Mekanisk musik

Af
| DMT Årgang 15 (1940) nr. 05 - side 108-108

Artiklen er indscannet fra det trykte magasin; der tages forbehold for fejl

  • Annonce

    Piano Days Copenhagen
  • Annonce

    Annoncér hos Seismograf

MEKANISK MUSIK

// Mozart: Eine kleine Nachtmusik (Tel. E 1669-70, å 6,50 kr.)

De, som hørte Kleibers koncert i fjor med det kgl. kapel, vil sikkert kunne huske hans fortræffelige fremførelse af Mozarts »Eine kleine Nachtmusik«, og de vil uden tvivl være interesseret i denne optagelse, som han her har præsteret med Berlinerfilharmonikerne.

Kleiber er den fødte Mozart-dirigent, det charmerende ved ham er denne blanding af gnistrende intelligens og inderlig følsomhed. Hans »Eine kleine Nachtniusik« er en sand mesterpræstation, hør blot de første par takter af sidste sats eller hans gengivelse af romance-satsen, hvor han tager sig friheder og uden videre skifter tempo, men gør det saa selvfølgeligt og fuldstændig overbevisende.

I teknisk henseende er optagelsen tilf redsstillende.

1/ Chopin: 28 mazurkaer (H. NI. V. DB 3802--08, å 6,50 kr.)

Første halvdel af en komplet serie af Chopins mazurkaer indspillet af Arthur Rubenstein er nu kommet i handlen herhjemme; for øjeblikket foreligger samlingerne op. 6, 7, 17, 24 o,,, 30 komplet, desuden op. 33,1, op. 41,.» og 4, ol). 67,.»,3 og 4, og ol). 68,,,,, altså ialt 28 af de 52 mazurkaer. Optagelserne er i enhver henseende fortræffelige; Rubinsteins spil er fuldendt, lian formår, med et sjældent levende og rytmisk pointeret foredrag, at gribe netop det karakteristiske ved disse danse,

livadenten det gælder det ægte slaviskfolkelige islæt, bondedansen og musetterytnierne, eller de stærkt stiliserede mazurkaer med deres raffinerede og helt impressionistiske udtryk. Dertil kommer at ind SDilningerne også i tek

nisk henseende er beundringsværdige -- klaverklangen gengives usædvanligt ægte og naturligt. I grunden fortjente alle 28 numre at blive gennemgået enkeltvis, samlingen er i den grad fortræffeligt studiemateriale for enhver pianist; her skal imidlertid blot enkelte fremhæves: de altfor sjældent spillede mazurkaer op. 17,3 Og 4, Rubinsteins mesterlige gengivelse af des-dur mazurkaen op. 30 og den lille lienrivende mazurka i f-dur ol). 68,3. Det synes at fremgå af indspilningerne, at Rubinstein benytter Chopin-eleven Karl Mikulis udgave, som er trykt hos Kistner og Siegel.

// Richard Strauss: Tod und Verkldrung (Pol. 67516-18, å 6,50 kr.)

En god og anbefalelsesværdig indspilning med Berlinerfilliarmonikerne og den italienske dirigent Victor de Sabata. Det for grammofonoptagelse så prekære indledningsparti domineres måske lidt rigeligt af målestøj, men til gengæld er de dynamiske nuancer i usædvanlig grad kommet til deres i-et, der er virkelig kontrast mellem de forskellige styrkegrader. Sabatas fremførels-e er præget af fantasi og klangsans.

Jørgen Jersild.