Den dag lydkunsten kom til Struer
Jakob Gustav Winckler har i åbningsweekenden besøgt festivalen og udstillingen Struer Tracks.
Jakob Gustav Winckler har i åbningsweekenden besøgt festivalen og udstillingen Struer Tracks.
Tobias Linnemanne Ewé anmelder tre udgivelser fra samtidige danske lydkunstnere: Gry Bagøien, Lars Lundehave Hansen og Jonas Olesen & Rune Søchting.
Rune Søchting har besøgt Ultima i Oslo, som er Nordens største festival for samtidsmusik. I år bl.a. med verdenspremieren på Simon Steen-Andersens kammeropera 'Buenos Aires' på programmet.
Lydkunsten er domineret af lydinstallationer, forstået som fysiske opstillinger af lydapparatur i et rum, der kører af sig selv, og som man kan gå til og fra (modsat koncertopførelser eller værkindspilninger). Der er ikke tale om fonogram-værker, som kan lyttes på hovedtelefoner eller i lyttestationer, men om at værket selv er installatorisk. Lydinstallationer kombinerer ofte en sanselig oplevelse med en undersøgelse af lyd eller den benytter lyden som et middel til at undersøge noget andet.
Akusmatisk musik er musik, der er skabt til at blive afspillet gennem højttalere frem for at blive opført af musikere. I første omgang blev begrebet brugt af Pierre Schaeffer til at beskrive det forhold, at man ikke ser lydenes tilblivelse, men blot hører dem. Begrebet er hentet fra myten om, at Pythagoras skulle forelæse bag et forhæng for sine tilhørere (akusmatikoi); antageligt så de bedre kunne koncentrere sig om det sagte uden hensyntagen til mesterens visuelle og kropslige fremtræden.