www.Stockhausen.org

Af
| DMT Årgang 76 (2001-2002) nr. 01 - side 33-33

Artiklen er indscannet fra det trykte magasin; der tages forbehold for fejl

  • Annonce

    Man skal høre meget

Stockhausen sponsoreret af Tvind

Nyt fra Stockhausens hjemmeside:

Karlheinz Stockhausens opera Onsdag fra Licht uropføres i Bern den 3. september. Forestillingen er sponsoreret af Kunstforeningen af 22. marts 1985, som er Tvind-skolernes kunstforening.

Pronounced As: kärlhints shtôkhouzn, 1928-, German composer, music theorist, and teacher; his first name is also spelled Karl Heinz." Dette er introduktionen til et enkelt site med navnet Stockhausen. Der findes ganske mange sites, som oplyser om komponisten og hans værker. Man ser formuleringen "Den officielle Stockhausen hjemmeside" ved adressen (www.Stockhausen. org), vel sagtens fordi man ønsker at signalere, at her er det the real thing . Jim Stonebraker er webmaster, og han annoncerer i august med, at der har været flere end 200.000 besøgende på sitet. Med slet skjult stolthed bringer han også brevet fra præsident George Bush, der lykønsker med Polar-prisen, plus flere henvisninger til sites, der formidler oplysninger om de største og de bedste, herunder Stockhausen og hans musik.

Som noget nyt (i august) oplyses om uropførelsen af den 6. Stockhausen-opera Onsdag fra Licht . Ved et pressemøde den 6. april i Bern blev det offentliggjort, at værket skal uropføres den 3. september 2003. Med ved pressemødet var "to fremtrædende repræsentanter fra Kunstforeningen af 22. marts 1985, Sune Jørgensen og Grete Flintegaard. Det blev ved mødet fastslået at samarbejdet med Tvinds Kunstforening og Stockhausen var en realitet.

På sitet vises billeder af Stockhausen, der inspicerer salen i Bern, hvor Onsdag skal opføres. Det vil igen være Arditti Kvartetten som spiller Helikopterstrygekvartetten fra Onsdag , denne gang i samarbejde med "the Swiss Army (who) will supply the right model of helicopters (Alouette)". Uwe Wand og Johannes Conen, som også var med til at realisere Tirsdag og Fredag , vil igen medvirke som henholdsvis instruktør og kostume- og lysdesigner. K. Stockhausen vil være "the musical director and sound projectionist".

Verdenspremieren på Onsdag blev ved pressemødet annonceret som en event i Biennale Bern 2003, i anledning af komponistens 75 års fødselsdag.

Når Tvinds engagerer sig i opførelser af Stockhausens musik, skal det ses på baggrund af store kunstneriske ambitioner med Tvinds jule- og nytårskoncerter. Sune Jørgensen fra Tvind kontaktede for nogle måneder siden DMT med henblik på at få rådgivning i forbindelse med aktiviteter. Allerede ved den lejlighed viste Tvind interese for at spille Stockhausen. Tvinds musikprogrammer ved jule- og nytårskoncerterne har udviklet sig fra at være traditionelle programmer til at være programmer med nutidig musik, hvor mindst 50 % er helt ny kompositionsmusik. Gerne i kombination med ballet og billedkunst. Praktisk er det Kunstforeningen under Tvind som arrangerer koncerterne, hvoraf der i de senere år har været uropførelser som følge af bestillinger.

Om engagementet med Stockhausens Onsdag udtaler Tvind: "... for the Arts Association of 85 it was an obvious and very logical new stop to approach one of the greatest composers of our time, if not the greatest, Karlheinz Stockhausen. The World Music Theatre of Karlheinz Stockhausen is in our opinion so important for human beings today as well as for coming generations that we must join efforts in making it possible to stage these magnificent operas with their deep humanistic roots."

DMT fangede Sune Jørgensen på mobiltelefonen den 5. august, hvor Jørgensen netop deltog i åbningen af Stockhausen-kurserne i Kürten, Tysland. Jørgensen bekræftede samarbejdet med konservatoriet i Bern opkring uropførelsen af Onsdag . Hver institution har forpligtet sig til at betale 1/4 af omkostninger i et budget på 3 mio. DM. Resten skal de to institutioner finde sponsorer til.

Sune Jørgensen arbejder på at nytårskoncerten den 26. januar 2002 i Magrethe Hallen i Fredericia skal være domineret af Stockhausens musik, med deltagelse af komponistens søn Markus Stockhausen m.fl. Koncerten er offentlig. Flere oplysninger hos Kunstforeningen af 1985, Skorkeavej 8, 6990 Ulfborg.

Efter uropførelsen af Onsdag den 3. september 2003 i Bern, er der yderligere opførelser den 4., 5., 6. og 7. september 2003. Yderligere oplysninger på www.frie-akademie.ch, www.biennale-bern.ch.

Anders Beyer