Koncert 22. maj 2008, kl. 20.00

(En del af "Koncertprogrammer")
Af
| DMT Årgang 82 (2008) nr. 05 - side 196-197

Artiklen er indscannet fra det trykte magasin; der tages forbehold for fejl

  • Annonce

    Spor Festival
  • Annonce

    Man skal høre meget

Program

• Arvo Pärt: Cantus in Memory of benjamin Britten for strygeorkester og klokke (1977/1980)

• Arvo Pärt: L'Abbé Agathon for cellooktet og sopran (2004)

• Arvo Pärt: "These words..." for strygeorkester og slagtøj (uropførelse)

• Prisuddeling ved Esben Tange, Medlem af bestyrelsen for Léonie Sonnings Musikfond

• Pause

• J.S. Bach: Singet dem Herrn. Motet for 8-stemmigt kor

• Arvo Pärt: In principio for kor og orkester

Medvirkende

DR Radiosymfoniorkestret er et internationalt anerkendt orkester med stolte traditioner, grundlagt i 1925 som et af de første radiosymfoniorkestre. Med chefdirigent Thomas Dausgaard, 1. gæstedirigent Yuri Temirkanov og æresdirigent Herbert Blomstedt er orkestret i særdeles kyndige hænder, ligesom andre mesterdirigenter jævnligt er på besøg.

DR Radiosymfoniorkestret turnérer regelmæssigt i ind- og udland i sin rolle som Danmarks Nationalorkester. I marts 2008 var de på en lang turné i Centraleuropa sammen med chefdirigent Thomas Dausgaard, og overalt hvor de spillede, kvitterede pressen med flotte anmeldelser.

Orkestret spillede bl.a. en koncert i Wiens berømte Konzerthaus, og selv om anmelderne i Wien er vant til en høj kvalitet, havde Wiener Zeitung kun roser til overs for orkestret. Under overskriften ”Ein dänisches Dreamteam” skrev de: »Dausgaard og DR Radiosymfoniorkestret fik modigt Nielsens Pan og Syrinx til at tone frem, og orkestret strålede takket være præcise glitrende klangfarver.« (Wiener Zeitung, 8. marts) I Der Standard – også fra Wien – lagde anmelderen også vægt på samspillet mellem Dausgaard og orkestret: »Gav Dausgaard frie klangtømmer, slog hans musikere sig glædeligt løs, men de lod sig ligeså let igen indfange af pianissimo« (Der Standard, 8. marts).

I januar 2009 åbner DR Radiosymfoniorkestrets kommende hjemsted, Koncerthuset, tegnet af franskmanden Jean Nouvel i samarbejde med akustikeren Yasuhisa Toyota. I DR Byens nye koncerthus får orkestret akustisk optimale og funktionelt tidssvarende rammer om de store koncertoplevelser.

DR Vokalensemblet / DR Radiokoret. I januar 2007 så DR Vokalensemblet dagens lys. De 18 sangere er solister i forskellige koncertsammenhænge, og når de mødes i ensemblet forenes deres talenter om at levere det ypperste inden for kormusik, velklang, energi, rytmisk spændstighed, karismatiske soloer.

DR Vokalensemblet er et fuldtidsjob. Der arbejdes regelmæssigt med værker skrevet til 1 på hver stemme. På den anden side må der af og til indkaldes forstærkning, for filosofien er, at ensemblet tilpasses det repertoire, der er på programmet. Derfor er DR Vokalensemblet som oftest også med, når 74-mands DR Radiokoret fx synger ved Torsdagskoncerter.

DR Vokalensemblet er fleksibelt og dermed også ganske ukompliceret at få til at samarbejde fx om musikdramatik eller med opsøgende projekter, hvor amatører indgår. Det er en del af ensemblets profil på samme måde, som ambitiøse festivaler eller Den Kgl. Opera kalder på dets medvirken. Flere af de bedste danske dirigenter kommer som gæster, og derudover præger især 1. gæstedirigent Stephen Layton fra England og den faste dirigent, svenskeren Fredrik Malmberg, dirigentpaletten.

Tõnu Kaljuste er grundlæggeren af Estlands Filharmoniske Kammerkor (1981) og Tallins Kammerorkester (1993). Hans indspilninger har været nomineret til Grammy’er og har vundet mange priser, bla. en Diapason d’Or i 2000. Han har været forelæser ved Tallin Konservatoriet og dirigent ved Estlands Nationalopera. Tõnu Kaljuste har arbejdet med flere kor og orkestre over hele verden og var i mange år dirigent ved Estlands Filharmoniske Kammerkor og Tallins Kammerorkester, i samme periode var han 1. gæstedirigent ved Sveriges Radios Kor og Nederlands Kammerkor.

En af Tõnu Kaljustes hovedinteresser er værker af estiske komponister som Arvo Pärt, Erkki-Sven Tüür, Veljo Tormis og Heino Eller. Han har indspillet kompositioner af dem alle for ECM Records. Deuden har Kaljuste indspillet alle Mozarts vespers og litanier og Vivaldis kirkemusik. Han skatter sine landsmænds kompositioner meget højt, ligesom værker af Schnitke, Kurtag, Penderecki, Rautavaara, Kancheli, Bergman, Sven Davis Sandström og Nystedt.

Patricia Rozario er født i Indien og uddannet i London på Guildhall School of Music. Siden da har hun udmærket sig som en fremragende fortolker af moderne musik, og flere fremtrædende komponister har skrevet musik til hende. Deriblandt Arvo Pärt og Sir John Taverner, der har skrevet mere end 30 værker til hende.

Hende repertoire spænder fra barok til samtidig musik, hun har optrådt flere gang ved The BBC Proms og kan jævnligt opleves på de store operahuse i Europa. Hun har netop indspillet en cd med Strauss-sange sammen med pianisten Charles Owen samt en cd med Pärts L’Abbé Agathon. Begge cd’er udkommer i 2008.

Dirigent

• Tõnu Kajuste

Solist

• Patricia Rozario

Koncertmester

• Soo Jin Hong

DR Radiosymfoniorkestret

DR Vokalensemblet / DR Radiokoret