest. Her kom hun også i kontakt med György Kurtág-skolen, der i meget høj grad kom til at påvirke hendes musikalske tænkning. Ildikó Vékony har optrådt i mange europæiske lande og til festivaler rundt om i verden, bl.a. Orlando Festival, Salzburger Osterfestspiele og Wiener Festwochen. Hun har spillet med orkestre som Berlin Filharmonikerne og optrådt med dirigentnavne som Claudio Abbado og Zoltán Peskó. Den 18. september medvirker hun også ved DR Radiosymfoniorkestrets Torsdagskoncert. Ildikó Vékonys repertoire spænder så vidt som fra det 12. århundredes musik via Bach til vor egen tids musik. Hun har uropført en del samtidige værker, medvirket på cd-indspilninger og er gentagne gange blevet tildelt Artisjus-prisen for sine fortolkninger af nulevende ungarske komponisters værker.

Ida Speyer Grøn,

bratsch, debuterede fra solistklassen på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i 1997. Hun har bl.a. optrådt som solist med Københavns Kammersolister, Malmö Musikhögskolas Orkester, Stockholms Kammerorkester og Sjællands Symfoniorkester med Heinrich Schiff som dirigent. Hun har desuden været medlem af European Union Youth Orchestra, hvor hun har turneret med dirigenter som Carlo Maria Giulini, Mstislav Rostropovich og Bernard Haitink.

Hun har også turneret med Australian Chamber Orchestra i Europa, Asien og Australien. Ud over at være fast medlem af ATHELAS Sinfonietta Copenhagen er hun medlem af Chamber Orchestra of Europe og strygesekstetten Copenhagen Classic.

Norske Christian Eggen,

dirigent, er uddannet både som pianist og dirigent og har studeret i Oslo, Salzburg, Wien, Paris og New York. I 1988 blev han dirigent for Cikada, og siden 1994 har han været kunstnerisk leder af Oslo Sinfonietta. Hans dybe kendskab til moderne musik har gjort ham til en efterspurgt dirigent for ensembler og orkestre verden over. Han har arbejdet sammen med komponister som Iannis Xenakis, John Cage, Tan Dun og: György Kurtág. Dertil kommer indspilning af en lang række cd'er, bl.a. sammen med Royal Philharmonic Orchestra i London - hans seneste udgivelse som pianist var med Carl Nielsens klaverværker. Christian Eggen komponerer også og har foruden kammer- og orkestermusik skrevet musik til elektroakustiske installationer. Han har modtaget en række priser, heriblandt et stipendium fra Léonie Sonnings Musikfond i 1985.

ATHELAS Sinfonietta Copenhagen

er dannet i 1990 af en række unge københavnske musikere og komponister. De hentede navnet fra Tolkiens fortælling om Ringenes Herre - "athelas" betyder her en lægende plante med virkning imod alle slags sygdomme.

ATHELAS har forlængst placeret sig i forreste række blandt de danske kammerensembler og som landets førende ensemble på den nye kompositionsmusiks område. Koncertserier, medvirken i operaforestillinger og på festivaler, internationale turneer, cd-indspilninger med ny dansk og udenlandsk musik og en fantasifuld programlægning har gjort Athelas til en markant institution i det danske musikliv. Som et udtryk herfor har ensemblet i treårsperioden 2000-2002 været udnævnt til dansk statsensemble. I perioden 1997-1999 var ensemblet "in residence" ved Danmarks Radio.

Ensemblets repertoire afspejler dette århundredes musikalske udtryksformer på langs og på tværs, fra moderne klassikere over nykomponerede værker til eksperimenter i grænselandet mellem de musikalske stilarter. Athelas har en ubrudt tradition for samarbejde med nulevende komponister, fx i form af bestillingsværker, og indtil i dag har ensemblet holdt flere end et halvt hundrede nye musikværker over dåben. I 2002 uropførte Athelas et værk bestilt hos den verdensberømte engelske komponist Sir Peter Maxwell Davies. I 2003 har Athelas uropført værker bestilt hos komponisterne Ray Pitts og Jørgen Messerschmidt.

Athelas har de seneste år også været med i front med internetsamarbejde med DR - dr.dk/nymusik - hvor publikum har kunnet følge med i fx åbne prøver, overvære interview med komponister, se billeder og lytte til musik fra sidste koncert etc. Dette samarbejde har bidraget til at øge interessen for den nye musik.

Athelas arbejder nært sammen med en række af de betydeligste danske dirigenter og solister, fx var Giordano Bellincampi - nuværende chefdirigent for Sjællands Symfoniorkester - i perioden 1997-2000 chefdirigent for ATHELAS Sinfonietta Copenhagen.

Athelas har desuden optrådt med internationale navne som Christian Eggen, Christian Lindberg, Jan Latham Koenig, Jean Thorel, Michel Tabachnik, Reinbert De Leeuw, Rolf Gupta, Rolf Hind, og Rebecca Hirsh.

Athelas har for den kommende sæson indgået en aftale med tre andre københavnske specialensembler: Concerto Copenhagen, New Jungle Orchestra og Vokalgruppen Ars Nova, der for publikum betyder, at man ved at gemme to koncertbilletter kan få en billet til en tredje koncert med et af de andre specialensembler gratis. Se mere herom på www.specialensembler.dk

Næste chance for at høre ATHELAS Sinfonietta Copenhagen:

Søndag d. 19. oktober kl. 20

i Rundetaarn: Komponisternes Efterårskoncert, kammerkoncert

Lørdag d. 13. december kl. 16

i Den Sorte Diamant: Ligetis Hornkoncert. Solist: David Palmquist. Dirigent: George Benjamin

Koncerten er støttet af og kan kun gennemføres takket være Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond, Dansk Musiker Forbund, Knud Højgaards Fond, KODAs kollektive båndmidler, Københavns Kommune/Musikudvalget, Léonie Sonnings Musikfond, Solistforeningen af 1921, Sonning-Fonden og Statens Musikråd/Kunststyrelsen