Musik og musikliv

Af
| DMT Årgang 11 (1936) nr. 02 - side 56-57

Artiklen er indscannet fra det trykte magasin; der tages forbehold for fejl

  • Annonce

    Annoncér hos Seismograf
  • Annonce

    Modtag nyhedsbrev

MUSIK OG MUSIKLIV

DANSKE UDE OG HJEMME

11 Schiøler-tournéen. Den vellykkede tourné i sydrusland, Moskva, Helsingfors, Åbo, Stockholm via København, som Victor Schiøler foretog, er nu afsluttet med en koncert i Warszawa radio den 18. februar. Schiøler har overalt spillet Carl Nielsens Chaconne.

/1 1. L. Emborgs kammerkoncert op. 72 opførtes den 13. januar i Elberfeld og hans koncert for orgel med klaver og strygere op. 49 fremførtes af professor Ernst Boehe ved en symfonikoncert i Landau d. 19. januar. Det sidste værk vil også blive opført af den samme dirigent i Ludwigshofen og Kaiserslauten.

11 Riisager-opførelser. Den 16. februar uropførtes i Oslo radio »For sent«, tekst af Anders W. Holm, for sang med orkester og »Lille ouverture« for strygere. Samme dag spilledes i det nye koncerthus i Góteborg hans trompetkoncert og i marts opføres koncerten i Stockholms - koncerthus.

Aksel Agerby.

UDLANDET

11 Ved Pasdeloup-koncerten den 9. ds. opførtes en ny suite af Prokofjef: »Les nuits d'Egypte« op. 61. Det er en suite af musikken til stykket af samme navn, der fik sin uropførelse i januar 1935 på Kamerny-teatret i Moskva. - Prokofjef opføres meget i Paris i øjeblikket. Den 12. ds. opførte »Triton« strygekvartetten op. 50, og den 15. ds. spillede. Robert Soetens hans 2. violinkoncert som fransk førsteopførelse.

11 Af Paul-Octave Ferroud uropførtes strygekvartet i c-dur (»Triton« den 9.

ds.) og »Types« for orkester (Societé philharmonique den 15. ds.).

fi Concerts Colonne uropførte Edmond Marcs »L'océanide« for sang og orkester.

11 En hidtil uopført »Concerto di clavicembalo con orchestra e piu instrumenti« (c-dur) af Paisiello er blevet opført ved en Pasdeloup-koncert med Mlle. Corradina Mola ved cembaloet.

/1 Blandt »Triton«s første opførelser var den 29. januar en sonate for fløjte, klarinet og cembalo af Florent Schmitt og en cembalokoncert af Bohuslav Martinu.

/1 Orchestre romand har uropført »Serenade« for fløjte, klarinet og orkester af Conrad Beck og klaverkoncert af Frank Martin med Gieseking som solist.

/1 Ved Orchestre romands koncert den 19. ds. medvirkede Paul Hindemith. Programmet indeholdt blandt andet hans nye bratschkoncert »Der Schwanendreher« og symfonien »Mathis der Maler«.

11 B. B. C. uropførte Frank Bridges elegiske koncert.

/1 En symfoni i d-dur af Clementi, som for nylig blev fundet i Washingtons kongresbibliotek, er blevet opført i Rom under Alfredo Casalla.

11 Richard Strauss' sidste opera »Die schweigsame Frau« vil blive opført på La Scala.

11 Mozart-festspillene i Glyndebourne finder i år sted fra den 29. marts til den 5. juli under direktion af Fritz Busch og regie af Carl Ebert.

11 Ved Miinchner-festspillene, der i år finder sted fra den 2. juli til den 30. august, vil der bl. a. blive opført Mozarts »Figaro«, »Tryllefløjten«, »Gårtnerin aus Liebe«, »Don Juan«, »Titus«, »Cosi fan tutti«, »Idorneneo«, »Bortførelsen fra Seraillet«, Håndels »Xerxes« og Glucks »Alceste«.

/1 Fra 3. til 15. april vil der i Baden Baden blive opført moderne kammermusik.

fi Det er nu forbudt ikke-ariere at overvære festspillene i Bayreuth med (len begrundelse, at de gamle legender, som har inspireret Wagner, kun kan interessere folk af arisk oprindelse.

/1 1 Stuttgart har man opført et forglemt stykke af Wagner: »Kinder-Katechismus«, komponeret 1873 til Cosima Wagners. 36-års fødselsdag.

/1 League of Composers har opført Alban Berus »Der Wein«.

11 Corradina Mola har fundet nogle nye sonater af Pergolese.

/1 Dr. Max Unger har opdaget flere nye Beethoven-manuskripter i Schweiz, heriblandt to kadencer til g-dur koncerten.

11 Leopold Stokowski, Philadelfia orkesterets chef gennem 23 år, har taget afsked med orkesteret for helt at hellige- sig studier over lydtekniske problemer. Hans efterfølger bliver Eugéne Ormandy, ungarer af fødsel, 36 år gl., i øjeblikket 'chef for Minneapolis symfoniorkesteret.

11 Geoffreg Toye har indgivet sin afskedsbegæring som chef for Covent Garden.

11 Horowitz har på grund af sygdom måttet afbryde sin turné.

11 Amsterdamer Concertgebouw har et underskud på 15000 fl. for sæsonen 1934-35.

Ji Irgen Balzer.

Årgang 11/1936, nr. 02