Anmeldelser - Stockhausen udgiver Stockhausen

Af
| DMT Årgang 66 (1991-1992) nr. 06 - side 208-208

Artiklen er indscannet fra det trykte magasin; der tages forbehold for fejl

  • Annonce

    Ping Pong Punktum
  • Annonce

    Edition S-annonce

Stockhausens værker på compact disc på eget forlag


Af ANDERS BEYER

Det kom som et chok for Karlheinz Stockhausen, da Deutsche Grammophon i 1982 meddelte komponisten, at plademærket efter 20 års samarbejde ikke længere ville udgive komponistens musik. Efter en omfattende produktion på henved 100 LP-plader, valgte DG at opsige kontrakten. Ikke fordi salget gik dårligt, men fordi man ville satse på andre og mere populære områder. Fremover skulle hver udgivelse kunne sælges i ikke mindre end 50.000 eksemplarer. Og det var for Stockhausens vedkommende kun ""Gesang der Jünglinge"" som kunne honorere det krav.

Sådan forklarede Stockhausen bruddet med DG til DMT i november t91. Den reaktion man kunne forvente af Stockhausen er ikke udeblevet: han gør det nu selv! Beslutningen om selv at udgive musikken på compact disc blev taget i november sidste år, og de første udgivelser i den stort anlagte Gesamtausgabe er nu kommet i handelen. Komponisten har købt alle rettighederne af DG og kan nu overføre til CD. Det er en forholdsvis overkommelig opgave, idet Stockhausen i forbindelse med indspilningerne på DG selv medvirkede som dirigent, musiker, klangregissør og producent på de fleste udgivelser. Sågar detaljer som grafisk udformning af pladecover og noter har han også selv udført. Nu overføres dette arbejde til CD suppleret med nyindspilninger af ikke-DG-produktioner.

Da adskillige LP-plader er udgået af produktion og umulige at købe, er der nu mulighed for at få fyldt ud i hullerne på pladehylden. Nyudgivelserne i den samlede udgave kan købes direkte af Stock-hausen Verlag, Kettenberg 15, 5067 Kürten, Tyskland. Her kan man også rekvirere værkliste med udgivelsesplan.

Interesserede kan nu, efter at have lyttet til skrattende LP-plader, lægge øre og øjne til nyudgivelserne, som i alle detaljer er minutiøst tilrettelagt af komponisten selv. Der er virkelig tale om gefundenes Fressen for Stockhausen-en-tusiaster: den foreløbige nummerering optegner 36 enkeltudgivelser (hvoraf en del er bokse med op til 5 CD'er), som er ordnet kronologisk, dvs. at den første CD indeholder de tidlige værker ""Chöre für Doris"", ""Choral"", ""Drei Lieder"", ""Sonatine"" og ""Kreuzspiel"".

I skrivende stund er der udkommet 7 CD'er. På disse plader kan man finde værker som ""Kurzwellen"", ""Trans"", ""Am Himmel wandre ich..."", ""Mantra"", ""Spiel"", ""Formel"", ""Punkte"" og en dobbelt-CD med værker for fløjte, spillet af Kathinka Pasveer.

I 1992 udgives omkring 20 CD-er med bl.a. ""Inori"", ""Montag aus Licht"", ""Momente"", ""Kontra-Punkte"" og ""Kontakte"".

Årgang 66/1991-1992, nr. 06