Rottesken

Af
| DMT Årgang 75 (2000-2001) nr. 01 - side 12-13

Artiklen er indscannet fra det trykte magasin; der tages forbehold for fejl

  • Annonce

    Man skal høre meget

En Operformance med gruppen Cantabile 2 til tekster af Günter Grass og musik af Gunner Møller Pedersen har premiere den 3. september.

På et tidspunkt i Grass' roman er der fem gale kvindelige havforskere, som sejler rundt for at finde en sunken by, som hedder Vineta. Kvinderne tæller gopler for at finde ud af graden af forurening. Det bliver stille og goplerne synger korsang lige før det store atombrag.«

Komponisten Gunner Møller Pedersen beretter til DMT om en ny total-musikteater forestilling eller Operformance, som er baseret på Gunter Grass' roman Die Rättin. Det er en bizar apokalypse, hvor rotterne, efter menneskehedens nøje planlagte selvudslettelse i det store atombrag, overtager Jorden. Der berettes om en kvindelig rotte, deraf titlen Rottesken. I den kaleidoskopiske fortælling følger vi forfatterens drømme om Rottesken: Noa og hans sønner, fem miljøbevidste kvinder på et skib, Brødrene Grimm og alle deres eventyrfigurer fra Snehvide til Rumle-skaft, den yderst sengotiske maler Malskat og rotte-fængeren fra Hameln, samt smølfer, punkere og masser af rotter.

Romanens blanding af historier og fortællinger, poesi og eventyr, levendegøres med elektronisk og live-musik, to operasangere og otte skuespillere/dansere fra teatret Cantabile 2. Teatrets leder Nullo Facchini iscenesætter.

»Forestillingen passer godt til Cantabile 2, som arbejder med kropsudtryk, med billeder, tekst og musik. Hvor Hotel Proforma stiliserer er der mere kød og blod i Cantalile 2«, siger Gunner Møller Pedersen.

De fysiske rammer om denne Operformance er den store, gamle lade ved godset Pederstrup på Vestlolland, hvor man i år 2000 for 4. gang arrangerer kunst- og kulturfestivalen Lys over Lolland i og omkring ridehuset i Reventlowparken ved Reventlow-museet.

»Günter Grass udstillede i 1999 som grafiker på Lys over Lolland sammen med professionelle lokale og andre tyske billedkunstnere. Kort tid efter modtog han Nobelprisen i litteratur. Med vores operformance over Rottesken vil vi i år 2000 hylde ham som en stor forfatter, der med befriende galgenhumor og menneskeligt nærvær og varme på det smukkeste lever op til sit ansvar som både Tysklands og verdens samvittighed. Og det kommer, ligesom Ultemorsch (det store uigenkaldelige brag) ikke til at gå stille af«, siger Gunner Møller Pedersen.

Ordet Operformance er en sammentrækning af ordene opera (på tysk Oper), og performance, og meningen er, at de medvirkende vil tage begge teatertraditioner alvorligt. Den ene gennemgående figur i Rottesken, Rottesken selv, synges af en mezzosopran, og den anden figur, forfatteren/iagttageren/drømmeren synges af en baryton, begge i klassisk operatradition. Eventyrfigurerne, kvinderne, Noa og hans sønner m.fl. levendegøres af Cantabile 2-skuespillere, der er specialister i at kombinere tale og sang med kropsteater, mime og dans.

Spillet kommer til at foregå overalt i det store rustikke rum, hvis himmelstræbende bjælkekonstruktioner og ældede murværk kan give mindelser om især det gotiske Danzig, som er en fast bestanddel af Günter Grass' univers.

De optrædende musikere er fra det nystartede professionelle ensemble DOMINO, og den rumlige elektronmusik såvel som den øvrige musik komponeres af Gunner Møller Pedersen. Scenografien bliver en blanding af det rå lademiljø og moderne teknik med bl.a. video-projektion.

Det internationale i opsætningen af Rottesken som operformance understreges af, at nogle af teksterne i den i øvrigt dansksprogede forestilling, synges på originalsproget tysk.

Rottesken skal have urpremiére den 3. september i laden ved Pederstrup Gods, og der bliver yderligere 3 forstillinger her d. 4.-6. september. Derefter flyttes forestillingen til en anden gammel lade på godset Rosenfeld ved Vordingborg, Cantabile 2's hjemby, og her er der forestillinger d. 13. 14. 15. 16. og 17. september.

ROTTESKEN, tekst: Günter Grass, musik og libretto: Gunner Møller Pedersen, solister: Helle Hinz og Ulrik Cold. Skuespillere: CANTABILE 2, orkester: Ensemble DOMINO, dirigent: Peter Ettrup Larsen, iscenesættelse: Nullo Facchini, scenograf/2.instr. Thomas Kolding, produktion: Lys over Lolland/Cantabile 2.

Billetter: Billet Net, information: www.cantabile2.dk , tlf. 54 94 11 47.