Mens vi venter på forår og sommer
Sensommeren og efteråret 2006 var en af de mest aktive sæsoner, hvad angår ny musik. Foruden enkeltkoncerter arrangeret af koncertforeninger og orkestre var der et væld af festivaler – nye initiativer som Wolfgang Waits Variety, Wundergrund og Kontur, initiativer med et par sæsoner på bagen som Music Around og Pulsar samt gamle kendinge som Suså festivalen og Musikhøst. Foråret er af en eller anden grund altid mere stille, men tager man et kig rundt i det ganske land, bliver der rig mulighed for mange spændende oplevelser i de kommende måneder.
Edition Wilhelm Hansen 150 år
I 2007 er det 150 år siden, at Jens og Hanne Wilhelm Hansen åbnede butik i et kælderlokale på Kgs. Nytorv, en forretning der siden er blevet til et af Danmarks største musikforlag. WH markerer jubilæet med flere forskellige tiltag i løbet af året i form af udgivelser, koncerter m.m. Hver måned sætter de fokus på en periode eller begivenhed i forlagets historie, ligesom de hver måned sætter fokus på en af deres komponister. Via forlagets hjemmeside kan man holde sig orienteret om arrangementer, nyheder og udgivelser, og man kan desuden bestille WH’s jubilæumspakke, der i ord, lyd og billeder fortæller om 150 år i en del af dansk musikhistorie.
Læs mere om jubilæet, arrangementer, tilbud og bestilling af jubilæumspakke på www.ewh.dk
Musik på flasker og sagnsymfoni for højttalerorkester på Museet for Samtidskunst, Roskilde
Med den igangværende udstilling SOCIAL_AKTION – publikum i det nye medielandskab ønsker Museet for Samtidskunst at sætte fokus på nogle af de mange forskellige strategier, der aktuelt og inden for de seneste år anvendes i mødet med publikum.
»Det nye medielandskab stiller en række nye krav til hvordan kunsten og udstillinger når ud til et publikum. Ikke alene har publikum andre forventninger; kunsten skal også forholde sig til hastigheden i det daglige mediebillede og øvrige samfund.
Udfordringen er at skabe interesse og rum til at opleve kunsten på en ny måde. Det kræver strategier, som ofte involverer publikum mere aktivt i kunstens virkefelt eller tilblivelse, eller som bruger kunsten til at aktivere publikum som de egentlige aktører.«
Blandt de udstillende kunstnere er mediekunstneren Mogens Jacobsen, der med værket HØRBAR har hældt lydkunsten fra museets samlinger på flasker og tilbyder de besøgende at mikse deres personlige drinks, og Hans Sydow der sammen med forfatteren Wivi Leth har skabt Sagnsymfoni for højttalerorkester. Værket er en lydinstallation, som Hans Sydow har vævet sammen af stemmer, der fortæller sagn fra hele landet.
Besøg udstillingen i museets åbningstid tirsdag-fredag 11-17, lørdag-søndag 12-16 frem til d. 15. april. Læs mere på www.samtidskunst.dk
Hotel Pro Forma i Mogens Dahl Instituttet
Fra 22. februar til 17. marts kan man opleve Hotel Pro Formas forestilling Sandbarnet TM, der tager udgangspunkt i bøgerne Sandbarnet og Den Hellige Nat af den fransk-marokkanske forfatter Tahar Ben Jelloun.
»Sandbarnet er en figur, som ikke er en fast skabning. En figur, som er foranderlig, skabt af sine omgivelser. Som forandrer sig ud fra den kontekst, den befinder sig i. Et menneske formet af sand.«
Forestillingen er skabt specielt til Mogens Dahl Instituttet på Kigkurren, Islands Brygge i København og foregår i to rum i bygningen. Et af rummene tegner forestillingen i musik, sang og ordbilleder, hvor tre stemmer – en kontratenor, en soulvokal og en rapper – synger på skift og veksler mellem »sfærisk skønhed, meta-pop blues og hard-groove.« Musikken skabes af multikunstneren T. S. Høeg.
Det andet rum tegner forestillingen i performance, tekst og lyd, og en fortællerskikkelse i rødt forbinder rummene. Publikum kan frit bevæge sig mellem rummene, der ændrer sig undervejs ved hjælp af filmbilleder, lys og lyd. De medvirkende er bl.a. Maria Rich og Aino Junka, lydbilledet skabes af tonemesteren Anders Jørgensen og lys af Sonja Lea. Sandbarnet TM instrueres af Kirsten Dehlholm og Ralf Richardt Strøbech.
Læs mere om Sandbarnet TM på www.sandchild.dk. Forestillingen varer 135 min. Billetter via Billetnet.
