Svar på kritik

Af
| DMT Årgang 68 (1993-1994) nr. 04 - side 143-143

Artiklen er indscannet fra det trykte magasin; der tages forbehold for fejl

  • Annonce

    Man skal høre meget

I sin ellers positive omtale af Dansk Komponist Forenings bidrag til årets MXP-cd'er (DMT nr. 3, nov. 92/93) undrer Hans Mathiasen sig over, at det engelske ensemble Capricorn er blevet valgt til opgaven på bekostning af »de mange danske kammerensembler«.

Sagen er den enkle, at Capricorn for et par år siden på eget initiativ tog cd'ens danske værker på sit løbende repertoire. Derfor blev ensemblet engageret til to koncerter på komponistforeningens biennale i 1992. Den oprindelige idé var at optage en live-cd til MXP fra disse koncerter, men af kunstneriske og praktiske grunde blev det nødvendigt efterfølgende at studieproducere cd'en i London.

At et normsættende internationalt ensemble som Capricorn betragter danske værker som uomgængeligt standardrepertoire, er for komponistforeningen og MXP et helt tilstrækkeligt grundlag for interesse og økonomisk engagement.

Komponistforeningens 94-bidrag til MXP-pakken bliver en cd med Athelas i forlængelse af dette entusiastiske ensembles netop gennemførte turne på de britiske øer. Og hvis ellers kræfter og økonomi slår til agter komponistforeningen i de kommende års musikeksportsammenhæng at satse på andre danske ensembler, der har markeret sig med særlig interesse for den hjemlige samtidsmusik. På listen er selvfølgelig LIN-ensemblet, Århus Sinfonietta, Esbjerg Kammerensemble, Storstrøms Kammerensemble, Det Jyske Ensemble og Ensemble Nord - m.fl. to be hoped.

Om disse projekter fortsat skal realiseres i MXP-regi med dettes efterhånden uskrømtede kurmageri til Tivoli-Danmark - eller karriere-Danmark, om man vil - er for nærværende et åbent spørgsmål. Den kulturpolitiske doktrin om at medbilleder nok vil øge interessen for modbilleder, har ikke mange tilhængere i komponistforeningen.

Sven Erik Werner