Musikdramatisk forår med mere
Det er efterhånden blevet et fast indlæg i sæsonens første nummer at bringe en oversigt over – i dette tilfælde – forårets festivaler og store ny musik-begivenheder. Foråret er ikke rigtig festivaltid på disse breddegrader, men ikke desto mindre er der rig mulighed for at høre, se og prøve kræfter med ny musik. Både for børn og voksne.
Koncerter og musikdramatik i Literaturhaus
Literaturhaus i den gamle kirke i Møllegade er blevet en fast del af kulturscenen i København, med mange forskellige arrangementer hver måned, deriblandt koncerter, musikdramatik, stand-up opera og Classy Mondays.
Den 19. og 20. februar kl. 20 opfører Figura Ensemble således mini-dramaet Galgenlieder, der tager udgangspunkt i den tyske fin-de-siècle digter Christian Morgensterns digtsamling af samme navn fra 1905. Både Sofia Gubajdulina og Anders Brødsgaard har sat digtene i musik, og ved denne koncert blander Figura Ensemble med Helene Gjerris kortene og spiller de to komponister ud mod hinanden.
Dagen efter, den 21. februar kl.17. 30, spiller Storstrøms Kammerensemble Olivier Messians værk Kvartet til tidens ende i anledning af 100-året for komponistens fødsel. Værket blev skrevet i 1940, mens Messian sad i koncentrationslejr. Han skrev for den besætning, han havde ved hånden; klarinet, violin, cello og klaver, og det blev uropført i lejren i januar 1941. Jørgen I. Jensen introducerer koncerten, og skuespiller Nis Bank-Mikkelsen læser bibel-citater op mellem satserne. Messiaen har selv indsat skriftsteder fra Johannes’ Åbenbaring i noderne, men Jørgen I. Jensen har udvalgt alternative skriftsteder til at komplementere musikken.
Søndag den 24. februar kl. 16 og mandag den 25. februar kl. 20 kan man opleve en uropførelse af Jexper Holmens mini-opera Berenice. Berenice er titlen på en novelle fra 1835 af Edgar Allan Poe, og operaen er skabt over novellen. Forestillingen forholder sig til det faktum, at fortælleren er så upålidelig og utroværdig, at det ikke er til at sige, hvad der egentlig foregår. Han modsiger sig selv i ét væk, påstår at lide af en mærkelig psykisk sygdom, får blackouts og snakker udenom i det uendelige. Musikken dykker ned i denne ustabile, uvisse tilstand, dramatiserer den og fortaber sig i den. De medvirkende er Signe Asmussen, sopran, Frederik Munk Larsen, guitar, Henrik Larsen, slagtøj, og Jens Hørsving, elektronik.
Den 3. marts afholder Classy Mondays deres femte koncert, der denne aften præsenterer Rune Sørensen, violin, Andreas Borregaard, accordeon og Modern Tango Quintet. Efter koncerten er der klassisk dj’ing ved Stephan Bomberg, Henrik Marstal og David Nikolic, vj. www.classymondays.com
Den 20. april kl. 16 kan man høre koncerten The Supper at Elsinore, der også er titlen på et af de værker, der er på programmet denne eftermiddag. Koncerten byder på musik af Niels Marthinsen, Morten Ladehoff, Kai Aune, Michael Nyvang, Anders Hillborg og Gavin Bryers.
Den 5. Juni kl. 21 afholder Kontur en koncertaften med musik af blandt andre Martin Stig Andersen, Jonas Olesen, Rune Søchting, Joakim Frøystein, Morten Riis og Jakob Weigand Goetz. Der er fri entré. www.kontur.dk
Læs mere om Literaturhaus’ forskellige arrangementer, tid og billetpris på www.literaturhaus.dk
Diamanten
Diamanten i København har ligeledes en lang række eftermiddags- og aftenkoncerter på programmet dette forår, deriblandt en Symfonikoncert med fugletema den 14. marts med Det Kgl. Danske Musikkonservatoriums orkester, der bl.a. spiller Cantus Arcticus af Rautavaara og Olivier Messians Oiseaux Exotiques. Dagen efter debuterer violinisten Monica Malmqvist med et koncertprogram, der bl.a. rummer Schnittkes Concerto Grosso og Ysaÿes Violinsonate nr. 4, og den 31. marts portrætterer DR Vokalensemblet Drømmeren Rued Langgaard ved en koncert, der præsenteres af Esben Tange og med causeri om Den vilde Langgaard ved Jørgen I. Jensen.
