Musik og musikliv

Af
| DMT Årgang 10 (1935) nr. 09 - side 236-236

Artiklen er indscannet fra det trykte magasin; der tages forbehold for fejl

  • Annonce

    What sounds do – call
  • Annonce

    Annoncér hos Seismograf

MUSIK OG MUSIKLIVved Jürgen Balzer

/1 Albert Roussels sidste symfoni (no. 4, a-dur, op. 53), komponeret efteråret 19,34, fik sin uropførelse den 19. oktober i Paris ved en Pasdeloup-koncert dirigeret af Albert Wolff, til hvem værket er dediceret. Kritiken var strålende og publikum modtog symfonien med stærkt bifald. Den er i form og indhold meget lig den tredje, der fik sin danske førsteopførelse 1 radioen den 14. ds.

1/ Ved samme koncert opførtes et nyt stykke af Honegger, betitlet, »Radiopanoramique«, skrevet til Radio-Genéves 10-års fødselsdag i marts d. a. Komponisten har bemærket, at mange radiolyttere lider af den sygdom at skulle gennemgå hele skalaen hver aften uden at kunne høre et stykke til ende. Han har derfor villet spare dem for ulejligheden med at dreje på knapperne ved i dette stykke at sammenfatte alle genrer: symfonisk stykke, jazz, koral, exotisk musik, klaverkoncert, operaarie, kabaretsang og orgelmusik følger efter hinanden, alt med samme idiotiske text, der indeholder alle de gloser, som følsomme hjerter plejer at røres af. Besætningen er: kammerorkester, orgel, klaver og kor.

11 Szymanowskis nye violinkoncert fik sin førsteopførelse ved en Colonnekoncert i Paris den 10. november. Solist var Zino Francescatti.

// Honegger er blevet en eftertragtet komponist af filmsmusik. I øjeblikket går der to successer i Paris med musik af Honegger: »L'équipage« og »Crime et chatiment«.

/1 Arnold Bax' 6. symfoni vil få sin første opførelse under Hamilton Hartys ledelse ved Royal Philharmonie Societys koncert den 21. (is.

/1 George Gershivin har fuldendt en opera, »Porgy«, komponeret for negersangere.

/1 Alban Bergs »Lulu« vil få sin uropførelse på Deutsches Theater i Prag.

11 Jaromir 117einberger har komponei-et en opera med titlen »Wallenstein«.

/1 Kaminski har fuldendt en komposition betitlet »Dorische Musik«.

/1 Hindemiths »Mathis der INIaler« vil få sin uropførelse på Zilricher Stadttheater.

/1 Egon Wellesz fylder 50 og arbejder på en klaverkoncert.

11 Alexander Tansman har skrevet

musik til en ballet efter en libretto af Alexandre Arnoux.

fi Kurt Atterberg~-, »Svensk rhapsodi« ei- udkommet på Universal-Edition.

// To nye »Don Juan«-operaer af Joan Manén og Eugen Goosens.

1/ Gabriel Pierné har af sin ballet »Images«, der blev opført første gang i juni på Pariser operaen, sammensat en suite for orkester med titlen »Viennolse«.

11 Charles Koechlin har fuldendt en komposition over André Gides »Voyage d'Urien«.

/1 Edmond Mare har komponeret et miinodrama over »Den lille pige med svovlstikkerne«.

// Opførelsen af ],Vladimir Vogels oratorium »Wagadu« nævnes som den betydeligste musikalske begivenhed på verdensudstillingen.

/1' 1 Prag afholdes i tiden 4.-9. april 1936 en international musikpædagogisk kongres. Den bliver delt i tre sektioner: I. internationalt samarbejde, 2. musikken i skolen, 3. musikkultur.

// Universal-Edition beretter: Efterspørgslen efter 4-hdg. udgaver er stærkt faldende, derimod forlanges urtext-udgaver mere og mere.

// Radio-Genéve bebuder en opførelse af samtlige orgelværker af Bach.

// Efter »Berliner i'ageblatt« havde (le berlinske jøders kulturbund organiseret to teaterforestillinger med ~lozarts »Cosi fan tutte« og Schillers »Kabale und Liebe« på programmet. Disse to forestillinger er blevet forbudt med (len begrundelse, at stykkernes sujet og personer er ariere og derfor ikke kan fremstilles af jøder. Konsekvensen må jo blive, at Shylock og Nathan der weise kun kan spilles af jøder; (let bliver nok svært at finde en neger til at danse morianens parti i »Pétrouslika« og en kineser til at synge kejserens parti i »Nattergalen«.

/1 Filmen »Nlaternité« med n-iusik af Ibert er blevet en stor succes i Paris.

/1 Arthur Hoereé giver i »Revue musicale«s augustnummer en begejstret anmeldelse af »Studentersangforeningens« koncert i Paris. Hoerée hæver »Chorale des universitaires danois« til skyerne og får os til at tænke på det gamle ord om profeten i hans fædreland.

Årgang 10/1935, nr. 09