Musikalsk efterår II

Af
| DMT Årgang 81 (2006-2007) nr. 02 - side 74-75

Artiklen er indscannet fra det trykte magasin; der tages forbehold for fejl

I forrige nummer af DMT bragte vi en oversigt over nogle af efterårets mange ny musik-begivenheder i Skandinavien. Oversigten rummede begivenheder, der var kommet redaktionen for øre, og som vi syntes, lød spændende og relevante for læserne. Siden har vi fået nys om endnu flere begivenheder i København, men også i det øverste af hovedlandet, og vi bringer derfor Musikalsk efterår II.


Af Sine Tofte Hannibel

Pulsar

Sidste år præsenterede Det Kgl. Danske Musikkonservatorium for første gang deres ny musik-festival under navnet Pulsar. I dagene 3.-8.11. løber den anden Pulsar af stablen med koncerter på konservatoriet, i PLEX Musikteater, på Borups Højskole, i Sankt Petri Kirke og i Diamanten. Festivalens tema er centreret omkring tid og rum, der kommer til udtryk på mange måder; ny musik på gamle instrumenter, klangrum, kirkerum, verdensrum ...

Festivalens hovednavne er de to franske komponister Gérard Pesson og Gérard Grisey, hvis musik bliver præsenteret ved flere af koncerterne, foruden den engelske komponist Denis Smalley fra London University, som i samarbejde med Hans Peter Stubbe Teglbjærg og Martin Stig Andersen bl.a. står for afviklingen af en acousmatisk koncert tirsdag 7.11. Derudover vil der være musik af kompositionsstuderende ved konservatoriet, Per Nørgård m.fl., og ensemblerne består udelukkende af studerende ved konservatoriet.

Ved afslutningskoncerten i Den Sorte Diamant opføres for første gang i Danmark Gérard Griseys Le Noir de l’Etoile for seks slagtøjsspillere, recitator og direkte transmission af pulsarernes radiosignaler fra det ydre rum, et værk der direkte markerer festivalens navn. Læs mere om Pulsar, programmerne for de enkelte koncerter, temaer m.m. på www.dkdm.dk/arrangementer/pulsar.

Kontur Festival 2006

Umiddelbart efter Pulsar følger en elektronisk mini-festival i PLEX Musikteater, arrangeret af Danmarks måske mindste pladeselskab Kontur. Kontur Festival 2006 finder sted 10.-11.11. med Electronic Listening-koncerter – musik der befinder sig i grænselandet mellem elektronisk avantgarde og electronica – lyd- og lys-installationer, bar, chill out og lounge begge dage fra kl.18-02. Arrangørerne har høje ambitioner, både hvad angår det musikalske indhold, og den måde musikken bliver præsenteret på. Som publikum kan man derfor se frem til koncerter med en god og omsluttende elektronisk lyd, der tydeliggør, hvordan den enkelte kunstner arbejder med klangfarver, transparens, tekstur, beats etc.

I løbet af de to dage kan man opleve Morten Riis, Martin Stig Andersen, Jonas Olesen, Band Ane, Pixel, Rumpistol, Erik Levander, Rune Søchting, Lars Pellarin, Jakob Weigand Goetz, Spinform, Bichi, Thomas Knak, Phony Metric, Karsten Pflum, IMPROVe, Anette Asp Christensen, Carl Emil Carlsen, Hans Hansen, epí, Anders Elberling, Iben West, Jacob Ballinger og Jacob Kirkegaard. Der er entré på 50 kr. per aften. Læs mere om Konturfestivalen på www.plex-musikteater.dk og på www.kntr.dk.

Ny musik i Nordjylland

Kontur alias Jonas Olsen, Rune Søchting og Jakob Weigand Goetz kan også opleves i Huset i Ålborg d.16.11. som et af Foreningen Nordjyllands Unge Tonekunstneres (NUT’s) koncerter dette efterår. NUT arrangerer en række ny musik-koncerter i samarbejde med lokale koncertsteder og musikarrangører, og foruden Kontur kan man opleve kammerensemblet Harmansoflugi (mezzo-sopran, fløjte, harpe, mandolin og guitar) på Det Nordjyske Musikkonservatorium d.14.10., Trio Pihl’ald (violin/bratsch, klaver og saxofon) i Kunstsalen på Vrå Højskole d.16.10. samt organisten Christian Præstholm der ved en orgelkoncert i Vor Frue Kirke i Ålborg d.26.10. vil uropføre fire bestillingsværker af henholdsvis Ivar Frounberg, Jens Hørsving, Mogens Christensen og Fuzzy. Alle værker er for orgel og elektronik/bånd.

Koncerterne koster 50 kr., og der er gratis entré for medlemmer. Læs mere om NUTs efterårsprogram på www.n-u-t.dk

I Frederikshavn er der mulighed for både eftermiddagskoncerter, fyraftenskoncerter, Sound Performance og en dag med musik og lyrik. I Det Musiske Hus kan man dette efterår bl.a. opleve Nordjysk Sinfonietta, Harmansoflugi, slagtøjsspilleren Thomas Hamilton Møller og hornisten Palle Schou-Nielsen. Alle koncerter er arrangeret af Foreningen Ny Musik i Frederikshavn, og du kan læse mere om tid og dato på www.nymusikfrederikshavn.dk

Information om ny musik-koncerter

Der foregår sikkert endnu flere arrangementer rundt omkring i landet ikke mindst i de mange musikforeninger og ensembler, der præsenterer ny musik. Tjek fx Ny Musik i Birkerød på www.ny-musik-birkeroed.dk, Esbjerg Ensembles koncerter på www.esbjerg-ensemble.dk. eller koncerter med Storstrøms Kammerensemble på www.chamberplayers.dk. På PLEX musikteater, det der indtil 17.9. i år hed Den Anden Opera, er der mulighed for at opleve spændende moderne musikdramatik, som du finder information om på www.plex-musikteater.dk. Endelig er der LytNyt-kalenderen på Sekretariatet for Ny kompositionsmusiks (SNYKs) hjemmeside med koncerter i Københavnsområdet www.snyk.dk.

Det er ikke alt, der kommer redaktionen for øre, men står du bag en ny musik-festival, en koncertrække eller en spændende begivenhed, er du velkommen til at kontakte os med information om aktiviteten. God fornøjelse med endnu flere koncerter i det ganske land!

Fototekst i fotomappen til foto til artiklen