Mellem mennesker og maskiner

Af
| DMT Årgang 82 (2007) nr. 01 - side 26-27

Artiklen er indscannet fra det trykte magasin; der tages forbehold for fejl

  • Annonce

    Spor Festival
  • Annonce

    Man skal høre meget

Selvom sommervejret ikke helt kan beslutte sig for, om det skal komme, blive eller gå igen, er sommerens festivaler i skrivende stund over os. Roskilde Festival, Copenhagen Jazzfestival, Skanderborg Festival, Sommermusik på Fuglsang, Bornholms Musikfestival, Frederiksværk Musikfestival, Hindsgavl Festival etc. foruden sommerkoncerter, stævner og master classes. Sidste halvdel af 2007 byder også på festivaler rundt omkring - både etablerede og nye - om end de ikke er lige så mange som sidste efterår.

Nordiske Musikdage 2007

Norrköpings Symfoniorkester spiller sammen med Odense Symfoniorkester - på videoskærm. Remix Ensemble fra Portugal fremfører Per Nørgårds violinkoncert Helle Nacht under ledelse af Rolf Gupta. Musikere, komponister, arrangører og producenter blander sig med publikum under Nordiske Musikdage 2007 i Norrköping.

De fleste koncerter finder sted i Louis De Geer Konsert og Kongress, men der vil også være koncerter andre steder i Norrköping, hvor man kan høre musik af en lang række nordiske komponister. På Hörlurscenen kan man tage høretelefoner på og lytte til live eller indspillet elektroakustisk musik, i Ljudstugan er der koncerter, kaffe og kage, og i dagene 30. + 31.8. er der mulighed for at debattere markedsføring af ny musik på seminaret Musikmöte Special. Af ensembler kan nævnes det svenske slagtøjsensemble Kroumata og den norske vokalsekstet Nordic Voices.

Yderligere information om Nordiske Musikdage 2007 på www.nordiskamusikdagar.se

Suså Festival

For 15. år i træk er der Suså Festival, men i år er festivalen rykket ud af Susåskolen og ind i Grønnegades Kaserne, Kulturcenter og Sct. Mortens Kirke i Næstved. Sidste år introducerede Suså Festival temaet "Vindue mod Norden" med kig til Sverige. I år åbner de op mod Island med en koncert med det islandske Caput-ensemble. Caput spiller musik af blandt andre Atli Ingólfsson, Haukur Tómasson og Steingrimur Rohloff. Ud over Caput kan man opleve Trio con Brio, organisten Eva Feldbæk, mezzosopranen Helene Gjerris, LeLe Duo m.fl. Vanen tro byder programmet på musik af en lang række nulevende danske komponister, og i år kan man høre uropførelser af Hans-Henrik Nordstrøm, Bent Sørensen og Axel Borup-Jørgensen. Suså-festivalen finder sted 31.8.-2.9. 2007.

Læs mere om festivalen på www.susaafestival.dk

IN:SPIL

IN:SPIL er ikke en festival som sådan, men initiativet skal alligevel have en anbefaling med på vejen. IN:SPIL er SNYKs nye landsdækkende turné, som fra og med 2007 afløser NY SCENE. Turneen udgøres af fire udvalgte ensembler, som tilsammen giver 16 koncerter rundt om i landet. De fire ensembler er duoen Among Machines (Jens Hørsving, laptop/programmering og Torben Snekkestad, sopransaxofon), der har skabt en koncert med udgangspunkt i, at 2007 er Industrikulturens år, Messerkvartetten, Danmarks første elektriske strygekvartet bestående af de fire musikere Andrea Rebekka Alsted (violin), Vibeke Larsen (violin), Nanna Gangelhof (bratsch) og Therese åstrand (cello), Projekt Alpha - Carsten Dahl, et samarbejde mellem Trio Alpha (Bolette Roed, blokfløjte, David Hildebrandt, percussion, og Peter Navarro-Alonso, saxofon) og pianisten Carsten Dahl, der startede under Wundergrund 06 sidste efterår samt trioen Trio Pihl' ald (Birgitte Bærentzen Pihl, violin/bratsch, Kasper Hemmer Pihl, saxofon, og Jørgen Hald Nielsen), et ensemble der umiddelbart knytter an til klavertrioen, men med saxofonen som en afgørende twist.