Se annonce andetsteds i bladet og læs mere om forårets koncert i Diamanten på www.kb.dk
Holmboe i Horsens
Den 7.-9. marts er der endnu en gang Holmboe i Horsens – en festival til ære for bysbarnet Vagn Holmboe – der ud over koncerter også rummer en korkonkurrence på festivalens sidste dag. Årets finalister er Sct. Peders Kammerkor, Akademisk Kor Århus, kammerkoret CAMERATA og Copenhagen Oratorio Choir. Men inden da er der koncerter rundt omkring i byen blandt andet i det tidligere Horsens Statsfængsel, hvor man fredag bl.a. kan opleve et nytænkende formidlingsværk om Holmboe med Thomas Stensbjerg, studerende ved tonespace-uddannelsen på Vestjysk Musikkonservatorium, og en kvintet fra Esbjerg Ensemble, lørdag kan man høre Lars Hannibal og Michala Petri samt en fængselsopera med mandskoret Vox Aros, og søndag kan man høre Messians Kvartet til tidens ende.
På Horsens Ny Teater er der bl.a. koncert med DR UngdomsEnsemblet fredag, Jalina Trio lørdag og Pulterkammeropera søndag formiddag. Der er desuden koncerter i Sønderbro Kirke, Klosterkirken og på Horsens Kunstmuseum. Festivalen er arrangeret af Horsens kommune i samarbejde med byens kulturliv. Billetter til koncerterne købes ved indgangen til koncertstedet.
Yderligere info på www.holmboehorsens.dk
Massemord i Pressen
Der er også musikdramatik på programmet, når Athelas Sinfonietta Copenhagen og OperaNord fire aftener i marts præsenterer kammeroperaen Heart in a Plastic Bag af Jovanka Trbojevic. Værket er baseret på den sande historie om en ung kvinde, der ofrer alt for sin kærlighed til en mand, som hun ved, er massemorder. Heart in a Plastic Bag er rå og anderledes musikdramatik, præsenteret af internationale kunstnerprofiler.
Dirigent: Hannu Lintu (FIN); Instruktør og videokunstner: Kjetil Skøien (N); Scenograf: Eilev Skinnarmoe (N). Tid: 12., 13. og 14. marts kl. 22.00, 15. marts kl. 21.00. Sted: Pressen, Rådhuspladsen 37, København. Billetsalg: www.taiteatret.dk og www.billetnet.dk.
Læs mere om forestillingen på www.athelas.dk
Opera for store og små
Både i Århus og i København er der premiere på nye operaer for børn. Birger Bovin og Birgitte Holt Nielsen står for koncept og idé til den interaktive miniopera Volapyk på Den Jyske Opera, og Pierre Dørge har skrevet musikken.
Volapyk handler om en glad, dygtig og sød pige på 5 år, der forstår meget og taler fint. Hun er især god til at synge og danse, og hendes forældre er meget stolte af hende. Men en dag får pigen at vide, at hun skal være storesøster, og pludselig bliver alting helt anderledes end før. Pigen holder op med at tale og skaber i stedet et nyt sprog, som kun hun taler og forstår. Det er et sprog, der kan skabe billeder, farver og musik, et sprog som kan forklare alt det, hun ikke kan sige til sin far og mor.
Aldersgruppe: Fra 4 år. Varighed: Ca. 40 min. Tid og sted: Musikhuset Aarhus, Filurens Sal. Torsdag den 13. marts kl. 10.30. Fredag den 14. marts kl. 10.30 og 16.30. Lørdag den 15. marts kl. 12.00. Mandag den 17. marts kl. 12.00. Tirsdag den 18. marts kl. 12.00. Landsturné: 19. marts - 20. april.
Info om billetsalg, turnéplan m.m. på www.jyske-opera.dk
På Det Kgl. Teaters gamle scene er der den 29. marts premiere på en opera over Astrid Lindgrens elskede historie om Brødrene Løvehjerte. Operaen er blevet til i et samarbejde mellem filmkomponisten Joachim Holbek og dramatikeren Peter Asmussen. Katrine Wiedemann har iscenesat forestillingen, der spiller frem til og med den 7. Juni. Aldersgruppe: Fra 7 år. Brødrene Løvehjerte synges på dansk med danske overtekster. www.kglteater.dk
The Fall of the House of Usher
I april er der danmarkspremiere på Philip Glass’ minimalistiske opera The Fall of the House of Usher, der sættes op af Den Fynske Opera. Scenografien bliver skabt af Jens Klastrup, og forestillingen instrueres af Daniel Bohr. Operaen bygger på Edgar Allan Poes gyser-novelle af samme navn, og der er i den grad lagt op til gys og gru, hvis man lader sig føre ind i huset Usher. Her er det hverken tid eller sted, der fastlægger virkeligheden, men uvejr og tomhed, tavshed og hviskende stemmer, uendeligt rum og uvished. Glass skrev operaen i 1987, og den havde premiere på American Repertory Theatre i 1988. Tid og sted: Teaterhuset, Odense den 12.-26. april.
