Spil Dansk Dag

Af
| DMT Årgang 81 (2007) nr. 06 - side 217-217

Artiklen er indscannet fra det trykte magasin; der tages forbehold for fejl

  • Annonce

    Annoncér hos Seismograf

Torsdag den 25.10. 2007 er det for syvende år i træk Spil Dansk Dag. Dagen, hvor det ganske land vil genlyde af dansk musik og sang i alle afskygninger. Spil Dansk Dagen opstod i 2001 initieret af KODA og har til formål at sætte fokus på dansk musik. Alle institutioner, organisationer og koncertarrangører kan tilmelde et arrangement til dagen, og sidste år var der over 900 forskellige koncert- og fællessangsarrangementer rundt omkring i landet. Hvert år bliver der desuden udskrevet en konkurrence om at skrive “Årets danske sang" eller “Årets børnesang". I 2007 er der sat et tema for “Årets danske sang", idet deltagere i konkurrencen opfordres til at komme med et bud på en ny fædrelandssang.

»Fædrelandssangen er en stærk del af den danske sangskat«, fortæller projektleder Marlene Ottosen om baggrunden for årets sangskrivertema. »Vi tror stadig, at genren har noget at sige folk, og vi håber at se en fornyelse af den. Det er til stadighed vigtigt at stille spørgsmål til, hvad danskhed og national identitet er, og det er oplagt at bruge dansk musik og sang positivt til dette.«

Også i år vil man kunne tilmelde sig "Fællessangen", hvor DR inviterer alle til på et bestemt tidspunkt i løbet af dagen at synge med på en række danske sange, der transmitteres i radioen. Sidste år deltog over 500.000 danskere i denne begivenhed.

En musikalsk stafet

Mange af arrangementerne under Spil Dansk Dagen er tilrettelagt for og med børn og unge. Som et af disse står Hvidovre Musikskole for tredje år i træk for en Stafetkoncert på Statens Museum for Kunst. Projektet går ud på at inddrage og præsentere børn for nye musikgenrer, og koncerten på Spil Dansk Dagen er kulminationen på et tæt samarbejde mellem professionelle komponister, forfattere og musikere og en stor gruppe folkeskoleelever og deres lærere.

Det startede i 2005 med “Jazz i børnehøjde", hvor børn opførte dyrefabler med tekst af Gerz Feigenberg og musik af Franz Bak, der spillede til fablerne sammen med Marilyn Mazur, Klaus Hovmann og Hans Ulrik. Koncerten rejste videre til Odense og Vejle.

I 2006 gjaldt det ny musik, og her deltog folkeskoler fra Hvidovre, København, Rødovre og Ishøj i en opførelse af Østen Michael Ores værk Boomerang, der vandt 1. prisen i Biennalen for ny musik på musikskoler i Radiohuset året før. Derudover opførte elever fra Hvidovre Musikskole et værk af Kuno Kjærbye Kristensen skrevet til lejligheden.

I 2007 er overskriften “Det er klassisk, og det er for børn". Igen i år deltager en række folkeskoler fra København og omegn, og eleverne skal opføre nogle sange af Anders Koppel, komponeret til dagen. Teksterne er af Ulla Koppel, og de tager udgangspunkt i børns univers. Det er endnu ikke besluttet, hvilke musikere der skal spille til, men koncerten skal ligesom de foregående år efterfølgende rejse rundt i landet.

»Det har været en stor succes de andre år«, fortæller Holger Steinrud, leder af Hvidovre Musikskole, »og børnene har syntes, at det har været spændende og sjovt at være med. Fordomme omkring, at børn ikke kan lide eller forstå ny musik, ligger i høj grad hos de voksne, der er langt mere bekymrede for, om børnene kan lide det, end børnene selv. Børn er meget åbne, og Stafetkoncerten er med til at gøre dem opmærksomme på, at der findes anden musik, end den de ellers hører.«

Det er planen at fortsætte konceptet de kommende år fx med udgangspunkt i folkemusik eller ved at skabe et rock-oratorium.

Følg med i programmet for Spil Dansk Dagen på www.spildansk.dk, hvor du også kan tilmelde et arrangement, melde din institution, skole eller arbejdsplads til “fællessangen" eller læse om rammerne for årets sangskriverkonkurrencer.