Ensemblerne er udvalgt blandt en række indsendte forslag og repræsenterer på fire vidt forskellige måder noget af det, der rører sig på ny musik-scenen lige nu.

Læs mere om IN:SPIL og orienter dig om koncerttidspunkter og steder på www.snyk.dk

øresundsbiennalen Sound Around 2007

I 2004 stod Dansk Komponist Forening og Musik i Syd bag Nordiske Musikdage i København. Samarbejdet fortsatte efter festivalen i et nyt projekt, Sound Around, omkring at etablere en international ny musik-festival i øresundsregionen. Regionen er en oplagt platform for en sådan festival i kraft af de mange orkestre, ensembler, musikere, komponister, musik-, kultur- og uddannelsesinstitutioner.

Den første biennale løber af stablen 4.-21.10.2007 med koncerter, seminarer, foredrag m.m. i København og Malmö. Programmet er sat sammen ud fra fire overordnede temaer; Kina, øresundsmusik, Nye Dimensioner og Det' for børn, og foruden en række af regionens egne ensembler gæster flere anerkendte internationale ensembler biennalen. Man kan bl.a. opleve Ensemble Modern, Neue Vokalsolisten og Ensemble Integrales fra Tyskland, højttalerorkestret BEAST fra England og det kinesiske ensemble [Liu Sola & Friends] Ensemble.

Læs mere om Sound Around, program, temaer m.m. på www.sound-around.org

Musikhøst

Musikhøst 2007 finder sted i dagene 31.10 - 3.11 med fire tætpakkede festivaldage under overskriften Ny polsk musik og Ny dansk musik. Festivalen har inviteret solister og ensembler fra Polen, Frankrig, Litauen og Danmark, og i en række portrætkoncerter, "Unge fokuskomponister" præsenteres musik af de fire unge komponister Agata Zubel, Wojciech Ziemowit Zych - begge fra Polen - Martin Stig Andersen og Niels Rønsholdt. Programmet byder også på musik af Zygmunt Krauze, Niels Rosing-Schow, Clara Maïda, Tadeusz Wielecki m.fl., og på festivalens sidste dag kan man bl.a. opleve Copenhagen Saxophone Quartet spille et program kun med uropførelser af de fem danske komponister Thomas Agerfeldt Olesen, Jexper Holmen, Peter Bruun, Simon Steen-Andersen og Simon Christensen.

Yderligere information om Musikhøst 2007 på festivalens hjemmeside www.musikhost.dk

Wundergrund

Folkene bag Wundergrund 2006 blev kåret som dette års vinder(e) af Boleroprisen for "at have skabt en festival, der udvider og nytænker rammerne for både den klassiske og den rytmiske musik". Til november præsenterer Wundergrund 2007 atter en række møder mellem ny musik, rock-, jazz- og electronica, men hvor koncerterne sidste år fandt sted på rytmiske spillesteder over det meste af København, er de i år samlet på PLEX Musikteater i indre by.

Wundergrund finder sted 2.-10.11. Programmet er endnu ikke offentliggjort, men man kan læse mere på www.wundergrund.dk

CRUSH - a sonic art experience

Endnu en gang inviterer AUT - Aarhus Unge Tonekunstnere - til festival i Musikcaféen i århus. Festivalen, der finder sted den 23.-24.11., samler forskellige eksperimenterende musikgenrer, og der bliver rig mulighed for at se, hvad der rører sig i det lokale ny musik-miljø lige nu. Man kan bl.a. opleve Ensemble 2000 og Kaleidokvartetten, der sammen med sangerinden Laila Skovmand og komponisten Kasper Jarnum uropfører et værk af sidstnævnte. CRUSH er dog ikke en ren århus-festival og får i år besøg af blandt andre den talentfulde percussionist Mathias Reumert, der netop har vundet Gaudeamus-konkurrencen. Med sig har han et ensemble sammensat til lejligheden.

Programmet er endnu ikke offentliggjort, men man kan holde sig orienteret på www.aut.dk