Yderligere info på www.denfynskeopera.dk
NUT
Nordjyllands Unge Tonekunstnere byder på fire koncerter dette forår, hvoraf den første koncert allerede har fundet sted. Men i den kommende tid kan man høre musik af Anders Nordentoft, Ib Nørholm og Reinhard Süss, når Trio Passage giver koncert den 15. marts, af Morten Ladehoff, Karen Tanaka, Kai Aune, Ivan Olsen og Niels Marthinsen ved en koncert med Jutlandia Saxofonkvartet den 8. april, og af Per Nørgård, Bent Sørensen, Poul Ruders og Beethoven når Krogerkvartetten gæster foreningen den 28. april.
Se annonce andetsteds i bladet og læs mere om koncerterne på www.n-u-t.dk
Ensemble Midtvest
Ensemble Midtvest, der til daglig har base i Herning, var for nylig i København, hvor de gav to anderledes fastelavnskoncerter med musik og oplæsning ved skuespilleren Vigga Bro. I de kommende måneder giver de primært koncerter på den vestjyske hjemegn, men de kommer atter til København den 29. marts, hvor de i samarbejde med DiamantEnsemblet spiller live til den tyske ekspressionistiske stumfilmcollage Berlin. Storbyens symfoni fra 1927, der vises i Dronningesalen som en del af Natfilmfestivalen.
Ensemblet har inddelt sæsonens program i en række temaer. Ud over koncertprojekter som Wienermusik, Kor- og kammerorkesterprojekt og 1-2-3-4-5-6 blæsere byder ensemblet på tre portrætkoncerter; den første portrætterer klarinettisten Svante Wik, der bl.a. spiller Messiaen, den næste violinisten Emily Fowler ved en koncert med overskriften Det 20. Århundrede: ekspressivt, lyrisk, muntert, og den tredje og sidste portrætterer komponisten Peter Bruun. De tre kunstnere præsenterer hver især deres koncert.
Se annonce andetsteds i bladet og læs mere om Ensemble Midtvest og forårets projekter på www.emv.dk
SPOR 2008 – A 24 Hour Experiment
I starten af maj er der traditionen tro SPOR Festival i Århus. SPOR 2008 er en 24 timers begivenhed med maraton-koncerter, lydinstallationer, filmfremvisning, workshop, bespisning og overnatning. Festivalen starter fredag den 9. maj kl. 16.00 og slutter præcis 24 timer efter – lørdag den 10. maj kl. 16.00. Alle arrangementer finder sted i det nye Musikhus i Århus, hvor hver deltagende kunstner får et rum stillet til rådighed, som vedkommende råder over i 24 timer. Festivalen kurateres af en lang række inviterede kunstnere og ensembler fra ind- og udland i tæt dialog med de nye festivalledere Anna Berit Asp Christensen og Anne Marqvardsen.
SPOR 2008s tematiske omdrejningspunkt er tid. Publikum og deltagende kunstnere får mulighed for at udforske et 24 timers musikalsk forløb, hvor fornemmelse og erfaring af tid sættes i spil. Man vil kunne opleve værker, der repeteres, og musikalske processer som strækkes over tid – 24 timer! De præsenterede værker og performances foregår simultant, og publikum får mulighed for at skabe deres egen festivalrute.
Læs mere om SPOR 2008 på www.spor-festival.dk.
Sonnings Musikpris
14 dage senere, den 22. maj, uddeles den prestigefyldte Léonie Sonnings Musikpris, der i år går til den estiske komponist Arvo Pärt. Prisen på 600.000 kr. overrækkes ved en koncert i Radiohusets Koncertsal med DR Radiosymfoniorkestret og DR Vokalensemblet ledet af dirigenten Tõnu Kaljuste. Ved koncerten opføres foruden musik af J.S. Bach og Britten, nyere værker af Arvo Pärt: L’Abbé Agathon for cello-oktet og sopran (2004) og det store In principio for kor og orkester (2003). “These Words ...” er titlen på et nyt værk for strygeorkester og slagtøj, som Pärt har skrevet til anledningen. Det 15 minutter lange værk uropføres ved Sonningpriskoncerten.
