Louise Alenius og Vertigos lyd- og lysinstallation »The Wave« er tilbage i København. © Henrik Larsen

Seis-guiden: Topmøde for slagtøj, svævende debut og øjenvipper

Eksperimenterne står i kø de kommende uger. På Det Kongelige Danske Musikkonservatorium er der festival for alverdens slagtøj, islandske Bára Gísladóttir debuterer som komponist med ét langt værk, og Kirstine Lindemann veksler mellem musik for blokfløjte, håndflader og øjenvipper i en kort turné til Møn, Odense og København.

12
16

Topmøde. Slagtøjsfanatikere går en håndfuld mættede dage i møde. Det Kongelige Danske Musikkonservatorium præsenterer instrumenter, musik og udøvere fra hele verden ved den ambitiøst anlagte festival Percussion Pulse. Ud over en række workshops og foredrag kan man se frem til værker af etablerede navne som Iannis Xenakis og Philip Glass såvel som komponister langt fra den vestlige kanon i vidt forskellige konstellationer. (DKDM og Skt. Markus Kirke, Kbh.)

1
31

80 meter. »Det er meget tørt at sidde og skrive noder,« fortalte Louise Alenius for nylig til Seismograf. Men det er godt, at hun alligevel gør det. Aktuelt arbejder komponisten på en opera, der blandt andet bygger videre på tidligere undersøgelser af kropslig intimitet. Få en forsmag i den store, udendørs lyd- og lysinstallation The Wave (2017), skabt sammen med kunstnergruppen Vertigo, hvor lydsiden præges af fem stemmer, der skriger på luft. (Ofelia Plads, Kbh.)

19

Svævende. Den islandske apokalyptiker Bára Gísladóttir tager afsked med Det Kongelige Danske Musikkonservatorium med en debutkoncert, hvor hendes nye værk Víddir, særligt komponeret til akustikken i Grundtvigs Kirke, er eneste punkt på programmet. Gísladóttir, der allerede har en lang værkrække bag sig, optræder selv på kontrabas ved koncerten, hvor hun får selskab af noget så usædvanligt som et fløjteensemble, elbas og trioen Neko 3. (Grundtvigs Kirke, Kbh.)

24
1

Blinkblink. Kroppen er i centrum, når blokfløjtenist, performer og komponist Kirstine Lindemann afslutter sine studier ved Syddansk Musikkonservatorium i Odense med en koncertturné, hvor øjenvipper og håndflader spiller en lige så stor rolle som hovedinstrumentet. Lindemann, der også har studeret på mimeskole i Berlin og teaterskole i Malmø, får på scenen selskab af komponist/performer-kollegaen Yiran Zhao og percussionisten Irene Bianco; sammen opfører de iscenesatte værker af blandt andre Lindemann selv og hollandske Jesse Broekman. (Møn, Odense, Kbh.)

27

Realtid. Saxofonist og komponist Lotte Anker bedriver for øjeblikket kunstnerisk forskning i noget så mundret som »tekstur og formdannelse i komposition for større ensemble af improvisatorer«. I den forbindelse præsenterer Rytmisk Musikkonservatorium en samtale med de tyske kolleger Andrea Neumann og Burkhard Beins, der skal kaste lys over den særlige berlinske scene for eksperimenterende improvisation, der i 1990’erne blev døbt Echtzeitmusik – en realtidsmusik. Senere på aftenen optræder trioen sammen i Koncertkirken som en del af Vinterjazz-festivalen. (RMC, Kbh.)

24

Europahjørner. Et nyt navn på komponistscenen ser dagens lys, når kvartetten Ensemble Transduct afholder sin første koncert. Saxofon, cello, basun og slagtøj varetages af spansk-, norsk-, dansk- og finskfødte Oriol Pares, Oda Mathilde, Christian Tscherning Larsen og Kalle Hakosalo, der opfører værker, nogle af dem helt nye, af Jeppe Ernst, Marta Śniady, Joan Jordi Oliver, Jens Peter Møller og Tscherning Larsen selv. (Literaturhaus, Kbh.)

24

Videredigtning. Det er ikke sjældent, heller ikke i dag, at komponister får til opgave at skrive ny musik, der enten bygger videre på eller i anden forstand forholder sig til værker fra det vestlige kernerepertoire. Men hvordan gør man nu egentlig dét, uden at man ender med at komponere ren pastiche? Komponistlaboratoriet Frankenstein’s Lab spørger Lil Lacy, Bo Andersen og Hanne Tofte Jespersen, hvordan de har arbejdet med aktuelle bestillinger på Bach-relaterede violinværker, som opføres af Kuno Kjærbye. (Koncertkirken, Kbh.)

26
27

Fusion. Aarhusianske Njyd og københavnske Neko 3 slår kvartetkræfterne sammen og opfører en håndfuld nyere værker af Bára Gísladóttir, Elena Rykova, Mads Emil Dreyer, James Black og David Bird ved Vinterjazz-koncerter i København og Aarhus. De to unge ensembler kombinerer slagtøj, klaver, fløjte, saxofon og guitar med elektronik og video i de fem værker, hvor Dreyers Vessel (2019) er en uropførelse. (Aarhus, Kbh.)

  • Annonce

    Man skal høre meget