Mini-festival med Esbjerg Ensemble
Komponisten Morten Olsen er huskomponist hos Esbjerg Ensemble i perioden 2006-2008, og i weekenden 3.-4. marts afholder ensemblet en minifestival tilrettelagt af komponisten. Programmet bliver en blanding af Morten Olsens egne værker samt ældre og nyere værker, som har haft betydning for ham som komponist.
Horsens har de senere år udviklet sig til et kulturcentrum i den østjyske provins, og her er festivalen Holmboe i Horsens blevet en fast tilbagevendende begivenhed. I år finder festivalen sted 16.-18. marts, men indledes allerede onsdag 14. marts med en koncert i Sønderbro Kirke med kvindekoret Sedjanka, der dyrker den kraftfulde bulgarske folkemusik.
Festivalen byder på en række koncerter rundt omkring i byen for både børn og voksne. På Horsens Ny Teater kan man lørdag eftermiddag opleve DRUEN, DRs strygeensemble, og samme aften synger Bo Boje Skovhus lieder af Gustav Mahler, akkompagneret af Helmut Deutsch. Karl Aage Rasmussen fortæller om Mahler og hans værker i forbindelse med koncerten. Søndag formiddag er der to koncerter for børn med henholdsvis Horsens Musikskole og Jakob Nielsen, der fortæller musikalske historier ved hjælp af ord, billeder og et klaver. Søndag eftermiddag giver Royal Danish Brass, der har 30-års jubilæum i år, koncert på Horsens Kunstmuseum. Holmboe-prisen overrækkes ved en koncert i Klosterkirken fredag aften.
Oplysninger om festivalen, program, billetsalg m.m. på festivalens hjemmeside www.holmboe.horsens.dk
Verdens første Chat-opera
Plex Musikteater i København har tre forestillinger på programmet dette forår, Kald! Et maskeret ritual, 1:1 – Verdens første chat-opera og Herr Schreber, en vrangforestilling. 1:1 er skabt af Figura Ensemble, der har ladet sig inspirere af internettets mange mødesteder som fx web-logs og chat rooms til en forestilling, der bevæger sig fra nettets overfladiske rum til menneskets dybeste indre. De medvirkende er Helene Gjerris, Anna Klett, Jesper Egelund og Frans Hansen. Karsten Fundal komponerer musikken, og forestillingen instrueres af Anna Novovic. Forestillingen spiller i perioden 24. marts - 1. april.
Plex har også en række koncerter på programmet, deriblandt to aftener med tysk eksperimenterende electronica og interaktiv elektroakustisk musik 6. og 7. marts. Koncerterne præsenteres som audio-visuelle forestillinger og som møder mellem de to genrer repræsenteret ved den Berlin-baserede electronica-kunstner Frank Bretschneider og komponisten Ejnar Kanding. Musikken visualiseres af Anders Elberling og fremføres af Contemporanea.
De to aftener vil have forskelligt indhold bestående af endnu ikke udgivet musik af Bretschneider, 3 tutti og 3 soloværker af Kanding samt 3 forskellige fælles projekter skabt af Bretschneider, Kanding, Elberling og Contemporanea i interaktivt samspil.
For yderligere oplysninger om 1:1, de to koncerter og resten af forårets program på PLEX se www.plex-musikteater.dk
Spor Festival 2007
Årets Spor Festival finder sted 10.-13. maj med electronica, lydkunst og ny kompositionsmusik i Ridehuset i Århus. Festivalen har i år titlen Composing What? og sætter bl.a. fokus på den udøvende komponist. Flere oplysninger på www.spor-festival.dk
Spot 07
En lille måned senere, i dagene 1. og 2. juni, løber endnu en festival af stablen i Århus. Spot-festivalen er en festival med danske up coming bands fra den rytmiske scene, men i år etablerer SNYK i samarbejde med ROSA en Wundergrund-scene, hvor konceptet for efterårets vellykkede ny musik-festival genopstår. Følg med i udvælgelsen af ensembler på www.spotfestival.dk eller www.wundergrund.dk
Debuterende komponister
Der er ikke kun mulighed for at høre up coming bands dette forår, men også for at høre up coming komponister, idet to kompositionsstuderende ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium debuterer dette forår: 22. februar – Nicklas Schmidt, Rundetårn kl. 20. www.nicklas-schmidt.com. 26. april – Gordon Williamson, Marmorkirken kl. 20. Medvirkende Ars Nova.
Hold desuden øje med forårets program hos landets forskellige orkestre, musikforeninger, kunstmuseer etc. God fornøjelse!