Yderligere info om koncerten, billetsalg etc. På www.dr.dk/rso
I anledning af, at Arvo Pärt får Léonie Sonnings Musikpris 2008, opfører Ars Nova Copenhagen og Athelas Sinfonietta Copenhagen en koncert i Garnisons Kirke, København, den 20. maj kl. 20. Programmet består udelukkende af musik af Pärt, og man kan bl.a. høre Miserere for soli, kor, ensemble og orgel (1989) og Spiegel im Spiegel for klarinet og klaver (1978).
Men inden da, nemlig den 28. marts kl. 20 i Garnisons Kirke, København, er der mulighed for at høre mere ny estisk musik, når Ars Nova Copenhagen opfører kirkelige værker af komponisten Toivo Tulev. Han har netop opholdt sig i Danmark i en længere periode for at arbejde med ensemblet. På programmet er også Opstandelseshistorien af Heinrich Schütz, og foruden Ars Nova Copenhagen medvirker det tyske gambeensemble Sirius Viols samt et dansk/svensk tromboneensemble.
Læs mere om Ars Nova Copenhagens koncerter i foråret på www.arsnova.dk. Se endvidere www.athelas.dk for info om koncerter i anledning af overrækkelsen af Léonie Sonnings Musikpris.
Labyrint
Sidst på måneden præsenterer Athelas Sinfonietta Copenhagen og Dansk Danseteater projektet Labyrint i K2. Labyrint er både en kunstudstilling, en danseforestilling med mange former for dans, koncerter med ny og eksperimenterende musik og meget mere. K2’s 800 kvadratmeter rå hal og publikumsfoyer omdannes til én stor, sammenhængende labyrint, der fyldes med dans, live musik og videoinstallationer. Musikken er af blandt andre David Lang, Arvo Pärt, Steve Reich, J.S. Bach, Mathias Friis-Hansen, Per Nørgård, Poul Ruders, Arne Nordheim og Julia Wolfe. Hvad drømmer de om i Kina?
Tid: Labyrint spiller den 21. - 24. maj & 28. - 31. maj. Indluk kl. 18, 19, 20, og 21. Sted: Kaleidoskop K2, Øster Fælled Torv 37, 2100 København Ø. Billetsalg: www.taiteatret.dk, Kaleidoskops billetkontor: tlf. 70265302 og www.billetnet.dk. Yderligere info www.athelas.dk og www.kaleidoskop.dk
Hvad drømmer de om i Kina?
Landet i midten nyder stor bevågenhed fra andre dele af verden i disse år dels på grund af landets eksplosive økonomiske vækst, og dels fordi kineserne skal være værter ved OL i 2009. Med denne bevågenhed følger også interessen for landets kultur, som bl.a. kom til udtryk i Louisianas store udstilling om Kina i 2007, et af temaerne på festivalen Sound Around 07, og flere ensemblers turneer og samarbejdsprojekter i Kina gennem de senere år.
En af forårets forestillinger på PLEX Musikteater er den samfundssatiriske performance Det kinesiske spøgelse, der tager afsæt i vores gensidige fordomme om hinanden i nord og øst. Hvad drømmer de om i Kina? Hvad drømmer vi om i Danmark, når vi forestiller os disse drømme? Gamle kinesiske eventyr, oplevet på dansk, møder den kinesiske hverdag og kinesernes syn på Vesten. Forestillingen er instrueret af Helene Kvint, og musikken er komponeret af Li Ying Wu. Det kinesiske spøgelse spiller i perioden den 16. april - 3. maj, onsdag - fredag kl. 20, lørdag kl. 17 og søndag kl. 15.
www.plex-musikteater.dk
Studio41
Den sidste fredag i hver måned kl.14.30-17 er der åbent hus med Steinway og kaffe i den gamle købmandsbutik på Vesterbro. Her afholder pianisten Deborah Wood workshops med udgangspunkt i den kreative fortolkning af det 20. og 21. århundredes nøgleværker for klaver. Disse workshops er ikke forbeholdt pianister, men er også åbne for andre med interesse for emnet. De er ikke tilrettelagt som et samlet forløb, og man kan således godt springe til og fra. Der er gratis adgang.
Læs mere om Studio41 og Deborah Wood på www.studio41.dk
Ovenstående er et udvalg af forårets tilbud – tjek i øvrigt hvad der sker under Sangens år www.sangensaar.dk, på de forskellige ensembler og koncertforeningers hjemmesider eller brug SNYKs koncertkalender lytnyt.
God fornøjelse!